Kebanyakan tarikan besar Langkawi terletak dalam lingkungan pulau utama (iaitu Pulau Langkawi) manakala terdapat beberapa yang terletak di luar pesisir di pulau-pulau kecil yang berselerak di sekitar pulau utama. Di Langkawi, pengangkutan tempatan pada dasarnya bermakna sewa kereta / basikal, atau teksi, walaupun terdapat perkhidmatan bas awam terhad di beberapa tempat.

Yang paling mudah dan cara yang paling mudah untuk melawat tempat tarikan akan mengambil teksi (anda boleh mendapatkan salah satu daripada salah satu daripada banyak berdiri di sekitar pulau-henti atau hanya turun satu di jalan dan hop). Walaupun teksi telah tetap kadar antara satu tempat ke tempat yang lain, mereka juga beroperasi dengan kadar setiap jam untuk pelancongan tempatan yang agak menjimatkan. Apa yang anda perlu lakukan adalah hanya memberitahu pemandu yang meletakkan anda mahu lawati. Walau bagaimanapun anda perlu menyewa teksi untuk sekurang-kurangnya 4 jam.

Melalui jalan raya ia tidak mengambil lebih daripada 45 minit untuk sampai ke satu hujung pulau utama dari yang lain. Jadi, jika anda merancang hari anda dengan berhati-hati anda tidak akan menghabiskan banyak masa dalam perjalanan.

Untuk melawat tarikan & tempat-tempat pelancongan di beberapa pulau-pulau luar pesisir, anda akan perlu untuk mengambil lawatan bot atau sewa bot swasta. Beberapa tarikan hebat seperti Kilim Geo Park, batu-batu kapur besar-besaran yang semakin meningkat dari tepi air, helang & monyet makan dan bakau yang menakjubkan boleh dilihat terbaik dari air.

Terdapat banyak bersiar-siar dan pulau pelancongan yang dikendalikan oleh pengusaha pelancongan tempatan bahawa anda juga boleh mendapatkan untuk melawat tempat-tempat pelancongan. Walaupun mereka akan kos sedikit lebih, satu kelebihan di sini ialah mereka menawarkan panduan yang betul. Jika anda berada dalam satu kumpulan, mereka juga boleh menganjurkan sebuah van mini atau jurulatih. Anda akan menemui pautan ke semua pelancongan tempatan yang besar seperti di bahagian bawah halaman ini dan di bawah bahagian ‘Related’.

Langkawi jarang penduduknya dan anda tidak akan melihat orang-orang di jalan-jalan utama. Seperti yang anda memandu di sepanjang, di kelapa sawit & pokok bergoyang, kehijauan yang subur di hutan hujan, angin segar dari laut dan pemandangan indah pantai akan sering menjadi syarikat anda.

langkawi-attraction-place-01

Jika anda bercadang untuk menyewa kereta (yang banyak berbuat), anda akan memerlukan peta yang baik di pulau itu. Terdapat dua cara untuk pergi: Sama ada anda merujuk kepada Peta Langkawi kita yang kita sendiri menggunakan secara meluas, atau memandu ke pusat maklumat pelancongan terdekat (ada satu di Kuah Town dan bertentangan dengan Jeti) dan merebut peta terlipat.

Berikut adalah tarikan dan tempat-tempat untuk melawat di Langkawi. Dalam seksyen yang berikut selepas ini, anda juga akan mendapati senarai lengkap tempat tarikan disusun mengikut kategori. Saya menyifatkan tarikan dengan gambar bersama-sama dengan pengalaman peribadi kami & ulasan.

langkawi-attraction-place-02

Top 10 Tarikan Langkawi
Berikut adalah kami yang paling kegemaran 10 tarikan di Langkawi.

1. Langkawi Cable Car and the Langkawi Sky Bridge (Pantai Kok, berhampiran Burau Bay)

langkawi-attraction-cable-car

Ini adalah satu perjalanan yang hebat pada kereta kabel yang mempunyai kecerunan yang paling curam di dunia dan membawa anda ke puncak Gunung Mat Cincang dari suatu jarak kira-kira 2.1kms. Anda mendapatkan pemandangan laut Andaman di bawah bersama-sama dengan pulau-pulau bertaburan Langkawi dan puncak yang menjulang tinggi. Terdapat dua stesen kereta kabel dengan platform tontonan dan berjalan laluan. Skybridge yang merupakan satu lagi kagum kejuruteraan. Ia adalah satu jambatan gantung melengkung yang tinggi di langit yang menghubungkan stesen atas kereta kabel dengan gunung berhampiran. Jika anda mempunyai semangat pengembaraan, mengambil penerbangan panjang langkah-langkah untuk mencapai jambatan itu, berjalan di atasnya dan menghargai ciptaan ajaib seperti yang anda menonton pandangan di sekeliling. Anda akan berasa anda berada di puncak dunia.

2. Kilim Geo Park and Mangroves (Sungai Kilim, akhir North East Langkawi)
Anda perlu mengambil lawatan bot untuk mengalami Kilim Geo Park yang merupakan rizab alam semula jadi penuh dengan pembentukan geologi dan merangkumi seluruh kawasan kira-kira 100 km persegi. Ia menawarkan pemandangan yang menakjubkan batu-batu kapur yang sangat besar, berjuta-juta tahun fosil lama, paya bakau, pemandangan indah pulau-pulau, pantai & lagun dan banyak lagi. Sebagai sebahagian daripada lawatan ini, anda juga akan melihat ladang ikan terapung di mana anda boleh memberi makan ikan pari diri anda, dan pengalaman yang menakjubkan aktiviti lain seperti memberi makan helang, memberi makan monyet dan lain-lain

3. Pulau Dayang Bunting & Lake of the Pregnant Maiden (Dayang Bunting Pulau)
Terdapat sebuah tasik air tawar yang indah mencari di Dayang Bunting Pulau yang kaya dengan legenda dan dikelilingi oleh bukit-bukau dan hutan hujan dalam suasana yang indah. Tasik ini sesuai untuk berenang dan hutan yang sangat baik untuk pemerhati burung. Pulau ini terletak di luar pesisir di selatan pulau utama Langkawi dan boleh dicapai dengan mudah oleh bot. Terdapat banyak lawatan bot yang beroperasi dari Pantai Tengah yang boleh menurunkan anda ke tempat ini.

4. Underwater World (Pantai Cenang)
60,000 persegi. Kaki. Membina rumah lebih 4000 ikan dan hasil laut makhluk dan mempunyai bahagian yang berasingan bagi pelbagai jenis burung dan haiwan juga. Bahagian-bahagian yang bertemakan Tropical Rainforest, Temperate, Sub-Antartika, Kolam, Batu karang dan sebagainya. Terdapat terowong 15 meter panjang yang mempamerkan pelbagai ikan dan kehidupan di bawah air di banyak tangki kaca yang besar dan kecil yang kebanyakannya diukir di dinding. Di dalam, terdapat kedai-kedai cenderamata dan kafe juga.
5. Eagle Square – Dataran Lang (Kuah Town, South East Langkawi)
Terdapat ukiran yang tinggi 12 meter dari burung nasar yang coklat kemerahan di dataran dan mencari ke teluk terbuka. Helang melambangkan Asal nama Langawi dan dengan itu seperti patung yang dicipta di Kuah Town berdekatan dengan jeti (dok feri). Pandangan perairan dengan latar belakang gunung dan feri berulang-alik oleh adalah benar-benar menakjubkan.

6. Mahsuri’s Tomb & Cultural Center (Padang Matsirat, Jalan Makam Mahsuri)
Tempat ini mempunyai makam dan makam Mahsuri, wanita rakyat legenda dari Langkawi yang dituduh dengan zina oleh isteri ketua kampung dan akhirnya dihukum mati. Ia adalah keindahan yang mempesonakan beliau yang membawa kepada cemburu dan pertuduhan palsu. Sebelum kematiannya, Mahsuri mengutuk pulau itu selama tujuh generasi nasib sakit yang nampaknya melanda pulau itu tidak lama selepas kematiannya. Tetapi nasib baik masa yang tidak baik sekarang berlalu.

Tempat ini, juga dikenali sebagai Makam Mahsuri, telah berkembang sebagai sebuah kompleks budaya yang juga mempunyai teater muzik di mana alat-kaum dimainkan, galeri yang besar dengan lukisan & model yang menggambarkan kisah hidup Mahsuri, bilik audio-video, rumah Melayu biasa yang cara ia digunakan untuk abad belakang, kedai cenderamata, gerai-gerai makanan dan banyak lagi.

7. Galeria Perdana (Utara Timur, berhampiran Kampung Kilim, Mukim Air Hangat)
Ini adalah muzium mewah yang mempamerkan koleksi hadiah dan anugerah yang diterima oleh Perdana Menteri Malaysia ke-4, Tun Dr Mahathir bin Mohamad dan isterinya. Perdana Menteri percaya bahawa segala anugerahNya adalah harta awam. Bangunan yang besar dengan rumah seni bina timur banyak barang-barang berharga termasuk perhiasan, cenderamata, senjata, tembaga & barang-barang logam, perabot, dan juga kereta-kereta dan kitaran beliau yang telah dihadiahkan kepada Perdana Menteri semasa tempoh perkhidmatan beliau dengan delegasi asing, negarawan, dan -wishers, rakan-rakan dan tetamu.

Langkawi Craft Complex (Utara Langkawi, Teluk Yu, Mukim Bohor)

langkawi-attraction-craft-complex

Terletak di bahagian utara Langkawi berhampiran Beach Shark Bay, kompleks kraf ini mempamerkan pelbagai seni & kraf kraftangan barangan mencerminkan budaya yang kaya dan warisan Malaysia dan Langkawi. Terdapat bahagian-bahagian muzium dengan pameran yang menggambarkan beberapa tema seperti Warisan, Sejarah & Legends lain-lain Terdapat koleksi eksklusif produk hutan berdasarkan, batik sutera, seramik, tembaga & perak dan banyak lagi yang anda boleh membeli dari galeri jualan.

9. Pulau Payar Marine Park (An 30km selatan pulau Langkawi)
Pulau Payar adalah sebuah pulau yang terletak di luar pesisir dan 30kms selatan pulau utama. A taman laut telah dibangunkan di kawasan air sekitar yang juga merangkumi beberapa pulau-pulau lain. Terdapat perjalanan bot dijadualkan mengambil pelancong ke taman laut untuk lawatan sehari. Selain daripada tetapan yang indah indah, anda boleh menikmati berenang di pantai, snorkeling dan menyelam walaupun di kalangan kehidupan Langkawi terbaik marin & batu karang, makanan tangan jerung bayi, atau hanya berehat dan berjemur. Perjalanan itu termasuk semua gear dan makan tengah hari.

10. Langkawi Wildlife Park, formerly Bird Paradise (Utara Timur, berhampiran Kampung Kilim)
Tersebar di beberapa 5.5 ekar kawasan, taman hidupan liar ini (sebelum ini dikenali sebagai syurga Burung) ditutup sepenuhnya dengan laluan berbumbung. Jadi dalam matahari atau hujan, anda sama-sama boleh menikmati taman itu yang mempunyai lebih 150 spesies haiwan dan burung hidup. Koleksi ini datang dari pelbagai bahagian dunia termasuk Asia Selatan, Rusia, Amerika Selatan dan Malaysia. Walau bagaimanapun, tidak mengharapkan spesies eksotik yang besar di sini. Anda boleh berinteraksi dengan haiwan semasa sesi penyusuan.

Lain Tarikan hebat
Terdapat beberapa tarikan dan tempat-tempat lain yang datang cukup dekat dengan kegemaran senarai atas kami. Secara jujur ​​ia sangat sukar untuk menentukan kedudukan mereka semua. Jadi di bawah saya telah dikategorikan di bawah kepala yang berbeza dan menggambarkan mereka semua secara terperinci di bawah seksyen itu.

Langkawi Taman & Alam
Tahu tentang taman-taman yang besar, rizab alam semula jadi, perlindungan, tasik & lagun dan lain-lain

Langkawi Muzium, Tempat Sejarah & Makam-Makam
Kefahaman tentang warisan yang kaya, budaya dan latar belakang sejarah pulau itu.

Air Terjun Langkawi
Air terjun bahagian atas Langkawi

Langkawi Seni & Kraf
Pusat-pusat utama kraf dan galeri seni di Langkawi yang mempamerkan barang-barang yang indah termasuk pelbagai kraftangan dan lukisan dari artis-artis tempatan yang sangat berbakat.

Langkawi Caves
Gua semula jadi yang besar di Langkawi bagi pencinta gua. Sesetengah daripada mereka boleh diakses dengan berjalan kaki, dan beberapa dengan mengambil menaiki bot. Ramai daripada mereka mempunyai stalaktit dan stalagmit pembentukan luar biasa, dan ada yang rumah kepada sejumlah besar kelawar & makhluk lain.

Kompleks Kampung Langkawi
Ini adalah kampung seperti kompleks dibangunkan dengan persembahan unik dan holistik mereka. Sebahagian daripada mereka seperti Oriental Village menawarkan kompleks komprehensif dengan membeli-belah, makanan, dan banyak tarikan & aktiviti semua dibungkus dalam satu tempat untuk menjadikannya sebuah kampung setempat.