Mengenai Malaysia

Selamat datang ke Malaysia! Negara ini terletak di Asia Tenggara dan terkenal dengan kepelbagaian budaya, makanan yang lazat dan tarikan pelancongan yang menarik. Malaysia adalah destinasi pelancongan yang popular di kalangan pelancong tempatan dan antarabangsa.

Pelancongan di Malaysia menawarkan banyak aktiviti menarik yang boleh dilakukan oleh semua jenis pelancong. Anda boleh menikmati pantai yang cantik, mengembara di hutan yang semulajadi, melihat keunikan budaya tempatan atau menikmati makanan yang lazat di merata-rata tempat.

tempahhotel-maklumatumum-malaysia

Malaysia mempunyai pelbagai destinasi percutian menarik yang boleh diterokai dan bahkan sesetengah tempat-tempat menarik di Malaysia adalah bertaraf dunia yang sering menjadi destinasi percutian pelancong asing. Setiap tarikan pelancongan di Malaysia ada pelbagai jenis samaada tempat menarik di kawasan pulau, pantai peranginan, hutan simpan, tasik, resort penginapan menarik dan bermacam-macam lagi kategori. Terpulang kepada minat dan bajet masing-masing, pasti ada jawapan untuk anda mencari destinasi percutian yang ideal di Malaysia.

Dalam masa yang sama, Malaysia juga terkenal dengan kepelbagaian budaya dan tradisi tempatan yang kaya. Anda boleh mengalami budaya dan adat resam yang unik melalui pelbagai acara dan perayaan di negara ini. Malaysia juga mempunyai pelbagai pusat beli-belah yang terkenal seperti Bukit Bintang di Kuala Lumpur, Jalan Tuanku Abdul Rahman di Kuala Lumpur, Jonker Walk di Melaka dan banyak lagi.

Kami mengalu-alukan kedatangan anda ke Malaysia dan berharap anda akan menikmati pengalaman pelancongan yang tak terlupakan di negara kami. Selamat bercuti!

 

 

Berikut adalah senarai 13 negeri dan 3 wilayah persekutuan di Malaysia. Setiap negeri mempunyai sejarah, budaya dan tarikan yang unik, menjadikan Malaysia sebagai negara yang pelbagai dan menarik untuk diteroka.

 1. Johor
  Johor terletak di selatan Semenanjung Malaysia dan mempunyai bandaraya utama di Johor Bahru. Negeri ini dikenali dengan pantainya yang indah, taman tema yang menarik dan warisan sejarah yang kaya.
 2. Kedah
  Kedah terletak di utara Semenanjung Malaysia dan mempunyai bandaraya utama di Alor Setar. Negeri ini dikenali dengan warisan sejarahnya yang kaya, padi yang luas dan pantainya yang indah.
 3. Kelantan
  Kelantan terletak di timur Semenanjung Malaysia dan mempunyai bandaraya utama di Kota Bharu. Negeri ini dikenali dengan seni tradisional, pantai yang cantik dan makanan yang lazat.
 4. Melaka
  Melaka terletak di tengah-tengah Semenanjung Malaysia dan mempunyai bandaraya utama di Bandar Melaka. Negeri ini dikenali dengan warisan sejarahnya yang kaya, makanan yang lazat dan taman tema yang menarik.
 5. Negeri Sembilan
  Negeri Sembilan terletak di tengah-tengah Semenanjung Malaysia dan mempunyai bandaraya utama di Seremban. Negeri ini dikenali dengan pantainya yang indah, taman tema yang menarik dan warisan sejarah yang kaya.
 6. Pahang
  Pahang terletak di timur Semenanjung Malaysia dan mempunyai bandaraya utama di Kuantan. Negeri ini dikenali dengan gunung-gunungnya yang cantik, taman tema yang menarik dan pantainya yang indah.
 7. Perak
  Perak terletak di barat laut Semenanjung Malaysia dan mempunyai bandaraya utama di Ipoh. Negeri ini dikenali dengan warisan sejarahnya yang kaya, pantainya yang indah dan taman tema yang menarik.
 8. Perlis
  Perlis terletak di utara Semenanjung Malaysia dan mempunyai bandaraya utama di Kangar. Negeri ini dikenali dengan ladang arang batu dan makanan laut yang lazat.
 9. Pulau Pinang
  Pulau Pinang terletak di utara Semenanjung Malaysia dan mempunyai bandaraya utama di Georgetown. Negeri ini dikenali dengan warisan sejarahnya yang kaya, makanan yang lazat dan pantainya yang indah.
 10. Sabah
  Sabah terletak di timur Malaysia dan mempunyai bandaraya utama di Kota Kinabalu. Negeri ini dikenali dengan keindahan alam semula jadi yang menakjubkan, pantai yang indah dan pelbagai aktiviti yang menarik.
 11. Sarawak
  Sarawak terletak di timur Malaysia dan mempunyai bandaraya utama di Kuching. Negeri ini dikenali dengan keindahan alam semula jadi yang menakjubkan, budaya yang pelbagai dan taman tema yang menarik.
 12. Selangor
  Selangor terletak di tengah-tengah Semenanjung Malaysia dan mempunyai bandaraya utama di Shah Alam. Negeri ini dikenali dengan taman tema yang menarik, makanan yang lazat dan tempat-tempat bersejarah.
 13. Terengganu
  Terengganu terletak di timur Semenanjung Malaysia dan mempunyai bandaraya utama di Kuala Terengganu. Negeri ini dikenali dengan pantainya yang cantik, warisan sejarahnya yang kaya dan pelbagai aktiviti yang menarik.
 14. Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
  Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur adalah ibu negara Malaysia dan terletak di tengah-tengah Semenanjung Malaysia. Negeri ini dikenali dengan mercunya yang indah, taman tema yang menarik dan pelbagai tempat beli-belah yang terkenal.
 15. Wilayah Persekutuan Labuan
  Wilayah Persekutuan Labuan terletak di pantai timur Sabah dan dikenali sebagai pusat kewangan antarabangsa. Negeri ini juga mempunyai pantai yang cantik dan aktiviti menyelam yang menarik.
 16. Wilayah Persekutuan Putrajaya
  Wilayah Persekutuan Putrajaya adalah pusat pentadbiran kerajaan Malaysia dan terletak di tengah-tengah Semenanjung Malaysia. Negeri ini dikenali dengan keindahan landskapnya dan bangunan-bangunan pentadbiran yang cantik.