Jika anda mengambil kepentingan dalam muzium yang mempunyai koleksi yang jarang berlaku, karya seni, kraf pameran & pameran yang memberikan pantulan kaya dengan sejarah dan budaya dari seluruh dunia, maka anda akan suka untuk melawat Galeria Perdana. Ia adalah sebuah muzium yang diwujudkan untuk mempamerkan semua hadiah, cenderamata dan anugerah yang diterima oleh keempat dan Perdana Menteri yang paling lama berkhidmat Malaysia, Tun Dr Mahathir bin Mohamad (yang lebih dikenali sebagai Dr. M) dan isterinya Tun Dr Siti Hasmah bt. Mohd. Ali.

Semua hadiah dan cenderahati telah diberikan oleh perwakilan, negarawan dan pemimpin dari seluruh dunia, rakyat Malaysia dan juga sebagai tetamu dan rakan-rakan keluarga itu semasa Tun perkhidmatan sebagai Perdana Menteri.

langkawi-galeria-perdana-01

Tun amat merasakan bahawa semua hadiah & cenderamata yang diterimanya sebagai ketua wakil negara itu, adalah harta awam dan hendaklah dibuat kepada orang awam. Oleh itu, beliau mencetuskan idea mewujudkan sebuah muzium besar untuk mempamerkan koleksi. Ia juga satu cara untuk menunjukkan penghargaan dan terima kasih kepada semua penderma yang murah hati.

Galeria Perdana telah ditubuhkan pada tahun 1995 di kawasan Kampung Kilim di North East Langkawi. Ia terdiri daripada tiga bangunan dua tingkat yang saling di kampus luas. Keseluruhan kawasan merebak merentasi beberapa 5.3 sq.km dengan taman-taman berlandskap khas yang mempunyai banyak pokok-pokok tempatan, pokok renek dan herba.

Bahan pameran di dalam muzium yang mempunyai pelbagai latarbelakang bisnes mempamerkan dimensi seni, budaya dan estetik dari seluruh dunia. Terdapat lebih daripada 9,000 bahan pameran. Walau bagaimanapun hanya 2,000 dipaparkan pada satu masa dan dalam putaran supaya setiap kali anda melawat Galeri Perdana, anda mungkin melihat satu set yang berbeza koleksi.
langkawi-galeria-perdana-02

Seperti yang anda berjalan ke dalam bangunan utama, terdapat kaunter resepsi di hadapan dan kaunter tiket di sebelah kiri. Sebaik sahaja anda membeli tiket, anda boleh memasukkan galeri dari satu sisi penerimaan. Dalam galeri utama pandangan siling kubah dari dalam dengan karya seni yang rumit dan candelier tergantung adalah hanya hebat.

Terdapat nota kaki dan tag bawah pameran yang menerangkan setiap perkara, tentang penderma, latar belakang, tarikh dan lain-lain Bajet kira-kira 2 jam sekiranya anda bercadang untuk pergi melalui semua barang kes.

Terdapat tiga bahagian (bangunan saling) di muzium:

Blok A
Ini adalah bahagian pertama mana cenderamata dan hadiah barangan indah yang diperbuat daripada kayu, lakuer, kristal dan kaca dipaparkan. Bahagian ini juga termasuk barangan lain seperti alat muzik dan koleksi batu permata yang indah.

Perkara-perkara lain yang dipamerkan di sini termasuk tekstil mewah, barangan porselin direka halus, dan karya seni Islam & lukisan, senjata, dan lain-lain plak Islam adalah agama rasmi Malaysia dan dengan itu Perdana Menteri menerima banyak hadiah yang tidak Islam dalam alam semula jadi.

Blok B
Bahagian ini memaparkan semua hadiah yang diterima oleh isteri bekas Perdana Menteri. Beliau menerima banyak perkara halus direka daripada orang ramai dan juga dari ketua-ketua negara. Di tingkat bawah seksyen ini, anda akan melihat perkara indah yang diperbuat daripada perak, gangsa, tembaga dan pewter.
Perkara Perak, Galeria Perdana, Langkawi

Blok C
Ini adalah yang terbaru dan blok terakhir Galeri Perdana. Di sini anda akan melihat item perhiasan, lukisan asli yang jarang berlaku dan banyak hadiah lain yang diterima oleh bekas Perdana Menteri. Bahagian A di sini di tingkat bawah (berhampiran jalan keluar) mempamerkan koleksi kereta dan basikal. Acara kemuncak termasuk kereta Formula-I dan basikal yang diperbuat daripada kayu.

Di pintu masuk blok baru anda juga akan mendapati ukiran kreatif bertajuk “Window of Peluang”. 3-meter tinggi pemahat batu telah dicipta oleh pengukir terkenal Gerald Takawira Zimbabwe. Patung yang berdiri di atas lima rukun dengan konsep tingkap yang terbuka. Ia melambangkan visi Tun Dr Mahathir di Malaysia. Setiap tiang mewakili elemen penting di dalam strategi infrastruktur dan pembangunan Malaysia. Pemahat Gerald mempunyai beberapa pameran yang berjaya di Eropah dan terkenal kerana karyanya menggunakan Leopard Stone iaitu batu yang paling sukar di dunia.

Galeria Perdana mempunyai bilik bacaan dengan koleksi bahan bacaan dan rujukan. Terdapat juga rumah hijau luar dengan pelbagai jenis tumbuhan.
langkawi-galeria-perdana-03

Kemudahan-kemudahan di Galeria Perdana
Laluan luas kawasan di sekitar bangunan dengan taman-taman berlandskap itu sendiri tempat untuk dinikmati. Anda hanya boleh berjalan-jalan santai di seluruh kampus sepanjang jalan yang berturap dan menikmati kehijauan. Terdapat tempat letak kereta yang besar di sebelah kanan di premis itu. Hanya selepas keluar dari blok yang terakhir, terdapat sebuah kafe yang baik (dipanggil Fruitie Delight Cafe) menjual makanan ringan dan minuman.

Terdapat juga sebuah bilik solat. Sebaik sahaja anda keluar dari pintu keluar dari blok yang terakhir, terdapat kemudahan tandas bagus & bersih.

Untuk sebab-sebab tertentu kita tidak pernah mendapati ramai pengunjung di Galeria Perdana. Oleh itu, ia menawarkan anda persekitaran yang bebas tenang dan suara yang bagus meneroka koleksi … satu idea yang hebat terutama pada hari hujan.

Yuran kemasukan
Pelancong Asing: Dewasa – RM10; Kanak-kanak (6-12 tahun) – RM4
Malaysia (dengan pemegang MyCard): Dewasa – RM5; Kanak-kanak (6-12 tahun) – RM2
Camera – RM2; Video Camera – RM5

Waktu Buka
8:30-5:30 harian
8:30-6:00 di sekolah atau cuti umum

Lokasi & Kenalan
Galeria Perdana terletak di Kilim, 11kms dari pekan Kuah.
Alamat: Jalan Ayer Hangat, Mukim Kilim, 07000 Langkawi, Malaysia
Orang Yang Bertanggungjawab (Pengarah): Esa bin Haron
E-mel: esa@jmm.gov.my; Telefon: + 604-959 1498