Terletak di kawasan Kilim dan hanya 10 minit memandu dari Bandar Kuah, Langkawi Wildlife Park meliputi kawasan seluas 5.5 ekar kawasan tanah. Di dalam, taman ini telah mewujudkan suasana hutan hujan tropika. Ia dibuka kepada orang ramai pada bulan November 2002 apabila ia dikenali sebagai ‘Langkai Bird Paradise’. Pada mulanya ia memaparkan terutamanya kedai burung spesies yang berbeza dengan burung. Walau bagaimanapun, dengan penambahan banyak mamalia, reptilia dan pameran lain, ia telah dinamakan semula dirinya untuk Taman Hidupan Liar Langkawi.

Kini anda akan mendapati lebih 150 spesies yang berbeza daripada haiwan dan burung dari bahagian yang berlainan di dunia termasuk Asia Tenggara, Afrika, Amerika Selatan, Australia, Rusia dan sudah tentu dari Malaysia. Walau bagaimanapun tidak mengharapkan spesies eksotik yang besar seperti harimau atau harimau bintang di sini. Langkawi Wildlife Park kebanyakannya menyimpan spesies yang tidak sukar untuk mengekalkan. Namun anda akan mendapati banyak makhluk lucu dan luar biasa di sini.

Terdapat dua perkara yang taman hidupan liar di Langkawi menawarkan daripada:

(1) Ia adalah sebuah taman hidupan liar yang dilindungi sepenuhnya dan taman itu yang pertama di Asia. Ia tidak berbumbung dan laluan pejalan kaki berbumbung sepanjang jalan dari kemasukan untuk keluar supaya ada hujan atau panas, anda sentiasa boleh menikmati taman dan pameran itu.

(2) Tutup interaksi dengan burung-burung dan haiwan. Terdapat makan sesi dengan pelbagai haiwan dan burung. Para pelawat sebenarnya boleh memberi makan sebahagian besar daripada burung dan haiwan di sini. Walaupun taman itu boleh hadir seperti zoo bagi sebahagian orang, aktiviti ini menjadikan keseluruhan perjalanan yang agak menarik untuk kanak-kanak dan keluarga. Anda boleh membeli beg makanan yang pelbagai pada harga yang kecil (RM6 setiap beg) yang mengandungi makanan untuk haiwan dan burung. Terdapat papan bersebelahan antara satu pameran jelas menyatakan apa makanan adalah dibenarkan kepada burung atau binatang.
langkawi-wild-life-park

Satu lawatan ringkas Taman Hidupan Liar Langkawi
Sebaik sahaja anda membeli tiket dan mendapatkan melalui pintu masuk, anda akan mencari salah satu daripada beberapa panduan dalaman yang kami dapati agak mesra dan berpengetahuan. Mereka boleh membimbing anda selama yang anda mahu dan menjadi dengan anda. Tidak ada caj berasingan. Malah mereka juga akan memberitahu anda tentang setiap pameran, tingkah laku mereka, tabiat dan banyak makan lebih-lebih lagi bahawa seluruh pelancongan boleh menjadi agak menarik. Anda boleh bertanya kepada mereka apa-apa bilangan soalan yang anda mahu.

Bahagian pertama adalah Macaws (Blue & Yellow Macaw dan Palm burung kakak tua) diikuti dengan Flamingos. The Macaws suka makan biji bunga matahari dan kacang tanah manakala Flamingos seperti pelet ikan.

langkawi-wild-life-park-02

Seterusnya anda akan melalui sebuah kolam di mana anda akan mendapati itik mandarin bermain-main. Anda boleh memberi mereka juga. Anda kemudian akan lulus oleh Buaya dan Burung Kuang bahagian. Kandang buaya mempunyai buaya air masin adalah agak kecil. Daripada spesies burung pegar anda akan melihat perak dan kuning kuang, burung merak dan lain-lain Anda akan kagum bagaimana pun mengambil burung merak benih secara langsung dari tapak tangan tanpa mencederakan anda.

Selepas itu anda akan berjalan di tepi sebuah taman orkid indah penuh orkid berwarna-warni putih dan lain-lain. Anda kemudian akan datang kepada seksyen Mamalia di mana anda akan melihat beberapa jenis haiwan kecil termasuk kucing beruang, arnab, rakun, babi guinea dan lain-lain

langkawi-wild-life-park-03

Seterusnya menjadi tarikan utama Langkawi Wildlife taman, The Walk-in Aviary. Terdapat banyak kecil berwarna-warni ‘Love Birds’ (juga dikenali sebagai budgerigar) yang bebas terbang di sekitar. Memegang beberapa biji mullet dan mereka akan datang dan duduk betul-betul di tangan anda dan memberi makan secara langsung dari tapak tangan. Jangan terkejut jika anda mendapati lima daripada mereka duduk di atas tangan anda pada satu masa, mereka hanya mengenal erti takut.

Terdapat 15 kaki air terjun buatan manusia di sebelah kandang burung itu. Anda juga akan mendapati bahagian untuk pelanduk yang terlalu anda boleh memberi makan.
Selepas Seksyen Aviary anda akan menerangkan Galeri Crystal. Ini adalah sebuah kedai yang menjual kristal yang direka halus dan perhiasan dari China dan Brazil.

Dalam seksyen yang berikut anda boleh mengalami makan landak, memberi makan burung unta, makan Arapaima, monyet makan dan lain-lain Ia merupakan pengalaman yang seperti yang anda lihat burung unta yang menangkap gambar makanan tersebut dari jari anda.
langkawi-wild-life-park-parrot

Dalam seksyen Burung Prey anda akan mendapati burung seperti burung nasar dari Afrika Selatan, Brahminy Kite dari Asia Tenggara dan White bellied Sea Eagles dari Kilim Geopark. Jika anda cukup berani, anda boleh membiarkan satu helang hinggap di tangan anda. Mereka akan memberi anda sarung tangan.

Jika anda membawa kamera anda, anda boleh terus mengambil gambar atau meminta panduan untuk mengambil gambar anda dengan haiwan dan burung-burung di latar belakang. Terdapat juga sudut foto profesional di mana mereka boleh mengambil gambar anda semasa dalam interaksi dengan pilih set haiwan atau reptilia seperti ular dan lain-lain sudah tentu boleh dikenakan cukai.

Lawatan ini berakhir di pusat membeli-belah di mana membeli-belah bebas cukai juga disediakan.

Pemakanan & Fun Times di Taman Hidupan Liar Langkawi
Sesetengah haiwan dan burung boleh diberi makan hanya pada masa-masa tertentu dan tidak semua sepanjang hari. Juga terdapat Show Haiwan Talk yang berlaku pada masa-masa tertentu dalam sehari. Nota jadual yang berikut supaya anda boleh masa lawatan anda bergantung kepada minat anda.

  • Haiwan Talk Show (akan datang ke bahagian kandang burung): harian pada pukul 11 pagi dan 3 petang
  • Makan masa untuk Cinta Burung (budgerigar): 9 pagi harian – 10 pagi, dan 17:00-7:00
  • Amazon Arapaima makan: Daily pada jam 10:30 pagi sahaja
  • Memberi makan buaya: Pada hari Selasa & Sabtu di 11:30
  • Haiwan lain boleh diberi makan pada bila-bila masa

NOTA: Anda akan perlu untuk membeli makan makanan menyeronokkan dari sebuah gerai berhampiran pintu masuk jika anda bercadang untuk memberi makan kepada binatang dan burung.

Kemudahan di Taman Hidupan Liar
Terdapat sebuah restoran di tapak dipanggil Brahminy Kite Cafe yang menyajikan makanan ringan dan makanan penuh. Antara hidangan yang popular di sini termasuk Nasi Lemak, Nasi Ayam, Sandwich dan lain-lain yang semuanya datang dengan buah-buahan & kopi.

Beberapa kedai-kedai membeli-belah di kompleks ini termasuk The Zon Bebas Cukai, Batik Shop, Wax Seni, TTT Kraftangan, Digi Photo, Crystal Gallery dan lain-lain

Yuran kemasukan
Dewasa: RM28.00
Kanak-kanak (3-12 tahun): RM18.00

Kadar untuk Pemegang MyKAD:
Dewasa: RM15.00
Kanak-kanak (3-12 tahun): RM10.00

Waktu Buka
Buka harian dari 8:30-6:00
Ambil perhatian bahawa tiket dijual sehingga 6 petang. Taman ini sebenarnya ditutup pada pukul 07:30.

Lokasi & Kenalan
Taman Hidupan Liar Langkawi terletak di Jalan Air Hangat berhampiran kawasan Kilim. Ia adalah kira-kira 8.5kms dari pekan Kuah (mengambil masa lebih kurang 10 minit dengan teksi). Dari Lapangan Terbang Antarabangsa di Padang Matsirat, jarak adalah 30kms dan mengambil masa kira-kira setengah jam. Jika anda menaiki teksi, kemudian menyimpan ia menunggu di tempat letak kereta di sebelah pintu masuk. Anda mungkin tidak mendapat pulangan teksi. Terdapat tempat letak kereta yang mencukupi disediakan.

Alamat:
Taman Hidupan Liar Langkawi (Dimiliki oleh Hidupan Liar Planet Sdn Bhd)
Lot 1485, Jalan Ayer Hangat, Kampung Belanga Pecah, 07000 Langkawi, Kedah, Malaysia.

Telefon: + 604-9665855, + 6010-7789619,
E-mel: wildlifeplanet@gmail.com