Tempatan tahu sebagai Kompleks Kraf, ini adalah kompleks kraf budaya Langkawi yang mempamerkan dan menjual kraftangan indah dan karya seni dari tukang dan artis-artis Malaysia. Kompleks kraf telah ditubuhkan pada tahun 1966. Cara kemasukan Kompleks Kraf Langkawi adalah dari jalan Jalan Teluk Yu dan bertentangan dengan Pantai Teluk Shark. Jadi ia terletak berhampiran pantai utara pulau itu. Ia adalah sebuah kompleks yang besar dan bangunan Kompleks Kraf utama mempunyai penggantian dewan dengan beberapa bahagian yang ditetapkan sebagai muzium memaparkan jenis seni & kraf rumit barangan dan mencerminkan kekayaan warisan budaya Malaysia.

Seperti yang anda masuk melalui pintu utama, terdapat satu kawasan lobi dan kaunter penerimaan tetamu di sebelah kanan. Bercakap dengan wanita itu di kaunter dan memahami susun atur kompleks kraf. Ia tidak terlalu mudah dan melainkan jika anda tahu susun atur, anda mungkin terlepas beberapa bahagian. Lurus di hadapan lobi dan juga di sebelah kiri adalah Bazar Kraf iaitu galeri jualan. Di sini anda akan menemui pelbagai jenis pakaian & pakaian, hadiah & cenderamata, aksesori, barangan kelengkapan rumah, perkakas dapur dan banyak lagi.

Bahagian-bahagian muzium merangkumi Muzium Warisan, Muzium & Custom Wedding, Muzium Islam, Muzium Diraja dan sebagainya. Muzium bertujuan untuk mendidik pengunjung dengan bantuan pameran dan diorama buatan tangan. Salah satu acara kemuncak di sini adalah Muzium Sejarah & Legends di mana sejarah hidup Mahsuri (seorang puteri legenda yang salah dituduh berzina dan dilaksanakan) telah digambarkan dengan pelbagai paparan yang menakjubkan.
langkawi-craft-complex

Terdapat satu bahagian yang menjelaskan bagaimana seni tempatan & kraf dibuat seperti tenunan songket, ukiran kayu & anyaman, percetakan Batik dan lain-lain Ada kalanya anda secara peribadi boleh berinteraksi dengan tukang dan belajar bagaimana mereka membuat produk. Pada gilirannya lobi ke kiri, di hujung belok kanan dan anda akan mendapati Kawasan Interaktif Kraf di mana anda boleh berinteraksi dengan tukang dan melihat demonstrasi. Di sini mereka juga menunjukkan bagaimana percetakan Batik telah dilakukan untuk anak-anak. Walau bagaimanapun untuk demonstrasi lebih mendapat petunjuk daripada Batik Percetakan, Atma Alam Batik Village adalah tempat untuk pergi.

langkawi-craft-complex-02

Kali ini saya tidak mencari bahagian untuk menunjukkan seni Batik untuk kanak-kanak. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa bahan batik cap sedia untuk dijual (seperti T-shirt dan lain-lain) di galeri jualan utama dewan (Kraf Bazaar).

Jadi apakah paparan besar yang lain di Kompleks Kraf Langkawi? Kegemaran peribadi kami termasuk yang berikut:

 • Manik yang hebat dan ukiran buluh rumit mencerminkan ketukangan lama yang ditubuhkan oleh suku-suku kaum di Malaysia;
 • Indah direka batik pada sutera buatan tangan;
 • Songket, sejenis tekstil reka bentuk di mana emas dan perak benang yang ditenun untuk membuat kain yang mengagumkan yang pernah digunakan oleh Royal keluarga dalam fungsi berdasarkan;
 • Tembaga cantik dan barangan perak

Apakah yang membeli yang besar di Kompleks Kraf Langkawi? Berikut adalah beberapa perkara yang tradisional sangat popular Malaysia bahawa pelancong yang mencari dari galeri jualan:

 • Mengkuang dan Pandan daun yang dianyam dalam reka bentuk halus dan tradisional boleh menjadi cenderamata besar dari pulau itu;
 • Produk berasaskan hutan seperti barangan ukiran kayu termasuk bingkai, dirian pen, bunga, model helang dan banyak lagi;
 • Barangan logam seperti mug dengan reka bentuk yang indah, gelas wain dengan pemegang logam dan lain-lain;
 • Seramik seperti barangan tembikar yang datang dengan reka bentuk Malaysia yang unik;
 • Bakul rotan (yang dibuat dari batang kelapa);
 • Batik dicetak kemeja-T dan bahan pakaian lain. Pakaian batik sutera agak mahal;
 • Kantung Songket;
 • Banyak aksesori cantik lain yang dijual di gerai-gerai.

langkawi-craft-complex-03

Di belakang bangunan kompleks kraf utama, terdapat Glass Blowing Studio. Jadi jangan lepaskan yang keluar sama ada. Walaupun tidak profesional seperti yang anda lihat di Murano di Venice, barang-barang kaca buatan tangan namun indah. Mereka juga menunjukkan membuatkan item kaca di hadapan anda. Anda hanya boleh pergi dan melawat, dan tidak perlu membeli apa-apa perkara.

Kemudahan
Bilik Tempat letak kereta awam, tandas dan mesyuarat disediakan di Kompleks Kraf ini.

Waktu Buka
Masuk adalah percuma. Kompleks ini dibuka setiap hari 10:00-6:00.

Lokasi & Kenalan
Alamat: Teluk Yu, Mukim Bohor 07000, Langkawi. Telefon: +604 959 1913;
Kompleks Kraf Langkawi terletak di Jalan Teluk Yu jalan bertentangan dengan Pantai Teluk Shark dan berhampiran dengan Pantai Pasir Hitam di pesisir pantai utara Langkawi. Ia adalah kira-kira 21kms dari pekan Kuah dan 24kms dari lapangan terbang. Anda boleh datang dengan teksi, kereta sewa atau sebagai sebahagian daripada lawatan. Lihat lokasi dalam peta di bawah. Menggunakan zum dan bergerak butang dan melihat tempat-tempat yang berhampiran.