Terletak di penghujung selatan Pantai Cenang, Underwater World merupakan salah satu daripada tarikan utama di Langkawi. Bangunan putih yang besar yang meliputi kira-kira 60,000 rumah persegi kawasan kaki lebih 4,000 hidupan marin yang merangkumi lebih daripada 500 spesies ikan dan hidupan lain banyak air.
Ia juga mempamerkan pelbagai jenis burung, haiwan dan penduduk lain yang terdapat di hutan hujan tropika, iklim sederhana dan juga kawasan-kawasan sub-Antartika. Ditubuhkan pada bulan Ogos 1995, objektif keseluruhan Underwater World adalah untuk menyediakan hiburan bersama-sama dengan pengetahuan dan pendidikan kepada mereka yang berminat untuk kehidupan laut. Terdapat kiosk maklumat, galeri hidupan liar dan bilik / video audio 3D dengan kapasiti 200 di mana anda boleh belajar dan mengumpul pelbagai maklumat mengenai burung, haiwan dan hidupan akuatik.
Saya dapati bahawa kadang-kadang terdapat jurang antara pengunjung jangkaan dan apa yang mereka mendapatkan pengalaman di sini. Jika anda bayangkan bahawa anda akan berjalan melalui terowong kaca telus di bawah laut dan dapat melihat ikan-ikan yang besar dan makhluk laut yang jarang ditemui di luar ke dalam laut, maka anda perlu menetapkan semula jangkaan anda. Pasti ada terowong 15 meter panjang di Underwater World yang anda akan berjalan melalui. Tetapi yang mempamerkan pelbagai hidupan marin eksotik hanya dalam tangki kaca yang diukir di dinding. Walau bagaimanapun koleksi yang hebat dan paparan keseluruhan adalah sangat mengagumkan.
Kemasukan ke Dunia Bawah Air
Selepas anda membeli tiket di kaunter, bahagian pertama adalah ikan air tawar. Tetapi sebelum anda memasukkan seksyen ini, anda akan diminta untuk pemotretan. Gambar anda akan dirangka dan dipamerkan di seksyen terakhir sebelum keluar. Anda kemudiannya boleh memilih untuk membelinya atau mengabaikan. Secara peribadi, saya tidak mencari sebab-sebab yang cukup baik untuk membeli gambar-gambar pada harga yang tinggi itu. Tidak ada sekatan ke atas fotografi dalam anyway.
Jadi, jika anda membawa kamera atau kamera video, anda sebenarnya boleh mendapatkan gambar-gambar anda dengan ikan sebenar atau makhluk lain yang menakjubkan di latar belakang. Anda tidak boleh menggunakan flash kerana kebanyakan penduduk di sini adalah sensitif kepada yang. Sebuah kamera video kerja-kerja yang lebih baik manakala menangkap detik-detik dengan ikan dalam akuarium. Sebuah kamera digital sering menunjukkan pantulan cahaya dalam gambar apabila anda mengambil snap ikan di dalam air.
Seksyen Air Tawar
Berbalik kepada bahagian pertama daripada ikan air tawar, anda akan melihat mata air yang dengan kolam tiruan kecil dan tangki kaca banyak di dalam bilik gelap. Anda akan mendapati Perch Jungle Ikan-ikan Kap, Ikan pari Orange Spotted, Keli Dolar Perak, Merah berekor, Bala Sharks dan lain-lain di perairan di sini. Salah satu acara kemuncak dalam bahagian ini ialah ikan air tawar yang terbesar di dunia – yang Araipamas. Kebanyakan koleksi di sini adalah dari Australia, Asia Tenggara, Amazon dan lain-lain
Seksyen Hutan Hujan Tropika
Ini adalah bahagian kedua. Anda akan mendapati pelbagai burung tropika, haiwan dan ikan. Daripada burung mendalam & penerbangan anda akan melihat flamingos, angsa hitam, itik Mandarin, pegar emas kuning, burung bayan, seriawan ketawa dan banyak lagi. Lalu ada penyu biasa menyentap, dan jenis ikan di dalam tangki yang termasuk ikan kap berjalur, duri kertas timah, arowana, impuls, dan lain-lain knifefish.
Tetapi salah satu makhluk yang terbaik yang saya suka di sini adalah monyet kecil, monyet terkecil di dunia yang hanya 7-12 inci panjang. Pasangan mereka bergerak di dalam pokok kecil. Malah mereka begitu kecil, mereka bersembunyi di sebalik daun apabila diancam.
Bahagian yang terbaik dalam bahagian ini ialah bahawa burung-burung dan haiwan disimpan di ruang terbuka percuma di habitat semula jadi mereka. Anda boleh menyentuh mereka jika anda mahu, tetapi anda tidak boleh. Mereka seolah-olah tidak berasa takut dan datang hampir dalam jarak menyentuh apabila anda berjalan bersama-sama. Cahaya matahari sampai seksyen ini melalui siling kaca lut.
Sebelum masuk ke bahagian seterusnya, ada yang besar Blue & Gold Macaw duduk di atas pokok yang mandul. Apabila kita berkata “hello”, ia mula meniru kami dengan suara beredar dan datang dalam jarak lengan. Agak menakjubkan … Macaws adalah sangat pintar, dan boleh dibuat untuk bercakap dan juga makan dengan sudu.
Seksyen sederhana
Ini adalah rumah bermain daripada anjing laut. Ini adalah anjing laut selatan yang boleh didapati di tempat-tempat seperti Atlantik Amerika Selatan, atau di antara Pasifik Selatan Peru ke Cape Horn dan lain-lain Mereka adalah mamalia dan agak sosial. Seorang anak anjing yang baru lahir boleh mencapai berat antara 3-5kgs. Terdapat beberapa anjing laut dewasa di sini yang memakai menunjukkan besar dalam tangki air kaca besar. Anda perlu ke semasa ia tepat untuk persembahan. 02:30 adalah masa suapan dan itulah apabila jurulatih mendapat mereka membuat pertunjukan awam seperti melompat melalui cincin yang besar, membuat postur yang berbeza dan lain-lain Satu bulu meterai dewasa boleh menyelam sedalam 170m dan kekal dalam air selama lebih kurang 7 minit.
Terdapat juga air 8 meter terowong dalam seksyen ini di mana anda boleh melihat penguin berkaki hitam Afrika berenang merentasi.
Seksyen sub-Antartika
Bahagian seterusnya adalah satu lagi tarikan utama di tengah-tengah. Di sini anda boleh melihat Rock Hopper Penguins. Mereka dipanggil kerana mereka benar-benar boleh melompat batu. Mereka adalah beberapa 2 kaki tinggi dan mempunyai bulu berwarna kuning di atas kepala mereka. Mereka makan sotong, ikan kecil dan lain-lain Pada asalnya 20 beberapa penguin itu dibawa ke sini dari Afrika Selatan.
15-meter Tunnel – Seksyen Life Marine
Pada bahagian seterusnya anda akan berjalan walaupun terowong 15 meter panjang yang penuh dengan ikan dan hasil laut yang menakjubkan makhluk yang ditempatkan di banyak kereta kebal kecil dan besar. Salah satu acara kemuncak di sini ialah tangki 70,000 liter yang mempunyai Blacktip dan jerung terumbu whitetip. Jerung lain dalam seksyen ini termasuklah jerung Zebra, Port Jackson jerung, jerung Jururawat dan lain-lain.
Anda juga akan mendapati banyak spesies eksotik lain di sini termasuk Moray belut, Lion Ikan, Giant kima, Sea Dragons, Pufferfish, Ketam Hermit dan banyak lagi.
Kolam
Seperti yang anda berjalan bersama-sama, anda akan menemui Koi Pond dan Otter Pond. Dalam Koi Pond, terdapat ikan seperti ikan kucing, dolar perak, ikan kap Jepun dan lain-lain kolam ini ditetapkan di bawah air terjun. Anda boleh memberi makan ikan di sini. Makanan ikan boleh didapati di kaunter tersebut pada harga yang berasingan. Pada Otter Pond, anda akan mendapati kecil temurun comel mencari memerang. Kanak-kanak akan menyukainya.
The Coral Reef Tank
Ini adalah bahagian terakhir kehidupan marin di mana anda akan melihat indah terumbu karang berwarna-warni yang telah hidup di karang bersama-sama dengan kehidupan laut yang lain seperti perempuan dua beradik itu, wrasses, ikan kecil berwarna-warni yang wujud bersama-sama dengan batu karang.
Kemudahan di Underwater World
Terdapat beberapa kedai Souvenir dalam – satu di tengah-tengah Walkthrough, dan yang satu lagi berhampiran pintu keluar. Yang pertama mempunyai perkara lilin, tembikar, barang kemas dan lain-lain Yang kedua mempunyai koleksi besar barang-barang kaca, kebanyakannya ikan yang diperbuat daripada kaca. Walaupun tidak ada sekatan ke atas mengambil gambar ikan sebenar mana-mana sahaja di kompleks itu, anehnya mereka tidak membiarkan anda mengambil gambar kaca membuat ikan. Saya boleh menguruskan untuk mengambil satu berikut walaupun:
Terdapat juga sebuah kafe di dalam (Neptune Cafe) menjual makanan ringan dan minuman. Terdapat tandas boleh didapati di beberapa tali.
Yuran kemasukan
Dewasa: RM40 untuk pelancong asing
Kanak-kanak (umur 3-12): RM30 untuk kanak-kanak daripada pelancong asing.
Ada diskaun untuk rakyat Malaysia (Mykad)
Warga Emas Malaysia (Mykad): RM24
Waktu Buka
Dibuka setiap hari 10:00-6:00.
Awam & Cuti Sekolah: 9:30-6:30
Pengaturan masa Pemakanan Haiwan
Macaw pada jam 10:30 pagi setiap hari, Penguin Afrika pada jam 11:00 pagi dan 02:45 setiap hari, Rockhopper Penguin di 11:15 dan 15:00 setiap hari, Otter pada jam 11:45 pagi dan 15:45 setiap hari, Fur Seal 02:30 setiap hari, Terowong Tank di 03:30 setiap hari
Lokasi & Kenalan
Underwater World Langkawi, Zon Pantai Cenang, Mukim Kedawang, 07000 Langkawi.
Telefon: + 604-955 6100; E-mel: enquiries@edenzil.com
Kompleks ini terletak di hujung selatan Pantai Cenang dan bersebelahan dengan Pusat Zon Duty Free. Ia mengambil masa kira-kira 30 minit dari pekan Kuah dan 15 minit dari Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi dengan kereta / teksi.