Juga dikenali sebagai Kilim Karst Geoforest Park, kawasan ini 100 kilometer persegi di Langkawi adalah rizab alam semula jadi dan koleksi geo-laman penuh flora & fauna yang menakjubkan, dan pembentukan geologi yang menakjubkan seperti raksasa batuan batu kapur, fosil, gua, lagun, pantai dan pemandangan laut. Keseluruhan kawasan ini ditadbir dan dilindungi oleh Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia. Ia merupakan sebahagian daripada Langkawi Geopark lebih besar dan salah satu tempat yang panas terbesar Eco pelancongan di seluruh rantau ini.

Pendekatan ke Kilim Geopark adalah melalui sungai Kilim itu. Anda perlu mengambil pelancongan di perahu motor yang bermula dari Jeti Kilim atau kawasan teluk Tanjung Rhu baik yang berada di ujung timur utara Langkawi. Lawatan bot dipandu akan menjadi ideal untuk menghargai semua tarikan di Kilim Geopark. Kawasan Kilim Geopark terdiri daripada lembangan sungai Kilim, Kisap dan Air Hangat bersama-sama dengan beberapa pulau termasuk Langgun dan Tanjung Dendang.

langkawi-tarikan-kilim-01

Jadi, apa yang anda mendapat pengalaman? Perjalanan bot ini pada mulanya akan membawa anda di sepanjang sungai Kilim dengan bakau tebal hijau (juga dikenali sebagai tanah lembap bakau) di satu pihak dan batu-batu kapur yang sangat besar di pihak yang lain naik dari dasar sungai. Sebahagian daripada batu-batu kapur yang kelihatan seperti gunung, telah ditubuhkan sekitar 500 juta tahun yang lalu. Kawasan Paya bakau ini berfungsi melindungi garis pantai dari laut dan mencegah hakisan tanah dengan membentuk barikade.

Berjaga-jaga di kawasan paya bakau dan dataran berlumpur, anda akan melihat banyak haiwan yang menakjubkan. Selain tupai, ketam lumpur dan monyet, Anda juga akan melihat Cicak Memantau yang boleh menyelam dan berada di dalam air untuk jangka masa yang panjang. Kadal tidak berbahaya walaupun. Kadang-kadang anda juga akan melihat buaya. Di perairan terdapat pelbagai jenis ikan (40 spesies) dan jika anda bernasib baik, anda juga boleh melihat ikan lumba-lumba atau bahkan berang-berang itu.
langkawi-tarikan-kilim-02

Terdapat beberapa jenis burung yang boleh anda lihat di taman geo termasuk burung raja udang yang popular dan burung layang-layang. Tetapi yang paling agung dari semua adalah helang coklat kemerahan yang melayang-layang di sekitar langit di banyak. Anda juga mungkin untuk menemukan putih helang laut berperut yang sukar untuk mencari di tempat lain.

Dalam kira-kira 10 minit anda akan mencapai Fish Farm Terapung. Di sini anda boleh memberi makan ikan pari atau ikan menembak pemanah yang melompat jauh keluar dari air untuk mengambil sepotong roti dari jari anda. Dan kemudian anda akan dibawa ke kawasan air yang tenang dikelilingi oleh batu-batu yang tinggi dan hutan di mana anda akan melihat pertunjukan besar – Eagle Feeding. Tukang perahu berhenti enjin dan panduan melemparkan beberapa keping kulit ayam ke dalam air. Dalam masa yang singkat helang mula menukik dari langit, ambil makanan dan lepas landas.

Seterusnya anda akan dibawa ke Pulau fosil, juga dikenal sebagai Pulau Anak Tikus (Pulau dalam bahasa Melayu berarti pulau). Perahu terikat kepada sebuah jeti kecil yang dibina untuk mengakses pulau kecil. Selepas anda memanjat tangga yang sempit, panduan ini akan menunjukkan kepada anda beberapa fosil di atas batu beberapa di antaranya adalah 480 juta tahun. Anda akan berjalan di atas jambatan sempit konkrit yang akan membawa anda ke bahagian lain pulau di mana terdapat tangga lain untuk turun ke air. Sementara bot mengelilingi sekitar dan mur di akhir ini pulau itu. Ini adalah di mana kami melihat putih bellied helang laut terbang pada jarak atas air.

Perhentian seterusnya ialah gua tersembunyi atau Gua Langsir. Perahu dijamin untuk platform kecil dan anda akan melompat ke tangga yang membawa kepada jembatan penyeberangan. Setelah naik turun beberapa tangga yang curam, anda akan mencapai tahap yang lebih rendah di mana jambatan yang meluas ke tasik yang indah. Gua di sini dilindungi oleh akar bakau dan karena itu disebut tasik yang tersembunyi. Ini adalah di mana anda juga akan melihat bakau yang berusia lebih dari 100 tahun, dan tebing-tebing batu kapur tertinggi Langkawi yang berusia 500 juta tahun.

Setelah menghabiskan kira-kira 15 minit di gua yang tersembunyi, pemandu bot biasanya akan membawa anda pada perjalanan yang cepat ke arah laut. Beberapa perahu ini benar-benar boleh mendapatkan untuk kelajuan tinggi. Dalam perjalanan anda akan melihat sebuah pulau kecil yang kelihatan seperti kasut. Penduduk setempat menyebutnya Pulau kasut itu. Sebagai bot anda membesarkan arah laut terbuka, di sisi lain anda akan melihat “Kilim Geoforest Park” yang ditulis pada surat logam putih besar di tebing.
langkawi-tarikan-kilim-03

Bergantung kepada jadual perjalanan pelancongan anda, operator mungkin akan membawa anda ke pantai Tanjong Rhu yang indah penuh dengan pasir putih yang lembut dan dikelilingi dengan pokok-pokok ru. Ini adalah di mana anda akan menghabiskan masa 1 jam berenang (jika anda suka) dan mengambil beberapa minuman di gerai-gerai. Jika anda bercadang untuk berenang, jangan membawa tuala dan pakaian renang. Di restoran tepi pantai, berehat ke bawah dengan air kelapa segar (anda mendapatkan mereka untuk RM5) atau berjalan-jalan di sepanjang jalan pantai. Terdapat banyak gerai-gerai menjual pakaian dan cenderamata tempatan di kedua-dua belah jalan.

Biasanya pengendali pelancongan yang baik akan termasuk makan tengah hari. Berikutan masa anda di pantai, mereka akan membawa anda ke Hole In The Wall restoran & ikan ladang untuk makan tengah hari. Ini adalah restoran terapung dan anda mendapat pemandangan indah sekitar air dan landskap yang anda makan. Makan siang mudah yang datang sebagai sebahagian daripada pakej pelancongan yang biasanya termasuk nasi goreng, kentang goreng ayam dan salad. Mereka juga melayani banyak jus nanas dingin. Jika anda digunakan untuk kari atau kuah masakan berasaskan, anda mungkin mendapati makan tengah hari yang cukup kering. Kuantiti (jalan) apa-apa, tetapi mungkin tidak mencukupi bagi sesetengah orang. Saya fikir beras yang digunakan di sini adalah berkualiti sederhana dan tempat dekat dengan Basmati.

Selepas makan tengah hari, Anda akan dibawa ke kawasan air yang tenang di sungai yang penuh dengan paya bakau di kedua-dua sisi. Sebagai tukang perahu yang membawa bot dekat ke pantai itu, sejumlah besar monyet muncul entah dari mana mengharapkan kacang untuk dilempar kepada mereka. Panduan ini benar-benar membawa beg yang penuh dengan kacang tanah dan tangan itu kepada penumpang untuk memberi makan monyet. Jangan terkejut jika beberapa monyet datang di atas kapal bot dalam kegembiraan. Mereka mencapai tidak membahayakan walaupun.

langkawi-tarikan-kilim-04

Seterusnya anda akan dibawa ke Gua Buaya. Anda tidak mungkin untuk mencari mana-mana buaya di sini. Semasa air surut, perahu bisa lewat kanan melalui gua. Seperti yang anda pergi di bawah, anda boleh melihat formasi batu kapur yang besar dan juga banyak kelawar. Tetapi semasa air pasang, anda hanya perlu melihat gua itu dari luar.

langkawi-tarikan-kilim-05

Hentian terakhir adalah di Gua Kelawar. yang terletak cukup dekat dengan Jeti Kilim. Selain daripada pemandangan yang mengagumkan dari koloni besar kelawar tergantung dari langit-langit dan terbang di seluruh kepala, Gua Kelawar mempamerkan formasi batu kapur yang menakjubkan. Dalam satu pasukan seperti ini, stalaktit dan stalagmit telah bergabung untuk membentuk satu kolom. Terdapat juga banyak tumbuh-tumbuhan di kawasan yang berabad-abad lama dan salah seorang daripada mereka dipanggil “fosil hidup”.

Bagaimana untuk melawat Kilim Geopark & Bakau:

Terdapat banyak pengusaha pelancongan di Langkawi menawarkan lawatan ini. Namun banyak yang hanya pengantara dan hanya akan mengambil kumpulan ke jeti dan menyerahkannya kepada tukang perahu yang sering bertindak sebagai panduan. Salah satu yang terbaik Kilim Geopark Lawatan itu dianjurkan oleh Malibest Resort yang terletak di Pantai Cenang. Manakala kadar biasa RM120 seorang, para tetamu hotel menikmati diskaun. Mereka mengkhususkan diri dalam lawatan ini, memberikan panduan berpengetahuan berbahasa Inggeris, gunakan van berhawa dingin untuk transfer dari / ke hotel dan merancang pelancongan untuk memberikan anda rasa yang lengkap Geopark Kilim bersama-sama dengan peluang untuk berenang dan menghabiskan masa di Tanjung pantai rhu. Pelancongan mereka bermula pada pukul 9:15 pagi, termasuk makan tengah hari di ladang ikan terapung, dan mengembalikan sekitar 3:30. Ia juga merupakan lawatan yang berpatutan berbanding dengan lain-lain lagi.

Jika anda ingin menjadi lebih dekat dengan alam dan suka memberi lebih tumpuan kepada aktiviti-aktiviti alam seperti menjelajahi kehidupan burung, kehidupan binatang, gua dan hutan bakau, maka pilihan yang terbaik adalah untuk pergi melalui sama ada Langkawi atau JungleWalla. Mereka adalah syarikat-syarikat pelancongan eko dan menganjurkan kedua-dua perahu wisata dan berkayak ke geopark yang mesra alam. Sementara tur mereka lebih mahal, mereka menyediakan panduan ahli dan wawasan yang besar ke dalam geosites individu yang anda lawati. Kayak pelancongan membawa anda dekat dengan saluran air yang sempit dan kecil, dan anda boleh mengalami bakau dan pantai flora & fauna dari jarak yang lebih dekat. Pelancongan berlangsung selama 4-5 jam. Kunjungi Top Alam Operator Pelancongan untuk mendapatkan butiran persembahan dan maklumat hubungi untuk tempahan & pertanyaan.

Atau anda boleh pergi ke Jeti Kilim dan menyewa perahu penuh untuk diri sendiri. Jika anda berada dalam sebuah keluarga atau kumpulan kecil, ia berhasil menjadi agak murah. A kos bot kira-kira RM250 untuk dua jam dan RM300 selama 4 jam (kadar berbeza dengan permintaan walaupun). Untuk naik lagi kadar setiap jam turun. Bergantung kepada saiz perahu itu adalah ia boleh memuatkan antara 8 hingga 10 orang. Namun satu masalah dengan bot peribadi adalah bahawa anda tidak akan mempunyai panduan. Tukang perahu yang tidak mungkin untuk bercakap dalam Bahasa Inggeris dan akan tidak mempunyai pengetahuan tentang tempat-tempat. Tetapi anda masih boleh menikmati jika anda tidak peduli banyak tentang maklumat dan sejarah di sebalik tempat-tempat yang anda lawati. Anda perlu mengambil teksi untuk datang ke Kilim jeti.

Anda juga boleh menyewa bot peribadi dari Tanjung Rhu kawasan teluk. Mencapai jalan pantai yang mengarah ke pantai awam. Anda akan melihat deretan kedai yang menjual barang-barang pakaian, makanan dan cenderamata. Ambil jalan kotoran dari bahagian belakang gerai-gerai dan anda akan mendapati bot berlabuh di sungai yang boleh anda sewa mengikut jam. Tetapi anda perlu pergi ke sana dengan 09:30 ketika air pasang tinggi. Jika air pasang surut, kapal tidak boleh meninggalkan. Tanjung Rhu kira-kira 22kms dari bandar Kuah. Anda perlu mengambil teksi untuk datang ke sini (tarif: RM40 dari Kuah).

Satu lagi cara yang baik untuk meneroka Kilim Geopark adalah dengan mengambil tur Jet Ski dari NAAM Sukan. Mereka adalah satu-satunya pengendali yang menawarkan pelancongan tersebut dipandu dari geopark pada jet ski. Lawatan mereka beroperasi dari pantai Tanjung Rhu. Semak Operator Ski Jet untuk mendapatkan maklumat termasuk maklumat hubungan untuk tempahan dan pertanyaan.

Tips

  • Membawa losyen matahari yang cukup dan air minuman. Walaupun kebanyakan bot mempunyai warna plastik, terdapat juga beberapa kawasan lapang untuk tempat duduk. Cuba untuk mengelakkan pendedahan matahari terbuka. Walaupun semasa bergerak perahu dan angin terasa bagus, pada hari yang cerah anda tidak akan tahu bagaimana kulit anda boleh mengambil pukulan yang dari matahari.
  • Pakai kasut yang selesa, contton kemeja-T, topi dan seluar pendek.
  • Membawa pakaian renang dan tuala jika lawatan anda menawarkan masa di pantai Tanjung Rhu.
  • Jika anda merancang untuk lawatan singkat selama satu atau dua jam, kemudian sampai ke Jeti Kilim, menaiki bot dan mula sekitar 4 pada sebelah petang. Pada masa ini kebanyakan bot pelancongan akan kembali dan anda akan mendapat cara bebas mengeksplorasi geopark.