Lake of the Pregnant Maiden

Dayang Bunting adalah pulau kedua terbesar dalam gugusan Langawi sebanyak 99 buah pulau. Ia terletak luar pesisir dan selatan pulau besar, dan dengan mudah boleh dicapai dengan bot. Jadi mengapa pulau ini begitu terkenal? Makna literal namanya adalah ‘Pulau Maiden hamil’. Dan ia mempunyai sebuah tasik yang indah besar segar air (dikenali sebagai Tasik Guillemard) dikelilingi oleh bukit-bukit yang mempunyai hutan hujan yang tebal. Tasik ini juga dikenali sebagai Tasik Dayang hamil.

Legenda mengatakan bahawa seorang lelaki bernama Mat Teja bertemu dan jatuh cinta dengan puteri Mambang Sari di tasik. Mereka akhirnya berkahwin dan puteri yang telah melahirkan seorang anak lelaki. Walau bagaimanapun anak mereka tidak berumur panjang dan tidak lama meninggal dunia. Setelah berdamai dengan nasib malang mereka, mereka mengambil keputusan untuk meletakkan anak mereka di dalam air tasik dan membenarkan beliau untuk berehat dalam keamanan. Puteri penuh kasih juga memberkati semua wanita mempunyai kesukaran untuk hamil kanak-kanak. Mereka akan menjadi subur sebaik sahaja mereka berenang ke dalam air tasik.

langkawi-lake-of-pregnant-maiden-01

Walaupun tidak dibuktikan secara saintifik, ini kekal sebagai kepercayaan yang kuat dalam penduduk tempatan. Untuk menambah kepada misteri yang mengelilingi pulau dan tasik, jika anda lihat di bukit-bukit yang membentuk latar belakang tasik, dari satu sudut ia kelihatan seperti seolah-olah seorang wanita berbaring di belakang dan perut membonjol keluar seperti bahawa seorang perempuan yang mengandung.

Satu perkara yang menakjubkan tentang tasik itu adalah, walaupun ia terletak sangat dekat dengan laut dan hanya dipisahkan oleh jalur perkara batuan, ia adalah tasik air tawar. Sebaik sahaja anda sampai ke pulau itu, terdapat jeti yang sempit dan kemudian laluan sempit konkrit yang membawa naiklah ke gunung melalui hutan. Selepas kira-kira 10 minit pendakian bersama-sama langkah-langkah di atas bukit, terdapat kira-kira 100 langkah-langkah yang membawa ke tasik yang indah di seberang bukit. Tasik ini mempunyai perairan biru dalam.
langkawi-lake-of-pregnant-maiden-02

Seperti yang anda berjalan melalui jalan itu, berhati-hati kira-kira monyet. Mereka biasanya tidak mencapai apa-apa kemudaratan atau menyerang anda. Tetapi jika anda membawa makanan atau paket, monyet mungkin menyambar dan merampas mereka dari sini. Oleh itu tidak membawa apa-apa makanan atau minuman dengan anda, tidak cuba untuk memberi makan monyet. Mereka masih boleh melihat anda ingin tahu, tetapi tidak akan membuat apa-apa masalah.

Tasik dan kawasan sekitarnya adalah sebahagian daripada Dayang Bunting Marble Geoforest Park. Ini adalah salah satu daripada tiga geopark Langkawi dengan pembentukan batu kapur yang besar, guli dan ciri-ciri geologi yang unik. Taman ini mempunyai beberapa buah gua. Malah tasik itu sendiri telah menyebabkan dari gua bawah air yang besar, permukaan yang runtuh dan kemudian tidak perlu lagi berisi air.

Jadi apa yang anda boleh buat di tasik & Pulau Dayang Bunting?
Sebenarnya ada beberapa tarikan dan aktiviti di sini. Peta besar diletakkan di atas papan menandakan semua tarikan yang terdapat di Pulau Bunting. Di sini adalah yang utama:

1) Tasik ini sesuai untuk berenang. Terdapat kawasan-kawasan tertentu (pontun) untuk berenang walaupun. Namun berhati-kedalaman. Purata kedalaman kira-kira 10 meter dan tidak ada kawasan cetek. Ia bukan untuk orang baru. Tiada bilik persalinan. Jadi, jika anda merancang untuk berenang, datang memakai sut renang dalam dan membawa tuala.

Jika anda tidak yakin, mengambil jaket keselamatan dari gerai di sebelah tasik dan terapung di sekitar. Gerai itu turut menjual lain cenderamata dan hadiah barangan. Air di tasik ini tidak terjejas oleh air laut dan baginya baik untuk berenang. Walau bagaimanapun ia mungkin tidak jelas.

2) Ambil solar beroperasi bot kayuh atau kayak yang disediakan atas sewa dan bot di sekitar tasik yang indah. Paya bakau mengelilingi perimeter pulau dan tasik. Kami suka solar bot dayung beroperasi sebagai anda tidak tayar yang anda bot sekitar. Pandangan bukit sekitar tasik adalah hebat.

3) Berdekatan dengan gerai, kawasan air yang berasingan mempunyai bilangan besar ikan keli. Jadi hanya mencelup kaki anda, rendam dalam pandangan yang indah dan menikmati spa ikan semula jadi pada kaki anda selama beberapa minit. Ia satu perasaan yang hebat !.

4) Terdapat laluan pejalan kaki yang berjalan di sekitar tasik (kira-kira separuh jalan). Berjalan-jalan di sepanjang laluan ini dan menikmati pemandangan tasik dari pelbagai mata. Titian ini melalui hutan bakau. Terdapat lebih 90 spesies burung di sini termasuk burung enggang, burung raja udang, burung belatuk, layang-layang, drongo dan lain-lain haiwan termasuk monyet, jumlah besar serangga dan biawak. Anda akan mendapati banyak rama-rama yang berwarna-warni juga.

Pada akhir berjalan kaki lembaga, anda akan mencapai titik yang dikenali sebagai “Miracle Sempadan”. Di sini anda adalah berhampiran dengan sempadan antara tasik dan laut. Malah anda boleh melihat kedua-dua tasik dan laut pada kedua-dua pihak dipisahkan oleh permatang nipis batuan. Walaupun tasik hanya kira-kira 30 meter dari laut, air tasik adalah tidak masin di semua (seperti di dalam laut). Itulah keajaiban titik ini menandakan.

Bagaimana untuk melawat Pulau Bunting & Tasik Dayang Hamil?
Pulau Bunting adalah kira-kira 17.6 kilometer dari Pekan Kuah ke arah selatan. Dari Pantai Tengah, ia mengambil masa kira-kira 20 minit untuk sampai dengan bot.

Terdapat banyak Island Hopping Boat Tours yang beroperasi dari terminal feri Awana Porto Malai (marina kecil yang merupakan sebahagian daripada Resorts World Langkawi, yang sebelum ini Awana Porto Malai Resort) dan terletak di hujung selatan Pantai Tenga. Pulau Dayang Bunting adalah salah satu perhentian yang dijadualkan dalam lawatan Island Hopping di mana mereka menurunkan anda untuk menikmati tarikan untuk kira-kira 1 jam sebelum meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya.
langkawi-lake-of-pregnant-maiden-03

Anda boleh pergi ke terminal feri dan membuat lawatan. Lawatan ini secara amnya beroperasi secara berkongsi dengan seorang kadar antara (RM35 – RM50) bergantung kepada musim. Anda juga boleh menaiki bot penuh jika anda berada dalam kumpulan 8 atau lebih. Ia ternyata lebih murah. Terdapat bot-bot untuk 8 dan 12 orang. Pelancongan Island Hopping selalunya bermula pada waktu pagi (pada pukul 10 pagi) dan seluruh pelancongan yang berlangsung selama kira-kira 3.5 jam.

Pada musim ini, saya cadangkan bahawa anda menempah pelancongan terlebih dahulu melalui ejen pelancongan. Terdapat banyak daripada mereka di kawasan Pantai Cenang & Pantai Tengah. Hampir semua hotel di Langkawi juga menawarkan Island Hopping Tours kerana ini adalah salah satu pelancongan bot yang paling biasa dan popular. Beberapa ejen menyediakan mengambil & drop perkhidmatan dari / ke hotel. Terdapat tentu beberapa bot & kapal layar piagam besar swasta yang menawarkan pelancongan swasta ke pulau itu juga. Walau bagaimanapun mereka akan jauh lebih mahal.

Beberapa perkara yang harus diperhatikan

  • Seperti yang saya nyatakan sebelum ini, tidak membawa makanan (sekurang-kurangnya secara terbuka) dan menjemput monyet. Mereka dapat merampas hampir apa-apa yang mereka melihat anda menjalankan.
  • Ia sedikit mendaki gunung itu (kira-kira 10 minit) dari jeti dan kemudian turun ke tasik. Jadi, jika anda mempunyai isu-isu mobiliti atau mempunyai mengiringi kanak-kanak kecil, maka saya tidak akan mengesyorkan tarikan ini.