Terletak di pekan Kuah dan seterusnya ke jeti, Eagle Square adalah tempat yang mencerminkan Asal-usul nama Langkawi. Persegi ini ditandai dengan besar-besaran 12 meter patung dari burung nasar yang coklat kemerahan yang bersedia untuk berlepas. Nama Langkawi telah diperolehi daripada helang coklat kemerahan, kerana dalam bahasa Melayu lama Helang bermakna Eagle, dan Kawi bermaksud coklat kemerahan. Jadi patung buatan manusia ini burung nasar yang diletakkan di atas platform bintang besar berbentuk konkrit telah dicipta untuk mencerminkan latar belakang ini pulau di mana rajawali adalah lambang Langkawi.

langkawi-dataran-eagle-square
Jadi apa yang anda boleh mengharapkan di sini? Eagle Square terletak di sebelah kanan Jeti Kuah dan dalam jarak berjalan kaki yang singkat dari sana. Persegi yang meliputi kawasan yang berlandskap daripada kira-kira 19-ekar yang telah dilindungi teres, kolam kecil yang indah, air pancut, jambatan jalan kaki, kedai & tempat makan, dan dilindungi astaka di mana acara diadakan.

Tetapi kemuncak Eagle Square adalah pandangan yang menggerunkan di teluk yang terbuka keluar ke laut dengan latar belakang gunung. Dari Eagle Square, anda boleh melihat feri yang berulang-alik di teluk. Dan jika anda tiba ke pekan Kuah oleh feri (iaitu di tepi laut), anda akan laut model gergasi burung nasar yang menghadap perairan menyapa anda sebagai anda menghampiri jeti.

Perhatikan bahawa ia boleh menjadi benar-benar panas di sini pada siang hari pertengahan. Lantai konkrit yang terdedah dataran mencerminkan haba dan ia boleh agak sukar untuk berdiri di sini di bawah matahari. Oleh itu, cuba untuk merancang perjalanan sama ada pada awal pagi atau pada waktu malam untuk berjalan-jalan dan benar-benar menghargai tempat. Selepas gelap, kuasa dua dan walaupun patung helang yang diterangi dengan lampu dan tempat yang benar-benar kelihatan cantik.

Jika anda sedang mencari untuk beberapa tempoh kepadaku dari matahari dan juga suka untuk pergi untuk makan tengah hari, pilihan yang baik adalah untuk berjalan ke Eagle View Seafood Restaurant. Ia boleh diakses dari jalan yang sama yang mempunyai akses kepada Eagle Square dan dalam jarak berjalan kaki yang singkat. Restoran ini menyajikan makanan laut yang bagus tetapi boleh mendapatkan sibuk sedikit sebagai pengusaha pelancongan banyak berehat di sini untuk makan tengah hari.

Waktu Buka
Kompleks ini dibuka 24 jam setiap hari. Masuk adalah percuma.

Lokasi & Kenalan
Eagle Square terletak di hujung timur selatan Langkawi di Bandar Kuah, dan berhampiran dengan Jeti Kuah. Anda boleh mengambil teksi atau kereta sewa untuk sampai ke tempat ini. Ia juga dilindungi sebagai sebahagian daripada beberapa lawatan pulau. Terdapat Pelancong Maklumat Pusat dekat kepadanya (No. 604 966 7789).