Kompleks kampung saya telah diterangkan di bawah tidak kampung-kampung tradisional dalam erti kata sebenar. Mereka agak kompleks yang telah dibangunkan oleh pihak berkuasa Langkawi dan menawarkan pelbagai aktiviti dalam sebuah kampung moden tetapi seperti suasana.

langkawi-oriental-village-01

Sebagai contoh Village Oriental di Pantai Kok kelihatan seperti gabungan perkampungan Cina dan Perancis pondok dan penuh dengan kedai-kedai & tempat makan runcit, yang kebanyakannya mempunyai gaya desa rupa. The Air Hangat Village adalah sebuah kompleks dengan kedua-dua kemudahan moden dan rumah kecil yang dikelilingi oleh tasik dan taman-taman.

The Kampung Buku Antarabangsa terdiri daripada beberapa bangunan tradisional Architecture Melayu di persekitaran hutan. Jadi seperti yang anda melawat tempat-tempat ini, selain mendapat terlibat ke dalam penawaran masing-masing, anda mungkin mengalami sisi kehidupan kampung Langkawi yang selainnya tidak boleh diakses kepada pelancong.

Berikut adalah kompleks kampung utama Langkawi:

Oriental Village (Pantai Kok, Jalan Teluk Burau)
Ini adalah sebuah terbuka kompleks penuh dengan kedai-kedai dan kedai-kedai makan yang dibina dalam gaya kampung Cina & Perancis. Ini kampung menawan namun moden mempunyai kolam itik dan titian yang menambah kepada rayuan keseluruhannya. Terdapat banyak cenderamata & kedai-kedai runcit, dan juga sebuah kedai bebas cukai. Kompleks ini mempunyai beberapa restoran dan galeri juga.

langkawi-oriental-village-02

Ini juga merupakan tempat di mana menaiki kereta kabel yang terkenal berlaku. Kampung ini menawarkan beberapa tarikan dan aktiviti lain yang termasuk Elephant Adventure, Duck Tours (di kedua-dua air & tanah), Bike & Segway lawatan jejak di sekitar kampung, Tiger Exhibits dan sebagainya. Kanak-kanak boleh melawat ladang haiwan yang terletak di sini arnab perumahan, rusa dan lain-lain Secara keseluruhan, ia merupakan tempat yang hebat untuk keluarga.
langkawi-air-hangat-village-01

Air Hangat Village – Complex Spring Hot (North East, di Jalan Air Hangat)
Kompleks ini telah baru-baru moden. Tarikan asal di sini telah mata air panas semula jadi yang sepatutnya menyembuhkan sebarang masalah dengan kaki anda jika anda celup ke dalam air. Yang saya cuba dan pasti berasa lebih baik selepas berjalan kaki berat yang panjang. Walau bagaimanapun air yang agak panas walaupun. Kompleks ini kini telah menambah kemudahan spa yang hebat termasuk siri jakuzi kelas atasan, restoran, halaman rumput yang terawat indah dan kolam renang, dan gerai-gerai jenis kampung menjual pelbagai jenis cenderamata & hadiah barang-barang, dan lain-lain

Kampung Buku Antarabangsa Langkawi (Lubuk Semilang, Padang Matsirat)
Ini adalah kompleks yang besar ditubuhkan pada kehijauan alam semula jadi dengan banyak pokok-pokok tropika. Beberapa bangunan kayu menempatkan koleksi besar buku nadir dan antik. Ini adalah tempat bagi mereka yang suka membaca dan mengumpul buku. Terdapat meluas topik termasuk sejarah dan pelancongan Malaysia. Banyak buku-buku yang jarang berlaku yang dijual pada harga yang berpatutan. Kompleks dalam landskap berbukit juga hebat hanya untuk berjalan-jalan di sekitar tengah-tengah kawasan hutan tropika yang menawarkan suasana yang tenang indah.

Perdana Quay (Pantai Kok)
Kompleks moden dan luas tersebar di beberapa ekar kawasan tanah dan terletak di sepanjang Harbour Park Telaga. Kompleks ini mempunyai beberapa satu atau dua bangunan sejarah tersendiri yang penuh dengan kelas atas kedai-kedai butik, restoran dan bar.

Seperti yang anda berjalan di sepanjang laluan papan di tepi pelabuhan, anda akan melihat satu siri gaya terbuka restoran mewah masakan diubah dan bar kebanyakannya menawarkan tempat duduk di luar dengan pemandangan air.

Selain daripada banyak kedai-kedai runcit yang menjual produk rumah, perabot, bahan pakaian dan sebagainya, anda juga akan mendapat Spas & Salons canggih di sini. Semasa waktu malam apabila semua lampu diterangi sepanjang pelabuhan, Perdana Quay tumbuh ke dalam tindakan dengan banyak pelanggan dan pelancong tertarik dalam.