Jika anda mencari tempat yang indah fikiran-bertiup di Langkawi di mana anda boleh berenang dari satu daripada beberapa pantai yang indah, atau bersnorkel atau menyelam skuba di kalangan batu karang yang menakjubkan dan kehidupan laut, maka Taman Laut Pulau Payar adalah tempat untuk pergi. Pulau Payar adalah sebuah pulau yang terletak 30kms selatan Pulau utama Langkawi. Ia mengambil masa lebih kurang satu jam untuk sampai dengan bot laju dari Jeti Kuah (iaitu terminal feri di bandar Kuah Langkawi). Dari Pulau Pinang ia adalah mengenai 51kms ke utara. Jadi Pulau Payar yang terletak di antara Langkawi dan Pulau Pinang. Bot besar tidak dibenarkan berlabuh di jeti kecil di Pulau Payar.

Baru-baru ini kawasan air di sini telah dibangunkan sebagai Taman Laut. Ia kini termasuk beberapa pulau-pulau berhampiran. Taman Laut terdiri daripada pulau-pulau Pulau Payar, Pulau Lembu, Pulau Pulau Kaca, dan pulau terpencil Pulau Segantang yang terletak beberapa 13kms dari sini. Taman Laut keseluruhan ditanda sebagai kawasan perlindungan perikanan sejak tahun 1985, dan oleh itu terdapat banyak ikan dan hidupan laut di sini.

langkawi-pulau-payar-marine-park-01

Taman Laut Pulau Payar adalah satu-satunya tempat di luar pantai barat Semenanjung Malaysia yang mempunyai terumbu karang yang eksotik dan kehidupan laut sama dengan lautan India. Dalam kehidupan marin, anda boleh melihat kuda bermata bicu, belut Moray, ikan badut, dua meter kerapu panjang, hitam disebut-sebut jerung terumbu, hitam belang puffers, alu dan pelbagai spesis marin eksotik lain.

Pulau Payar juga mempunyai pelbagai jenis spesis terumbu karang di seluruh Malaysia yang merangkumi Tubastrea Micrantha, Semi Precious Antipathes lain-lain Semua terumbu ini menjadi tempat pembiakan untuk pelbagai jenis ikan dan juga bertindak sebagai halangan semula jadi kepada hakisan laut yang mengambil meletakkan di garis pantai di pulau-pulau kecil.
langkawi-pulau-payar-marine-park-02

Aktiviti pantai di Taman Laut Pulau Payar
Setelah dok bot anda di jeti di Taman Laut Pulau Payar, terdapat laluan pejalan kaki kayu (titian yang sempit) yang membawa kepada kawasan pantai. Terdapat empat pantai kecil di Pulau Payar. Yang terbaik pada pendapat saya adalah salah satu di sebelah kiri. Daripada mana-mana pantai, anda boleh berenang atau bersnorkel.

Air di sini adalah tenang, terlindung dan cetek. Penglihatan air biasa adalah antara 30-50 meter. Walau bagaimanapun, kadang-kadang pada waktu pagi air yang boleh menjadi sedikit keruh. Terdapat banyak jerung tidak berbahaya (hitam berkepala) di perairan di sini.
langkawi-pulau-payar-marine-park-03

Malah apabila anda bersnorkel dari pantai dan pergi kira-kira 20 meter ke dalam laut terbuka, anda boleh bayi laut Black disebut-sebut Sharks. Jangan takut, mereka tidak pernah melakukan apa-apa bahaya dan menjauhkan diri apabila mereka melihat manusia yang berhampiran. Mengambil kamera bawah air supaya anda dapat membuktikan kepada orang lain bahawa anda benar-benar berenang dengan ikan yu yang besar.

Tentu saja ada banyak jenis lain yang berbeza daripada ikan yang anda boleh lihat di perairan di sini termasuk ikan nuri, ikan malaikat, dameselfish, rabbitfish yang jarang berlaku, butterflyfish, anemonefish dll Salah satu tempat yang terbaik untuk bersnorkel adalah di bawah jambatan (jeti) di mana anda boleh melihat jumlah maksimum ikan dan kehidupan laut. Ini adalah di mana anda boleh bertemu penduduk Encik Mustaffa, Barracuda gergasi.

Selain daripada berenang dan snorkeling dari pantai, anda juga boleh tangan jerung makanan bayi dari satu bahagian di jambatan. Pihak berkuasa tidak membiarkan anda tangan memberi mereka makan dari pantai itu sendiri kerana anda tidak mahu selepas semua menyentuh mereka. Mereka mungkin kelihatan comel tetapi mempunyai gigi sebenar. Pada masa tengah hari, wakil-wakil dari Taman Laut Pentadbiran memulakan sesi makan jerung apabila anda boleh melihat mereka sebenar dekat dari pantai dan juga mengambil bahagian dalam memberi makanan.
langkawi-pulau-payar-marine-park-04

Off Shore Snorkeling di Taman Laut
Beberapa pakej akan menawarkan anda snorkeling luar pesisir yang memerlukan bot untuk membawa anda ke kawasan terumbu. Satu kawasan snorkeling luar pesisir seperti yang besar di taman adalah di House Reef yang berhampiran dengan pantai timur pulau Pulau Payar. Salah satu pengendali (Langkawi Coral Platform) mempunyai pontun mereka sendiri terapung luar pesisir dari mana anda boleh bersnorkel. Anda boleh melihat banyak batu karang berwarna-warni batu, batu karang otak, keras dan batu karang tombol.

Selain daripada batu karang yang besar, anda juga akan melihat ikan seperti ikan rama-rama, belut Moray, ikan Lion, kerapu, butterflyfish, rabbitfish, parrotfish, wrasse dan banyak lagi. Anda akan snorkel bersama hitam yang tidak berbahaya disebut-sebut ah … pengalaman adalah hebat.
langkawi-pulau-payar-marine-park-05

Menyelam skuba di Taman Laut Pulau Payar
Terdapat tapak menyelam yang hebat dan kemudahan yang terdapat di sini untuk kedua-dua penyelam skuba disahkan serta kali pertama. Jika anda ingin mencuba menyelam buat kali pertama di kalangan berbilang berwarna karang dan hidupan marin eksotik, ini adalah tempat untuk cuba.

Kebanyakan pengusaha tawaran pakej ‘Discovery Scuba’ yang merangkumi pelajaran pengenalan dan tangan peribadi memegang oleh panduan profesional yang bertauliah untuk memberi anda pengalaman yang luar biasa masa pertama. Semua yang anda perlukan adalah berenang keupayaan dan rasa sedikit pengembaraan.

Walau bagaimanapun bagi penyelam disahkan, pilihan yang jauh lebih luas. Terdapat banyak tempat menyelam dalam kawasan Taman Laut Pulau Payar. Ini adalah kawasan menyelam hanya di Langkawi dan boleh bersaing dengan mana-mana laman lain yang besar di seluruh dunia dengan pelbagai yang menakjubkan batu karang dan hidupan laut. Anda akan mendapati karang lembut dengan kepelbagaian warna, dan batu karang keras seperti Boulder, Staghorn dan batu karang Otak.

Salah satu tempat menyelam terbaik di sini ialah ‘Coral Garden’ yang terletak di bahagian barat selatan Pulau Payar. Ia penuh dengan karang lembut berwarna-warni dan kehidupan laut yang hebat. Ini mungkin laman web yang paling popular dalam penyelam.

Lain-lain laman menyelam yang hebat di sini termasuk Kerapu Farm (berhampiran dengan Coral Garden), Taman Jepun, House Reef, Lobster Garden, Sunken Bot Point, Shark Point, Timur Laut Garden, Rock Point, Lembu Rocks dan Goodyear Reef. Semua kawasan-kawasan ini menawarkan karang yang menakjubkan serta hidupan laut yang berwarna-warni. Anda akan dapat melihat kerapu, ikan batu, belut Moray, kuda laut, barakuda, ikan nuri, ikan malaikat, Siakap dan banyak lagi.

Terdapat juga tukun tiruan yang dibuat di taman marin – Jenis dan Terumbu Karang Bot. Mereka ditanda dengan pelampung kuning.

Semak Tapak Menyelam Top di Langkawi untuk mengetahui lebih lanjut mengenai tapak menyelam yang hebat di Taman Laut dan apa yang anda mungkin mengalami ada dari segi jenis ikan, batu karang dan hidupan laut lain.

Kemudahan lain di Taman Laut
Terdapat tandas dan bilik persalinan yang ada, dan kawasan rehat juga teduh dengan bangku & meja untuk makan makanan anda. Walau bagaimanapun ambil perhatian bahawa mandi di bilik persalinan semburan air laut dan air tidak segar. Pantai Taman Laut juga mempunyai Quarter Taman Laut Ketua dan kawasan pameran.

Biasanya semua pakej yang ditawarkan oleh pengendali terkenal termasuk gear percuma snorkeling (snorkel, topeng & kehidupan jaket), dan gear menyelam (jika anda mengambil pakej menyelam). Walau bagaimanapun sirip tidak dibenarkan di taman untuk kedua-dua snorkeling dan menyelam skuba sebagai taman laut berikut ‘tiada dasar sirip’. Ini adalah untuk mengelakkan merosakkan batu karang dan ikan. Pakej juga termasuk pek makan tengah hari.

Ambil perhatian bahawa pihak berkuasa di taman itu menggalakkan Eco Pelancongan dan memastikan keseimbangan ekologi yang mencukupi & pemuliharaan marin. Oleh itu, anda tidak boleh mengumpul dan mengambil cengkerang, batu karang atau makhluk laut dalam apa jua bentuk.

Semasa musim, taman laut boleh mendapatkan benar-benar sesak. Ini adalah salah satu tarikan panas Langkawi dan majoriti pelancong menyasarkan untuk datang ke sini. Tetapi malangnya ramai yang tidak ikut undang-undang larangan Eco Pelancongan dan sedih sampah kawasan air. Ini berlaku apabila sebahagian besar tempat akan menjadi sesak.

Tiada resort dibenarkan di Pulau Payar. Jadi satu-satunya cara untuk malam tinggal di sini adalah dengan mengambil terlebih dahulu mendapat kebenaran untuk berkhemah daripada Jabatan Perikanan di Alor Setar atau pejabat Ketua mereka di Kuala Lumpur.
langkawi-pulau-payar-marine-park-06

Taman Laut Pulau Payar Pakej, Pengendali & Cara Menempah
Walaupun terdapat beberapa pengusaha pelancongan dalam pakej tawaran pulau untuk lawatan sehari ke Pulau Payar, anda perlu menjauhkan diri daripada beberapa orang yang tidak bertanggungjawab. Berikut adalah operator yang paling terkenal yang menawarkan pakej yang bagus dengan harga yang berpatutan:

1) Cuti Timur Laut
Jenny dan pasukannya akan membimbing anda semua melalui pelancongan. Mereka berangkat pada waktu pagi dari marina peribadi mereka di Royal Langkawi Yacht Club di bandar Kuah. Setelah tiba di Pulau Payar Marine Park, hari tersebut ditinggalkan pada masa lapang untuk berenang, snorkeling dan sebagainya dari pantai dan tangan memberi makan jerung bayi.

Penyelam boleh mengambil pilihan aktiviti selam dari bot menyelam mereka di pelbagai laman web. Kedua-dua Discovery (baru) dan selaman disahkan ditawarkan. Pakej ini termasuk makan tengah hari. Snorkeling dan menyelam aktiviti tambahan yang dijalankan pada sebelah petang sebelum pulang.

Semak Snorkeling & Operator Menyelam untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pengendali atas, pakej dan maklumat hubungi untuk pertanyaan & tempahan.

2) Langkawi Coral Platform (Dikendalikan oleh Langkawi Saga Travel & Tours Sdn Bhd)
Mereka mempunyai Terapung Reef Platform terletak 100 meter di luar pesisir pantai (dari pantai Damai Pulau Payar). Bot mereka meninggalkan Jeti Kuah pada waktu pagi dan membawa anda ke platform ini. Anda boleh memilih untuk snorkeling atau pakej menyelam. Snorkeling dan menyelam baru berlangsung dari platform itu sendiri.

Penyelam berpengalaman diambil untuk tapak menyelam yang lain. Mereka juga mempunyai Underwater Observatory dari mana anda mendapat pandangan mata ikan dan melihat hidupan laut dari galeri kaca tanpa basah. Terdapat tandas baik & bersih dan pancuran mandi (air tawar) boleh didapati di platform terapung. Pakej ini termasuk makan tengah hari. Pada waktu tengah hari mereka membawa anda ke pantai pulau ini dan juga untuk segelas bawah pelancongan bot sebelum kembali ke Kuah. Pakej ini termasuk pemindahan hotel.