Menaiki kereta kabel Langkawi adalah salah satu keseronokan yang paling tidak dapat dilupakan yang pernah dialami. Ini adalah salah satu kereta kabel yang paling hebat di dunia. Mengapa? Kerana perjalanan ini ke puncak gunung Mat Cincang membawa anda ke ketinggian 708 meter kira-kira 15 minit melalui kabel kecerunan curam kereta di dunia dan menawarkan pemandangan gunung, lembah, pulau-pulau dan Laut Andaman.

Kemasukan ke kereta kabel adalah di Kampung Oriental terletak di kaki Gunung Mat Cincang di Patai Kok. Sebaik sahaja anda membeli tiket di kaunter, anda akan dipandu ke kawasan menunggu dan bergerak ke arah kekaki kereta kabel dalam barisan. Gondola (kereta kabel) menyimpan datang setiap setengah minit atau lebih. Setiap kereta mempunyai kapasiti enam orang.

langkawi-attraction-cable-car-01

Jika ada giliran, enam orang yang akan diperlukan untuk masuk ke dalam kereta. Dalam beberapa kali saya berpeluang untuk menaiki kereta kabel semua oleh diri saya sendiri. Anda sebenarnya perlu menaiki gondola itu kerana ia menyimpan bergerak kekaki. Sebelum ia mengambil kira, pintu akan ditutup secara automatik. Ada celah (tetingkap kecil) di atas kabin yang berfungsi sebagai satu-satunya pengudaraan.

Terdapat dua bahagian perjalanan. Bahagian pertama akan membawa anda ke stesen tengah. Kecerunan atau cerun dalam regangan ini sepatutnya menjadi yang paling curam di dunia (42 °).
Sebagai kabin bermula bergerak ke atas, anda akan merasa bagaimana suhu mula jatuh dengan cepat. Anda tidak lama lagi akan mendapat angin sejuk yang mengalir masuk melalui celah pengudaraan. Jika anda lihat, anda boleh melihat stesen pertengahan jalan sehingga jauh di atas puncak rabung, jika anda melihat ke bawah anda boleh melihat bangunan desa Oriental Village dengan atap merah condong mereka menjadi lebih halus oleh saat … ia satu pemandangan yang menggerunkan.

Jumlah jarak yang diliputi dalam perjalanan sehingga stesen bahagian atas adalah kira-kira 2.1 km. Dalam perjalanan anda mendapatkan pandangan menarik daripada flora gunung, hutan hujan, lembah, air terjun dan kadang-kadang walaupun hidupan liar dan pelbagai jenis burung di rabung.

Sebaik sahaja anda sampai ke stesen tengah (yang pada ketinggian 650 meter), anda boleh turun di sini atau secara alternatif membuat keputusan untuk bergerak ke stesen atas. Pada kedua-dua stesen terdapat platform tontonan untuk berendam di tempat-tempat menakjubkan di sekeliling. Walau bagaimanapun, pandangan dari stesen atas adalah lebih baik dan lebih menakjubkan.

Semasa meninggalkan stesen tengah, bersedia untuk pukulan yang melemahkan dalam kereta kabel. Perasaan ini lebih menakutkan kerana anda datang ke bawah. Walau bagaimanapun dari tengah ke stesen atas kecerunan mudah dan kereta kabel dasarnya merentasi dari satu puncak yang lain pada cerun yang lembut.

langkawi-attraction-cable-car-02

Jadi apa yang anda boleh lihat dari platform tontonan? Sebenarnya terdapat dua platform tersebut pada stesen atas, satu di sebelah kiri dan satu lagi di sebelah kanan stesen kereta kabel. Terdapat dua penerbangan pendek tangga untuk mencapai sehingga platform yang menawarkan pemandangan 360 °. Pada hari yang cerah, anda akan melihat pulau kecil yang banyak bertaburan di laut Andaman ke bawah di bawah, air biru, gunung, gua dan dinding tebing yang menjulang tinggi tergantung dalam suasana yang indah. Anda juga boleh melihat beberapa bahagian Indonesia ke arah barat selatan dan Thailand ke arah utara.

Di satu pihak anda akan melihat Langkawi Skybridge, jambatan gantung melengkung yang indah adalah salah satu feats besar kejuruteraan. Anda perlu berjalan di atas jambatan untuk mempercayai jenis kejadian itu. Anda akan mendapat perspektif yang berbeza daripada persekitaran sebagai anda berjalan di atasnya. Terdapat satu pendekatan dan penerbangan yang panjang tangga dari stesen atas untuk sampai ke jambatan.

Terdapat denai berjalan kaki dari stesen atas yang turun ke stesen tengah dan kemudian semua jalan ke Tujuh Wells (Telaga Tujuh) air terjun. Laluan ini akan melalui kawasan hutan. Seluruh regangan adalah kira-kira 2.5kms. Walaupun berjalan mungkin tidak sukar, berjalan sehingga boleh menjadi agak sukar.

Kemudahan di Stesen Kereta Kabel Langkawi
Pada kedua-dua stesen terdapat banyak aktiviti dan kemudahan yang ditawarkan supaya anda boleh berbelanja dan menikmati masa yang mencukupi di sini. Terdapat sebuah kafe kecil di stesen atas yang menjual pelbagai makanan ringan termasuk burger, sandwich panggang, ayam dan ikan barangan, minuman sejuk dan lain-lain Anda boleh merancang untuk mengambil makan tengah hari anda di sini juga.
langkawi-attraction-cable-car-03

Anda juga akan mendapati artis tempatan yang menawarkan untuk membuat lakaran atau karikatur wajah anda betul-betul di hadapan anda. Atau anda boleh membeli cenderamata foto menangkap suatu unsur perjalanan anda sendiri. Terdapat kecil barangan buatan tangan, cenderamata & hadiah yang dijual di stesen-stesen. Salah satu yang paling yang menarik ialah replika tangan yang tukang membuat dengan lilin dan anda boleh memilih warna.

langkawi-attraction-cable-car-04

Anda juga akan mendapati kiosk untuk refleksologi yang merupakan jenis urutan kaki yang boleh anda lakukan sambil menikmati pemandangan di sekeliling. Terdapat satu kotak pos ke stesen atas pada ketinggian 708 meter dan di puncak Gunung Mat Cincang dari mana anda boleh menghantar surat, poskad atau kad ucapan kepada sesiapa sahaja yang anda suka mana-mana sahaja. Terdapat tandas percuma dan tandas.

Beberapa fakta tentang Kereta Kabel Langkawi

 • Jumlah jarak yang cenderung dilindungi dengan kereta kabel dari pangkalan ke stesen atas adalah 2.16 km. Stesen tengah adalah pada jarak 1.7kms dari asas. Kenaikan menegak ke atas adalah 680 meter walaupun stesen atas adalah pada ketinggian 708 meter dari paras laut.
 • Tali jarak mempunyai garis pusat 50-milimeters.
 • The Malaysia Book of Records telah mengesahkan kereta kabel Langkawi mempunyai terpanjang span percuma tali tunggal 919,5 meter. Ini span bebas paling lama adalah antara menara kedua dan stesen tengah.
 • Walaupun kelajuan reka bentuk adalah 5 meter sesaat, kereta kabel yang dikendalikan pada kelajuan 3-meter sesaat.
 • Ia telah dibina dalam tempoh April 2001 hingga Ogos 2002, dan dibuka kepada orang ramai pada Oktober 2002 Public menikmati tunggangan percuma pada bulan pertama.
 • Salah satu cara perjalanan mengambil masa lebih kurang 15 minit (pergi balik 28 minit) tidak termasuk masa menunggu.

Tips

 • Jika terdapat banyak tergesa-gesa, cuba elakkan keluar di stesen pertengahan dalam perjalanan ke bawah. Jika anda, anda mungkin perlu menunggu masa yang lama untuk mendapatkan gondola dengan tempat duduk kosong yang datang dari stesen atas. Mereka akan terus datang penuh. Kedua, tidak ada yang lebih untuk melihat di stesen pertengahan berbanding stesen teratas.
 • Kadang-kadang, terutamanya pada hari cuti umum dan hujung minggu, tidak akan tergesa-gesa besar. Ia juga boleh berlaku jika ada sebuah kapal pelayaran di pelabuhan apabila ramai penumpang datang ke sini sebagai sebahagian daripada pelayaran persiaran. Anda perlu beratur di kaunter tiket (yang boleh mengambil 45 minit jika terdapat barisan yang panjang), kemudian sekali lagi beratur di kawasan menunggu (45 minit lagi) sehingga anda mendapat giliran anda untuk menaiki kereta kabel. Oleh itu, cuba untuk sampai ke awal dan beberapa minit sebelum kaunter dibuka. Anda mungkin boleh untuk mengelakkan barisan.
 • Pada hari sibuk (atau sebaliknya) tidak melepaskan teksi anda. Walaupun teksi boleh didapati berhampiran pintu masuk kompleks Oriental Village, pada beberapa hari anda tidak akan mencari mana-mana. Kita sering mengambil teksi pada kadar setiap jam (RM25 sejam) apabila kita melawat kereta kabel dan tarikan lain yang berdekatan.
 • Operasi kereta kabel adalah tertakluk kepada keadaan cuaca. Semasa cuaca buruk, mereka tidak mengendalikan kereta kabel. Maka pada hari itu, memanggil mereka dan semak sebelum anda pergi.
 • Jika ada awan di atas, anda tidak mendapatkan apa-apa pandangan atau mungkin pandangan terhad. Anda sebenarnya boleh membuat ia keluar dari asas sama ada anda boleh mendapatkan pandangan yang baik atau tidak setelah anda mencapai puncak. Tanya pemandu teksi dan dia akan memberitahu anda. Jika ia adalah kabur, tidak ada gunanya menghabiskan yuran penyertaan berat dan pergi sepanjang jalan ke atas.
 • Pada hari yang cerah, ia biasanya sangat panas di sana. Jadi memakai topi, pakaian yang selesa dan kasut berjalan.
 • Kadang-kadang kereta kabel masih tertutup kerana penyelenggaraan yang dijadualkan. Panggil mereka dan menyemak jadual sebelum anda pergi.
 • Minta cenderahati percuma dan risalah di kaunter tiket. Mereka memberi anda lencana bagus dan risalah dilipat, jika ada stok.

Waktu Buka
Isnin hingga Khamis: Entry 10:00-19:00 (tutup pada pukul 20:00)
Jumaat hingga Ahad (dan Cuti Umum): Entry 09:30-19:00 (tutup pada pukul 20:00)
Rabu sahaja: Entry 12.00 tengah hari hingga 19:00 malam (ditutup oleh 20:00)

Yuran Masuk

 • Dewasa: RM35 seorang. Kanak-kanak (2-12): RM25. Ia termasuk akses ke Skybridge Langkawi. Tiada had masa sebaik sahaja anda memasukkan selagi anda keluar pada masa ia ditutup untuk hari itu.
 • Tiket Express: RM50 seorang. Anda boleh mengelakkan beratur di kawasan menunggu (tetapi tidak di kaunter tiket).
 • Kadar di atas adalah untuk pelancong asing. Rakyat Malaysia mempunyai kadar yang lebih rendah.
 • Anda juga boleh menempah gondola (yang sesetengah pasangan bulan madu lakukan) pada harga istimewa. Tanya pemandu teksi dan dia akan memberitahu anda butir-butir dan juga membantu membeli tiket.

Lokasi & Kenalan
Kereta Kabel Langkawi, Oriental Village, Burau Bay, Alamat
07100 Langkawi, Kedah Darul Aman, Malaysia
Telefon: +604 959 4225; Email: info@langkawicablecar.com.my
Panorama Langkawi Sdn. Bhd. Adalah syarikat yang mengendalikan kereta kabel Langkawi.

Ia terletak di bahagian barat utara Langkawi di kawasan Patai Kok. Anda boleh mengambil teksi atau kereta sewa untuk sampai ke kereta kabel yang beroperasi dari Kampung Oriental. Salah satu cara tambang teksi dari Pantai Cenang ke Oriental Village adalah RM26 dan mengambil masa lebih kurang 20 minit untuk sampai. Kep teksi menunggu atau lain anda mungkin tidak akan mendapat satu untuk kembali.