Lagenda Park (atau Taman Lagenda dikenali sebagai dalam bahasa Melayu), ialah Park of Legends. Sesungguhnya taman yang indah ini merebak lebih 20 hektar kawasan telah bertemakan cerita dongeng dan mitos dari zaman prasejarah kepada zaman moden Langkawi.

Taman ini mula dibuka pada bulan April 1996 dan terletak di sebelah Eagle Square di Kuah. Idea di sebalik mewujudkan seperti taman adalah untuk menawarkan taman rekreasi kepada penduduk dan pelancong yang boleh datang ke sini untuk menikmati hamparan luas taman-taman berlandskap dengan pokok buah-buahan dan tumbuh-tumbuhan banyak yang tempatan ke pulau, mempunyai berkelah keluarga dan mempelajari banyak legenda pulau yang kini berkait rapat dengan banyak tarikan pelancong dan tempat.

langkawi-lagenda-park-01

Pintu masuk ke taman ini melalui dinding batu Gondowana. Gondowana (juga dikenali sebagai Gondowanland) adalah selatan super-benua kuno yang akhirnya berpecah ke Amerika Selatan, Afrika, Arab, Madagascar, India, Australia, Antartika dan berjuta-juta tahun yang lalu disebabkan oleh pergerakan plat tektonik bumi. Dinding menandakan bahawa kepulauan Langkawi juga terbentuk disebabkan pergerakan bumi tersebut.

Pada dinding anda akan melihat peta besar Langkawi dengan banyak 99 buah pulau yang ditunjukkan. Terdapat ruang yang besar di hadapan pintu masuk di mana lantai diperbuat daripada marmar dan batu-batu hitam. Satu ciri yang menarik di sini adalah lampu tiang yang indah dengan lampu melabuh di atas yang kelihatan indah apabila dinyalakan di malam hari.
langkawi-lagenda-park-02

Seperti yang anda berjalan di sepanjang jalan berturap, tidak lama lagi anda akan datang untuk laluan romantis yang membahagi dua sama taman melalui tengah dan akan melalui melengkung pokok dari kedua-dua belah pihak. Apabila angin mengalir, anda akan mendengar bunyi dedas daripada daun.

Terdapat beberapa ukiran dan patung-patung (17 menjadi tepat) yang tersebar di seluruh taman. Setiap daripada mereka menerangkan cerita sekitar pelbagai mitos seperti pertempuran antara kedua-dua gergasi besar yang rakan-rakan sekali rapat dan kemudian bertukar menjadi gunung Mat Cincang dan Gunung Raya, lagenda gadis cantik Mahsuri yang salah dituduh berzina dan tidak adil dilaksanakan dalam tahun 1800, kisah burung dan Ogres jahat dan banyak lagi.

Malangnya, tidak ramai ukiran adalah dalam keadaan yang baik kerana kekurangan penyelenggaraan. Kebanyakan papan di bawah mereka yang menggambarkan kisah-kisah telah menjadi kosong atau dipecahkan. Walaupun begitu, taman itu sendiri adalah bersih dan indah.

Salah satu ukiran yang terbaik yang saya suka di taman Lagenda ialah tangan tergenggam gergasi di dalam kawasan taman tinggi meningkat daripada tanah. Yang ini merupakan kisah kedua-dua gergasi Mat Cincang dan Mat Raya yang pernah terbaik kawan. Tetapi semasa perkahwinan anak satu dengan anak perempuan yang lain, mereka terlibat dalam pertarungan sengit antara satu sama lain apabila lampu yang tiba-tiba melanda dari langit menukar mereka menjadi batu.
langkawi-lagenda-park-03

Ukiran tangan tergenggam menandakan bahawa Mat Raya cuba untuk menangkis Mat Cincang. Untuk mengetahui cerita penuh dan bagaimana begitu banyak tarikan semula jadi dan kawasan Langkawi mendapat nama mereka sebagai akibat dari pertempuran ini, melawat Gunung Raya dan baca bahagian bawah ‘Legenda mengenai Gunung Raya’.
Untuk tahu tentang legenda Mahsuri, wanita yang cantik yang menjadi mangsa cemburu dan tidak adil disempurnakan bagi pertuduhan itu jika berzina, membaca Makam Mahsuri.

Terdapat banyak lagenda lain yang digambarkan di taman melalui pelbagai ukiran dan patung-patung. Taman ini mempunyai beberapa kolam. Malangnya kerana kekurangan penyelenggaraan air di dalam kolam tidak sentiasa bersih. Malah dalam salah seorang daripada mereka saya mendapati mesin pembersihan yang dibuang dan reput.

Lagenda Park telah dicipta oleh menuntut kembali sebahagian daripada kawasan dermaga. Terdapat pantai buatan manusia kecil di sebelah taman. Dari sini, anda boleh mendapatkan pemandangan indah dari kawasan air. Anda boleh melihat bot-bot yang melalui dan patung raksasa dari burung nasar yang coklat keemasan Eagle Square yang menghadap ke kawasan air.

Taman ini adalah kegemaran yang gemar berjoging. Jika anda suka untuk berjalan dalam persekitaran taman hijau yang subur, maka Lagenda Park adalah tempat yang hebat untuk melawat. Anda boleh bajet untuk membelanjakan kira-kira satu jam di sini melainkan jika anda membuat keputusan untuk berkelah dan menghabiskan lebih banyak masa.
langkawi-lagenda-park-04

Kemudahan-kemudahan di Lagenda Park
Tiada kemudahan di Lagenda Park seperti tandas dan lain-lain Walau bagaimanapun kompleks membeli-belah Jetty Point dan Langkawi Fair Shopping Mall berada dalam jarak berjalan kaki dan anda akan mendapat semua kemudahan ada termasuk kedai-kedai makan. Jika anda datang ke Kuah untuk membeli-belah bebas cukai, anda boleh menggabungkan lawatan ke Eagle Square dan Lagenda Park. Taman ini akan beri tempoh yang menenangkan dari matahari terik.

Yuran kemasukan
Dewasa – RM5.00; Kanak-kanak – RM2.50

Waktu Buka
Buka harian 9:00-7:00

Lokasi
Terletak di Kuah dan seterusnya ke Jeti Kuah atau Eagle Square. Dari sudut Jeti, Lagenda Park adalah kira-kira 400 meter ke arah bandar dan akan mengambil masa lebih kurang 10 minit dengan berjalan kaki. Anda boleh datang ke taman itu dengan mengambil teksi dari mana-mana tempat di Langkawi. Jika anda memandu kereta atau sewa persendirian anda sendiri, maka anda akan perlu untuk meletakkan ia di tempat letak kereta berhampiran Jeti Kuah. Tidak ada tempat letak kereta di hadapan Lagenda Park.