Walaupun terdapat legenda yang mungkin untuk hampir setiap tarikan pelancong di Langkawi, Makam Mashuri ini (juga dikenali sebagai Makam Mahsuri) adalah salah satu daripada beberapa yang tidak mempunyai sambungan dalam dengan akar sejarah pulau itu dan dipercayai benar oleh semua penduduk tempatan. Dari masa ke masa beberapa versi legenda telah dibangunkan, tetapi inti dari cerita itu kekal yang sama dan semua bersetuju bahawa Mahsuri ketika itu wanita yang paling indah di pulau ini. Beliau dilahirkan di Langkawi selepas ibu bapa Thai beliau berhijrah ke pulau dari Phuket pada abad ke-18 lewat untuk meninggalkan yang lebih baik. Kebanyakan akaun mengatakan bahawa beliau dilahirkan dalam sebuah keluarga petani manakala beberapa mendakwa bahawa dia adalah seorang puteri.

langkawi-mahsuri-tomb

Legend Mahsuri
Mahsuri begitu indah bahawa dia menjadi pelakon di seluruh pulau. Sehinggakan bahawa walaupun ketua kampung mahu mengahwininya, tetapi isterinya yang sedia ada tidak membenarkan perkara ini berlaku. Mahsuri kemudian jatuh cinta dan berkahwin dengan seorang pahlawan. Tetapi itu adalah masa yang apabila peperangan dengan Siam meletus. Jadi suaminya terpaksa tidak lama lagi menyertai perang meninggalkan Mahsuri semua oleh dirinya untuk masa yang lama. Ini adalah masa yang apabila seorang pencerita datang ke kampung dan terpesona semua orang termasuk Mahsuri dengan cerita-cerita yang menakjubkan. Tetapi dia tidak mempunyai tempat tinggal dan Mahsuri menawarkannya tempat perlindungan.

Walau bagaimanapun dari iri hati dari kecantikan Mahsuri, isteri ketua kampung ini mula menyebarkan khabar angin bahawa Mahsuri telah terlibat dalam perzinaan dengan sang dalang. Dan khabar angin ini malangnya ditangkap pada dan mula merebak seperti api. Ia telah memutuskan bahawa Mahsuri akan dibicarakan oleh orang-orang tua di kampung itu yang terlalu untuk sebab-sebab tertentu mendapati dia bersalah walaupun Mahsuri berulang kali merayu dia tidak bersalah.
langkawi-mahsuri-tomb-telaga

Putusan kejam adalah untuk menikam beliau mati. Beliau telah terikat kepada tiang kayu. Legenda mengatakan bahawa percubaan selepas berulang kali gagal untuk membunuh dia, dia sendiri yang ditawarkan bahawa dia perlu ditikam oleh Kris ayahnya. Dan apabila yang terjadi itu, ia dikatakan bahawa darah putih meleleh keluar dari tubuh beliau membuktikan dia tidak bersalah. Beliau meninggal dunia pada tahun 1819.

Sumpahan Mahsuri
Dalam nafas terakhir, Mahsuri meletakkan kutukan di pulau itu bahawa ia akan menghadapi nasib malang untuk tujuh generasi yang akan datang. Beliau berkata “Tidak akan ada keamanan dan kemakmuran di pulau ini bagi tempoh tujuh generasi”. Anehnya, tidak lama selepas kematiannya Siam menyerang dan menakluki Langkawi. Penduduk kampung dibakar sawah padi dan meracuni telaga untuk menggagalkan serangan, tetapi sia-sia. Terdapat sebuah tempat di Padang Matsirat dikenali sebagai ‘Bidang Burnt Rice’ di mana sawah padi telah dibakar dan anda masih boleh melihat beberapa sampel beras terbakar. Langkawi kekal sebagai tanah yang tandus untuk masa yang lama selepas itu. Namun berita baik adalah tempoh sumpahan kini telah berlalu sejak abad ke-20. Ini adalah apabila Langkawi sekali lagi mula berjaya dan kali ini sebagai destinasi pelancongan yang terkenal di dunia.

Makam Mahsoori ini
Terdapat pada mulanya tidak suci atau sayap kepada Mahsuri. Walau bagaimanapun untuk memperingati kematiannya dan seperti insiden penting sejarah, Pegawai Daerah Abdul Rahman mengambil inisiatif dan membina sebuah makam sederhana di dalam premis dengan papak marmar putih. Encik Rahman kemudiannya menjadi Perdana Menteri Malaysia yang pertama pada tahun 1957 selepas kemerdekaan negara.

Kemudahan-kemudahan di Makam Mahsuri
Kawasan Makam Mahsuri telah dibangunkan sebagai kompleks sejarah dan budaya. Di pintu masuk terdapat lobi dan kaunter tiket kecil. Dari sini, terdapat suatu laluan dalaman di mana sebuah kereta lembu lama disimpan di paparan. Petikan membawa ke bilik muzik di mana bergantung kepada masa anda, anda akan mendapati wanita Melayu dalam pakaian tradisional bermain muzik rakyat ke atas surat cara tradisional lama yang dikenali sebagai caklempong dan menghasilkan bunyi memukau.

Bahagian seterusnya adalah sebuah bilik yang besar dengan banyak perkara yang berbeza yang dijual termasuk pakaian, kemeja-T, beg, cenderamata & hadiah dan lain-lain Terdapat bilik audio visual di mana persembahan video berlaku dan kisah Mahsuri diriwayatkan. Cerita ini juga ditulis di papan yang tertera. Terdapat beberapa bahagian di kompleks yang termasuk bilik audio visual di mana fotografi adalah dilarang.

Terdapat juga sebuah kafe dan gerai-gerai makanan di sini menjual barangan makanan ringan, minuman sejuk, teh dan kopi. Seperti yang anda mengambil laluan berbumbung luar, ia membawa kepada makam Mahsuri yang diletakkan di dalam sebuah laman berpagar dan diperbuat daripada papak marmar putih. Terdapat sebuah bongkah batu di hadapan kubur yang menunjukkan tahun beliau kematian dan menyatakan kutukan yang telah diletakkan oleh beliau di pulau itu.
langkawi-mahsuri-tomb-02

Di luar taman kubur itu, terdapat pokok-pokok rendang dan bangku diletakkan di mana anda boleh duduk untuk beberapa ketika dan berehat. Gerai Photo Express di sini boleh mengambil dan mencetak gambar anda dalam masa lima minit dengan latar belakang yang mana yang anda pilih. Tutup dengan terdapat Muzium Audio dikenali sebagai ‘Paggung Mek Mullong’.

Langkah-langkah ke hadapan adalah sebuah rumah tipikal Melayu dan tradisional yang dibina dengan kayu dan berdiri di atas tiang. Ini telah dibina untuk menunjukkan kepada pelancong bagaimana penduduk asal yang digunakan untuk hidup semasa zaman abad ke-18 dan ke-19. Anda sebenarnya boleh memanjat tangga dan masuk ke dalam rumah dan meneroka beberapa barang-barang isi rumah tipikal sebuah keluarga Melayu masa itu.

Dari tempat yang bersebelahan dengan Dewan Melayu, anda boleh melihat kawasan bersebelahan kompleks. Terdapat sebuah padang yang luas dengan gunung di latar belakang yang mewujudkan persekitaran yang indah. Anda mendapatkan untuk melihat suasana yang indah di mana seluruh kompleks ditubuhkan.

Jauh ke hadapan di sisi lain adalah ‘Legenda Mahsuri’ – ini adalah Muzium mana diorama besar telah dicipta oleh artis untuk menggambarkan kisah Mahsuri. Muzium ini juga menempatkan banyak barangan rumah dan pertanian Melayu berbeza era. Terdapat satu bahagian yang memaparkan senjata yang digunakan untuk membunuh Mahsuri.

Persembahan kebudayaan diadakan di kompleks pada hari Jumaat dan Sabtu.

Yuran kemasukan
Dewasa: RM10 untuk pelancong asing
Kanak-kanak (umur 3-12): RM5 untuk kanak-kanak daripada pelancong asing.
Malaysia membayar yuran penyertaan diskaun.

Waktu Buka
Dibuka setiap hari;
08:00-06:00 pada hari-hari bekerja
8:00-06:30 pada hujung minggu

Lokasi & Kenalan
Makam Mahsuri
Jalan Makam Mahsuri, Kampung Mawat, Mukim Ulu Melaka.
Telefon: + 604-955 6055;

Ia adalah kira-kira 17kms dari Lapangan Terbang Antarabangsa di Padang Matsirat dan mengambil masa lebih kurang 20 minit dengan kereta dari lapangan terbang. Jalan di mana Makam Mahsuri terletak (Jalan Makam Mahsuri) boleh diakses dari jalan utama Jalan Padang Matsirat.