Antara tempat menyelam terbaik di Langkawi adalah di Pulau Payar Taman Laut yang terletak 30kms selatan pulau utama Langkawi. Kawasan air Taman Laut mempunyai empat pulau kecil – Pulau Payar yang merupakan pulau utama dan terdapat tiga pulau lain Pulau Kaca, Pulau Lembu dan Pulau Segantang. Lawatan bot tetap beroperasi dari Jeti Kuah mengambil penyelam ke Taman Laut. Ia mengambil masa lebih kurang 1 jam dengan bot untuk sampai ke Taman Laut dari pekan Kuah.

Terdapat 15 tempat menyelam di sekitar pulau-pulau Pulau Payar, Pulau Pulau Kaca dan Pulau Lembu. The selaman biasa adalah terhad kepada beberapa ini 15 tapak. Dari Taman Laut, bot menyelam yang berasingan mengambil para penyelam untuk laman-laman ini. Ia mengambil masa lebih kurang 5-7 minit untuk sampai ke laman-laman dari Pantai Marine Park atau pontun terapung luar pesisir.

Terdapat 4 tempat menyelam yang lain dekat pulau Pulau Segantang yang 13kms jauh di sebelah barat Pulau Payar Island. Mereka menawarkan selaman lebih mendalam dan pandangan yang lebih jelas. Kedalaman purata di tempat menyelam berbeza-beza dari 15 hingga 18 meter. Penglihatan biasa adalah antara 10 – 20 meter, di sesetengah kawasan penglihatan yang boleh menjadi lebih kurang daripada 10 meter.

Tempat menyelam adalah rumah kepada lebih 270 jenis ikan kedua-dua besar dan kecil, pelbagai jenis hidupan marin termasuk invertebrata, moluska, nudibranches dan lain-lain dan juga lebih daripada 50 jenis batu karang lembut dan keras termasuk batu-batu, batu karang keras, pokok bercabang karang , batu karang lembut dan lebih.

Berikut adalah beberapa tempat menyelam terbaik di Langkawi dan kawasan sekitar:

House Reef Dive Site di Taman Laut Pulau Payar
Ini adalah laman karang di sekitar pulau Pulau Payar sendiri. Kedalaman menyelam berbeza-beza dari 15 hingga 18 meter. Penglihatan pada umumnya berbeza dari 10 hingga 20 meter, tetapi kadang-kadang boleh mendapatkan miskin. Ini adalah tempat yang sering dikunjungi oleh Mustafa, yang barakuda gergasi pemastautin yang merupakan kegemaran para penyelam. Makanan kegemaran beliau ialah hinggap laut. Anda juga mungkin akan memenuhi Toby yang merupakan kerapu besar yang akan menjauhkan diri sebaik sahaja dia melihat anda.
langkawi-dive-site

Anda boleh melihat pelbagai jenis ikan di sini termasuk belut Moray, rabbitfish, ikan malaikat, ikan rama-rama, clownfish, ikan singa, ikan penghembus dan banyak lagi. Anda juga akan melihat banyak makhluk laut yang lain seperti kuda laut itu, udang mantis, hantu ‘pipefish’ dan lain-lain di bahagian bawah berpasir.

Coral Garden Laman Dive di Taman Laut Pulau Payar
Ini adalah salah satu yang terbaik dan paling dicari tempat menyelam di Langkawi. Ia terletak di hujung selatan Pulau Payar. Ia mengambil masa kira-kira 5 minit untuk sampai ke laman menyelam dengan bot dari Pulau Payar Marine Park Beach. Pada hari yang baik, anda akan melihat sebuah taman yang memukau yang kelihatan seperti sebuah lembah yang luas orkid, tetapi ditutup dengan cantik putih, biru dan ungu karang lembut. Jenis batu karang lembut termasuk Dendronephthya indah, bercabang karang pokok dan banyak lagi.

Tetapi selain daripada katil berwarna-warni karang, anda juga akan mencari pelbagai menakjubkan hidupan laut di sini. Anda mungkin melihat kerapu gergasi, Siakap bannerfish, angelfish, wrasse bulan, obor-obor dan banyak lagi. Jika anda bernasib baik, anda mungkin tersandung apabila gergasi ikan kod atau kotak ikan. Terdapat juga Titan triggerfish di kawasan air di sini yang dikenali untuk kadang-kadang menyerang penyelam jika diganggu, tetapi saya tidak pernah mendengar mana-mana kes-kes seperti di sini.

Anda akan mendapatkan pandangan terbaik yang ada di taman Eden sebagai anda turun ke bawah berpasir dan bergerak. Kedalaman purata tapak Coral Garden adalah kira-kira 15 meter. Penglihatan air biasa adalah kira-kira 10 meter tetapi boleh meningkat kepada lebih 20 meter pada hari yang baik.

Kerapu Farm Dive Site di Taman Laut Pulau Payar
Laman menyelam terletak di sebelah Coral Garden di hujung selatan Pulau Payar. Sebagai nama mencadangkan, anda datang ke sini untuk melihat sekolah-sekolah daripada kerapu gergasi. Laman web ini juga rumah kepada banyak Siakap dan alu. Tetapi anda perlu menjadi yang bertuah untuk mendapatkan paparan yang baik daripada semua ini sebagai penglihatan air di sini sering masih agak miskin. Jika bernasib baik, anda akan mendapat penglihatan sehingga 10 meter atau lebih.

Ini adalah laman terumbu yang ditutup dengan batu karang keras dan turun ke kedalaman 15 meter. Anda juga akan mendapati banyak ikan yang berbeza yang lebih kecil yang akan bersekolah bersama-sama untuk menyelamatkan diri dari ikan-ikan yang lebih besar. Air yang tenang dengan hampir tidak apa-apa semasa itu menjadikan ia mudah untuk menyelam.

Kaca Sunken Bot Wrecks Laman Dive di Taman Laut Pulau Payar
Kaca adalah sebuah pulau kecil yang terletak di timur Pulau Payar pada jarak yang pendek. Ini adalah satu-satunya tapak di mana para penyelam mendapatkan rasa menyelam bangkai kapal. Laman web ini mempunyai beberapa bangkai bot nelayan yang telah dirampas oleh pihak berkuasa dan tenggelam di sini.

Lagipun Taman Laut adalah kawasan perikanan dilindungi sejak tahun 1985. bangkai kapal di kebanyakan bahagian telah mendapat ditutup dengan batu karang keras. Anda akan mendapati batu karang, batu karang keras, banyak batu karang bercabang pokok dan juga biru batu karang lembut telah mencipta satu lapisan pada bangkai kapal bot karam yang kini kelihatan seperti tukun tiruan.

Laman web ini adalah rumah kepada jerung berkepala hitam (biasanya tidak berbahaya), alu dan Siakap. Anda juga boleh melihat banyak makhluk laut yang lain dan ikan seperti stonefish, pufferfish, butterflyfish, angelfish, ikan badut, belut Moray, ikan singa, cods putih, nudibranch, penyu, udang dan sebagainya.

Purata kedalaman menyelam di sini kira-kira 15 meter. Penglihatan air berbeza-beza antara 5 hingga 10 meter. Kadang-kadang penglihatan boleh menjadi benar-benar miskin dan anda tidak boleh melihat banyak selain daripada mungkin bayang-bayang tiang. Perhatikan bahawa bahagian bawah berpasir di laman web ini adalah penuh dengan landak laut dan oleh itu mengelakkan meletakkan di bawah sana.
langkawi-dive-site-02

Lembu Rocks Dive Site di Taman Laut Pulau Payar
Lembu Rocks adalah di sekitar pulau Lembu yang terletak di timur Pulau Payar dan lagi dari pulau Kaca itu. Ia mengambil masa lebih kurang 7 minit dengan bot untuk sampai ke laman web ini dari kawasan Taman Pantai Laut. Terdapat batu besar lidah tergantung di sini. Anda boleh mencari banyak kerapu serta pufferfish dan belut Moray.

Pulau Segantang Dive Sites di Taman Laut Pulau Payar
Pulau Segantang terletak 13kms barat pulau Payar itu. Ia mengambil masa kira-kira 20 minit untuk sampai dari Pulau Payar Marine Park Beach dengan kapal selam. Laman menyelam adalah untuk penyelam yang lebih berpengalaman yang mencari ikan yang lebih besar di perairan yang lebih dalam.

Terdapat dua singkapan berbatu besar di sini yang turun untuk bertemu dengan bahagian bawah pasir pada kedalaman 20 meter. Terdapat juga penurunan off kepada 26 meter di Reef Tyre lokasi. Cerun berbatu penuh dengan batu karang keras. Anda boleh mencari sekolah daripada bicu serta kerapu, alu, jerung terumbu, jerung harimau, Siakap merah & bakau, belut Moray, trevallies, bicu dan walaupun banyak anemone laut. Anda juga boleh melihat peminat laut banyak di dinding berbatu pada kedalaman kira-kira 15 meter dan seterusnya. Di perairan yang lebih dalam anda juga akan melihat batu karang & batu karang cambuk hitam.

Jika anda mempunyai udara yang cukup, anda boleh membuat bulatan penuh di setiap singkapan berbatu pada setiap menyelam. Penglihatan di laman web ini adalah jauh lebih baik daripada tempat menyelam yang lain di Taman Laut. Pada hari yang baik penglihatan di sini boleh sehingga 25 meter atau lebih.

Di bawah Jeti Taman Laut di Pulau Payar Marine Park
Walaupun ini bukan tapak menyelam formal dan tidak memerlukan bot untuk sampai dari Taman Pantai Laut, merupakan kawasan air yang hebat di mana anda akan mendapati kepekatan menakjubkan ikan. Jeti adalah di mana bot berlabuh. Jika anda pergi di bawah air, anda akan melihat butterfyfish, bannerfish, redtails dan banyak lagi. Seperti yang anda meletakkan diri anda dan menyimpan menonton adegan bawah air, anda akan melihat bagaimana landskap perubahan ikan dengan masa dan sekolah-sekolah yang berbeza spesies ikan datang dan pergi. Ini juga merupakan tempat di mana anda boleh bertemu dengan Mustafa, yang Barracuda besar dan kegemaran penyelam ‘. Walaupun beliau kelihatan agak menakutkan, tetapi dia tidak berbahaya dan akan selesa dengan anda.

Di Bawah Platform Terapung di Taman Laut Pulau Payar
Terdapat platform yang besar terapung kira-kira 100 meter luar pesisir di Taman Laut Pulau Payar. Ini adalah di mana pelancongan bot yang dikendalikan oleh Langkawi Coral dok bot mereka. Yang baru melompat dari dari platform ini dan terdapat harta karun yang anda boleh menemui di dalam air di bawah platform itu sendiri. Anda boleh wrasses bulan laut, ikan landak, angelfish, belut Moray, Titan Mencetus, Jacks dan cods, dan sudah tentu banyak batu karang yang berwarna-warni.

Mereka itulah tempat menyelam yang terletak di Taman Laut Pulau Payar. Tetapi terdapat lebih kawasan menyelam yang boleh diakses dari Langkawi dan menawarkan kehidupan yang menakjubkan marin dan batu karang. Jika anda sedang mencari untuk penglihatan yang lebih baik dan yang lebih mendalam, maka berikut adalah laman web yang anda perlu meneroka:

Pulau Perak Dive Site
Ini adalah sebuah laman web yang agak dara yang terletak 115 kilometer ke barat daya Langkawi. Oleh kerana jarak dan masa yang diperlukan untuk sampai ke sana, tidak ramai pengusaha menawarkan lawatan menyelam ke pulau ini. Cuti Timur Laut adalah salah satu syarikat itu yang tidak tawaran selaman ke pulau ini atas permintaan, tetapi hanya pada bulan April dan Mei. Apabila di sana, pengalaman adalah menakjubkan. Anda tidak boleh sampai ke pantai. Tetapi dekat dengan pantai apabila anda melompat dari bot menyelam, drop off adalah kira-kira 85 meter dan megah. Dinding curam berbatu pulau terbenam hampir menegak ke bawah berpasir.

Penglihatan air di sini boleh dengan mudah lebih 25 meter. Anda akan dapat melihat batu karang terumbu yang indah di dinding berbatu. Di sebelah selatan pulau anda akan mendapati beberapa batu karang batu besar beberapa yang mempunyai ketinggian sehingga 40 meter. Dan terdapat banyak hidupan laut di sini termasuk barakuda, Siakap, Tenggiri, ikan Scorpion dan banyak ikan karang lain. Air di sekitar tempat ini juga mempunyai mamalia seperti ikan lumba-lumba. Terdapat sebuah jeti kecil di sebelah Pulau Perak. Tetapi ia adalah sukar untuk mendapatkan ke pantai dari jeti walaupun mungkin.
langkawi-dive-site-03

Koh Lipe – Taman Laut Tarutao
Koh Lipe adalah sebuah pulau kecil yang terletak hanya di seberang sempadan di Thailand. Ia merupakan sebahagian daripada Wilayah Satun dan hanya 30kms ke utara Langkawi. Ia mudah diakses dari Langkawi. Bot harian meninggalkan dari Terminal Telaga di Telaga Harbor (tetapi hanya antara OKT-mei) dan mengambil masa lebih kurang satu jam untuk sampai. Koh Lipe adalah di pinggir Taman Laut Tarutao yang terkenal yang penuh dengan batu karang yang eksotik dan hidupan laut, dan syurga bagi penyelam.

Terdapat 30 pulau-pulau (kebanyakannya tidak didiami) dan beratus-ratus laman terumbu dan juga tapak bangkai kapal di sekitar Koh Lipe, menjadikannya tempat yang sangat baik untuk merancang selaman anda. Tarikan di sini termasuk batu karang yang indah lembut dan hal-hal yang besar seperti jerung paus, pari kola dan banyak lagi. Sudah tentu anda akan melihat pelbagai jenis ikan lain termasuk pelagik seperti sekolah-alu, trevallies dan lain-lain kehidupan laut lain termasuk peminat laut, batu karang gelembung, ubur-setan, udang mantis, Octopus, Honeycomb Moray, Lionfish, Frogfish, Seahorse, Nudibranchs, Butterflyfish , Paip Ikan dan lain-lain

Semasa yang biasanya pasang surut dan boleh ringan untuk kuat bergantung kepada air pasang. Kedalaman berbeza-beza dari satu tempat ke tempat dan boleh bermula dari 5 meter hingga 40 meter.

Operator Dive Top di Langkawi
Semak Top Langkawi Dive Operator tahu tentang pengendali terbaik yang beroperasi dari Langkawi dan persembahan mereka.

Untuk selaman di Koh Lipe, anda juga akan mendapati beberapa pengusaha di kawasan pantai Koh Lipe menawarkan pakej menyelam. Antara yang terkenal termasuk Castaway, Forra Dive, Menyelam Laut Adang dan lain-lain Mereka semua mempunyai resort mereka sendiri yang menawarkan penginapan juga. Hanya mencari di web.