Kategori: Mid Range, Masakan: Malay / Thai, Lokasi: Sungai Kilim

Hole In The Wall adalah restoran hanya terapung di Langkawi, dan ia juga berfungsi sebagai sebuah ladang ikan. Ini desa mencari restoran dan ladang ikan menggabungkan secara semula jadi dengan persekitaran di Kilim Geopark. Hal ini dimiliki dan dikendalikan oleh Rahmad sejak tahun 2003. Nama ini telah diturunkan dari ayat yang sempit di Sungai Kilim disebut “Hole In The Wall”. Restoran terapung terletak di Sungai Kilim. Dari Jeti Kilim ia adalah kira-kira 7 minit perjalanan dengan bot di sepanjang sungai dengan pemandangan indah kawasan hutan paya laut di kedua-dua belah pihak. Restoran ini terletak di dalam kawasan cagar alam Kilim Geopark.

Beberapa perahu wisata dianjurkan berhenti geopark di restoran ini untuk makan tengah hari. Jadi restoran mendapat cukup sibuk semasa makan tengah hari dengan banyak pelancong yang tiba di sini untuk makan tengah hari sebagai sebahagian daripada pakej pelancongan geopark. Jika anda bercadang untuk datang secara individu untuk mengambil makan tengah hari atau makan malam di sini, kemudian memanggil mereka lebih awal dan mereka akan menghantar bot untuk menjemput anda dari Jeti Kilim dan menurunkan anda kembali, dan menaiki bot adalah percuma.

langkawi-tarikan-holl-in-the-wall-01

Jadi mengapa datang ke restaurant Hole In The Wall? Terdapat beberapa sebab-sebab sebenarnya. Perkara pertama yang kita sukai adalah persekitaran yang indah. Selain daripada seluruh regangan air biru dari sungai, anda boleh melihat hutan bakau di kawasan tanah lembap di sepanjang garis pantai dekat dengan itu, pulau-pulau yang jauh-jauh dan tebing-tebing batu kapur megah dari bawah. Ini suasana yang menakjubkan. Dan seluruh restoran sebenarnya terletak pada siri gendang kosong dan terapung di air.


Datang ke makanan … Jika anda mengambil makan tengah hari yang standard sebagai sebahagian daripada pakej Kilim Geopark Tour, kemudian makan tengah hari tidak banyak untuk dibicarakan. Mereka melayani nasi goreng, ayam goreng, salad dan jus nanas sejuk di dalam balang kaca yang besar. Selain daripada jus, kuantiti yang ditetapkan untuk makan dan mungkin tidak mencukupi untuk semua. Kami menemukan apa-apa sekalipun.

Jika anda mengambil Ala Carta, maka anda benar-benar mendapatkan rasa makanan yang sebenar di sini. Mereka pakar dalam makanan laut dan menyiapkan hidangan dalam gaya Melayu atau Thai. Anda akan mendapatkan barang-barang yang disediakan daripada makanan laut yang baru ditangkap termasuk udang, ketam, kakap merah, kerapu, udang, siakap dan juga sotong. Cuba salad mangga, ia hebat. Selain daripada jus buah-buahan segar dan minuman sejuk, mereka juga melayani bir dan wain di sini.

Makan malam lilin dinyalakan di restoran terapung agak khusus. Ini adalah masa yang apabila restoran relatif kosong. Perkhidmatan ini juga jauh lebih baik, anda boleh meminta seorang pelayan untuk menggerakkan meja anda di sebelah tepi air dan menikmati ketenangan alam yang semata-mata tempat.

Sekiranya kamu mahu, mereka juga menyediakan tempat penginapan & sarapan untuk anda untuk tetap kembali pada waktu malam. Mereka mempunyai enam bilik untuk para tetamu. Namun, staf semua akan meninggalkan pada waktu malam dan anda akan menjadi sendirian di geopark di tengah-tengah alam flora & fauna di ketenangan muktamad. Saya tidak cuba ini tetapi mendengar ia adalah satu pengalaman yang luar biasa.

Hole In The Wall Restoran juga merupakan ladang ikan terapung. Ada bahagian yang berasingan di mana banyak jenis ikan yang disimpan di dalam tangki air. Ada menunjukkan ikan untuk para tamu. Anda boleh melihat bagaimana ikan pari dijinakkan diberi makan di sini. Anda juga boleh memberi makan dan stroke mereka jika anda suka. Ikan lain termasuk ikan Archer, belut elektrik dan lain-lain Pemilik Rahmad membolehkan para tamu untuk menangkap ikan dari tangki dan kemudian memasak untuk mereka. Sebelum memulakan restoran, ia digunakan untuk budaya dan ikan eksport dari ladangnya. Beliau telah membeli tikar rumbia tenunan dari Thailand untuk membina bumbung ladang untuk tetap sejuk pada hari-hari musim panas panas.

Kemudian ia memperluas operasi untuk membiarkan tamunya makan dan tinggal di sini juga. Geopark Boat Tours dan aktiviti-aktiviti lain turut dianjurkan oleh Hole in the Wall.

Dari bahagian belakang restoran ada sebuah jambatan gantung yang sempit yang membawa kepada platform kayu. Dari sini anda boleh melihat hutan bakau dan banyak kehidupan haiwan pesisir dari jarak yang dekat. Jembatan sebenarnya merentasi paya bakau. Kami melihat cicak monitor.

Jam Buka
8:00-23:00 harian.
Sementara banyak pengusaha pelancongan Kilim Geopark membawa anda ke sana untuk makan tengah hari, anda juga boleh menempah meja secara individu. Jika anda berbuat demikian, mereka akan menghantar bot untuk menjemput anda dan drop anda kembali secara percuma.
Pengangkutan percuma dari Jeti Kilim untuk makan tengah hari sekitar jam 12.00 siang
Pengangkutan percuma dari Jeti Kilim untuk makan malam di 8,00 pm

Lokasi & Kenalan
Jeti Sungai Kilim, Mukim Air Hangat, 07000 Langkawi.
Lubang di dinding restoran terapung dan ikan ladang terletak di sungai Kilim itu. Ia kira-kira 7 menaiki bot -minute dari Jeti Kilim yang terletak di sebelah timur laut Langkawi. Anda perlu mengambil teksi ke Jeti melainkan anda mempunyai pengangkutan sendiri.

Memanggil mereka untuk tempahan meja dan mendapatkan menaiki bot percuma ke / dari restoran:
Telefon: 604-9675301; Sel: 012-5620015
E-mel: rahmadhiw@yahoo.com.my
Website: http://www.holeinthewall.com.my/