Bagi snorkelers dan penyelam skuba, Langkawi menawarkan pengalaman yang indah untuk batu karang yang berwarna-warni dan kehidupan laut. Walau bagaimanapun untuk pengalaman yang terbaik, anda perlu mengambil snorkeling atau menyelam pelayaran ke lokasi luar pesisir. Salah satu tempat yang terbaik dan paling popular untuk menyelam dan snorkeling adalah Pulau Payar Marine Park yang terletak kira-kira 30kms selatan pulau utama Langkawi. Terdapat perjalanan bot yang dijadualkan secara tetap yang mengambil para penyelam dan snorkelers untuk taman laut. Kebanyakan pengendali meninggalkan dari bandar Kuah.

Bergantung kepada pengendali dan pakej yang dipilih, anda boleh sama ada snorkel dari pantai, atau platform terumbu terapung yang telah dipasang kira-kira 100 meter di luar pesisir. Snorkelers juga diambil untuk tapak terumbu berdekatan bot yang berasingan untuk terumbu snorkeling.

Platform terumbu terapung juga digunakan untuk menawarkan pelajaran pengenalan untuk kali pertama atau penyelam berpengalaman. Jika anda penyelam berpengalaman dan telah mendaftar untuk menyelam bersertifikat, bot menyelam yang berasingan akan membawa anda ke salah satu laman web yang menawarkan beberapa terumbu karang yang menakjubkan dan kehidupan marin untuk diterokai. Semua pengendali menawarkan snorkeling dan menyelam gear sebagai sebahagian daripada pakej. Makan tengah hari juga termasuk dalam pelancongan hari ini.

Berikut adalah pengendali atas menawarkan snorkeling dan menyelam pelancongan di Langkawi.

langkawi-east-marine-holiday-01

1) East Marine Holidays
Mereka beroperasi lawatan bot biasa untuk Taman Laut Pulau Payar untuk aktiviti snorkeling & selam dari marina mereka sendiri yang terletak di Royal Langkawi Yacht Club di Bandar Kuah. Ia juga menawarkan kursus skuba dari air terbuka kepada tahap pengajar di bawah pertambahan seperti SSI, PADI, BSAC, NAUI dan lain-lain Mereka mempunyai kemudahan mereka sendiri & infrastruktur termasuk feri, bot menyelam, marina persendirian, bilik darjah, kemudahan restoran dan lain-lain Mereka menawarkan pakej berikut untuk menyelam & snorkel lawatan ke Taman Laut Pulau Payar:

 • Perjalanan bermula jam 9:30 pagi setiap hari dan semua dihidangkan teh atau kopi sebelum bot berlepas. Arahan-arahan keselamatan dan taklimat mengenai aktiviti hari ini diberi sebelum berlepas.
 • Program hari ini termasuk berenang, snorkeling, berjemur atau bersantai di taman laut. Penyelam skuba disahkan boleh mendaftar untuk menyelam terumbu manakala baru boleh pergi untuk Discovery Scuba Dive Pengenalan atau program.
 • Kadar Indikatif: RM250 seorang bagi pakej snorkeling, RM350 seorang untuk pakej menyelam (dua selaman).
 • Kadar termasuk snorkeling / gear menyelam, makan tengah hari, buah-buahan & minuman, pulangan perjalanan bot ke taman laut.
 • Mereka juga menganjurkan lawatan menyelam ke Pulau Segantang dan Pulau Perak. Ini lawatan menyelam memerlukan saiz kumpulan minimum lima. Walau bagaimanapun, mereka juga boleh mengatur lawatan itu permintaan khas. Perjalanan Pulau Perak berlaku hanya pada bulan April dan Mei.

Hubungi Maklumat untuk pertanyaan & tempahan
East Marine Holidays Sdn Bhd
Club Royal Langkawi Yacht, Jalan Dato Syed Omar, 07000 Kuah. Langkawi
E-mel: info@eastmarine.com.myjennycheah@eastmarine.com.my
Telefon: 604/966 3966
Laman Web: www.eastmarine.com.my

2) Langkawi Coral Platform
Dikendalikan oleh Langkawi Saga Travel & Tours Sdn Bhd, syarikat yang ditubuhkan pada tahun 1998 dan telah mengikuti amalan pelancongan Eco. Mereka mempunyai Terapung Reef Platform terletak 100 meter di luar pesisir pantai dari Pulau Payar Island. Mereka membawa anda ke platform ini dari mana penerokaan taman laut bermula. Ini adalah platform terumbu hanya terdapat di Malaysia.

Anda boleh memilih untuk snorkeling atau pakej menyelam. Snorkeling dan menyelam baru berlangsung dari platform itu sendiri. Platform ini mempunyai Underwater Observatory dari mana anda mendapat pandangan mata ikan dan melihat hidupan laut dari galeri kaca tanpa basah. Terdapat tandas baik & bersih dan pancuran mandi (air tawar) boleh didapati di platform terapung.

 • Perjalanan bot ke Pulau Payar Marine Park daftar masuk bermula pada 09:45 dari Jeti Kuah.
 • Selain daripada snorkeling atau menyelam, pakej termasuk berjalan kaki pantai, melihat karang, memerhati ikan, mandi matahari dan lain-lain
 • Kadar indikatif (Snorkeling): RM295 seorang, Kanak-kanak (3-12 tahun): RM195.
 • Kadar indikatif (Snorkeling Menyelam +): RM425 seorang, Kanak-kanak (3-12 tahun): RM325. Penyelam berpengalaman diambil untuk tapak terumbu berasingan di taman laut dengan kapal selam.
 • Kadar termasuk bufet makan tengah hari secara perkongsian meja, gear snorkel / menyelam, kembali perjalanan bot ke taman laut, pemindahan hotel (tempat terpilih) dan lain-lain

Hubungi Maklumat untuk pertanyaan & tempahan
Langkawi Saga Travel & Tours Sdn Bhd
16 Jalan Tanjung Bungah, Georgetown, 11200, Pulau Pinang, Malaysia
E-mel: sales@langkawicoral.com
Telefon: 604/899 8822
Laman Web: www.langkawicoral.com
3) Crystal Yacht Holidays
Walaupun Crystal Yacht adalah terkenal kapal layar pelayaran pengendali di pulau itu, mereka telah baru-baru ini mula menawarkan menyelam dan snorkeling pengembaraan di Koh Lipe hanya di seberang sempadan Thailand. Salah satu cara perjalanan bot ke Koh Lipe mengambil masa satu jam dari Telaga Harbor di Pantai Kok. Lawatan itu beroperasi dari Oktober hingga akhir Mei. Dikenali sebagai Deep Sea Adventure di Koh Lipe, menyelam dan snorkeling perjalanan ciri-ciri berikut:

 • Berlepas jam 9:30 pagi dan pulang pada pukul 6:30 petang.
 • Mereka mempunyai rakan kongsi di Koh Lipe yang menawarkan kursus PADI, dan aktiviti menyelam harian kepada lebih 50 tapak menyelam.
 • Mereka membawa anda ke pantai persendirian terpencil untuk makan tengah hari di antara selam.
 • The selaman disertai oleh pakar selam.
 • Bot menyelam dilengkapi dengan kit pertolongan cemas, oksigen kecemasan, telefon, radio dan lain-lain
 • Terdapat beberapa pakej. Dua pakej Aktiviti menyelam termasuk makan tengah hari dan peralatan @ RM650 setiap orang. Menyelam Scuba pengenalan termasuk makan tengah hari dan peralatan @ RM640 seorang untuk satu dan menyelam @ RM750 untuk dua selaman, Snorkeling & Sightseeing Pakej termasuk makan tengah hari dan peralatan @ RM550 seorang, santai hari santai di pantai (baik untuk orang-orang yang disertakan penyelam & snorkelers) termasuk makan tengah hari @ RM500 bagi setiap orang dewasa & RM400 setiap kanak-kanak (2-12 tahun)

Hubungi Maklumat untuk pertanyaan & tempahan
Crystal Yacht Holidays Sdn Bhd
243, Kampung Berjaya, Pantai Cenang, 07000 Langkawi, Malaysia.
Mobile: +6 012 408 7866 atau +6 012 431 7866; Telefon: +6 04 955 6545
Faks: +6 04 955 6544; E-mel: info@crystalyacht.com

Nota: Untuk selaman di Koh Lipe, anda juga akan mendapati beberapa pengusaha di kawasan pantai Koh Lipe menawarkan pakej menyelam. Antara yang terkenal termasuk Castaway, Forra Dive, Menyelam Laut Adang dan lain-lain Mereka semua mempunyai resort mereka sendiri yang menawarkan penginapan juga. Hanya mencari di web.