langkawi-kuah-jetty-03

Jeti Kuah terletak di Kuah Town, ibu Langkawi. Jika anda merancang untuk tiba atau meninggalkan Langkawi dengan feri atau bot, ini adalah di mana anda perlu untuk menaiki atau Pemberi tempat. Beberapa kapal persiaran dari Klang, Singapura, dan negara-negara lain juga datang dan berlabuh di sini. Jeti Kuah adalah terminal feri utama di Langkawi. Feri datang dari dan pergi ke pelbagai tempat seperti Kuala Perlis (yang merupakan tempat terdekat di pantai barat tanah besar Malaysia), Kuala Kedah, Pulau Pinang, dan juga Satun Thailand. Semak Perkhidmatan Feri Langkawi tahu mengenai feri beroperasi di luar ini dok feri dan maklumat yang berkaitan dengan jadual, kadar, dan lain-lain destinasi

langkawi-kuah-jetty-01

Pintu masuk ke Jeti Kuah adalah melalui pusat membeli-belah 2-sejarah tersendiri moden dipanggil Jetty Point. Seperti yang anda mendekati pintu kaca gelongsor utama kompleks membeli-belah, anda akan melihat “Jeti Point” yang ditulis pada bold di atas pintu. Berjalan melalui pelbagai kedai-kedai dan gerai-gerai yang menjual pelbagai artikel termasuk cenderamata & hadiah, coklat, minyak wangi, jam tangan dan elektronik, dan kemudian anda akan mencapai pantai yang indah di hujung yang lain.

Pendekatan kepada jeti atau terminal feri adalah melalui koridor yang panjang ke dalam air dengan pemandangan indah di kedua-dua belah pihak. Di sebelah kanan anda akan melihat Eagle Square dengan struktur besar coklat kemerahan Eagle duduk di atas batu dan menghadapi air terbuka. Di sebelah kiri adalah gunung yang menjulang tinggi yang melindungi kawasan air di bahagian itu.

Jadi apakah kemudahan yang anda boleh mendapatkan di sekitar Jeti Kuah? Sudah tentu Jeti Point Shopping Mall mempunyai pelbagai kedai-kedai yang canggih dan moden yang menawarkan semua jenis barang-barang yang anda mungkin perlu. Terdapat juga restoran-restoran dan kedai-kedai makanan segera di sini. Pusat membeli-belah dibuka sepanjang tujuh hari dalam seminggu 10:00-22:00. Terdapat tempat letak kereta yang mencukupi.

Seperti yang anda keluar dari kompleks membeli-belah, di luar dan di sisi lain jalan terdapat beberapa kedai-kedai dan pertubuhan. Teksi dan kereta persendirian beratur di sebelah jalan. Walaupun terhad, terdapat juga perkhidmatan bas dari sini. Beberapa kedai-kedai yang terkenal dan kedai-kedai di kawasan ini termasuk Fuji FIMS & kamera, Bata Shoe Shop, Kentucky Chicken, Kenny Rogers dan lain-lain Terdapat juga Pusat Perubatan Kedah berhampiran hanya dalam kes anda memerlukan rawatan perubatan.

langkawi-kuah-jetty-02

Pada satu sisi jalan terdapat Pelancong besar Pusat Maklumat dikendalikan oleh Kerajaan Malaysia. Anda boleh masuk dan mengambil tips pelancongan dari wanita muda di seluruh kaunter. Dan juga mengambil peta percuma dan risalah pelbagai tempat termasuk Langkawi, Pulau Pinang, Kuala Lumpur dan lain-lain lagi. Anda boleh mengambil seberapa banyak yang anda suka, tiada siapa yang akan membantah.