Terdapat banyak gua di Langkawi dan sebahagian daripada mereka adalah orang-orang yang menakjubkan. Jika anda seorang kekasih gua, maka pulau ini mempunyai beberapa kejutan yang menyenangkan untuk anda. Gua-gua di sini adalah sebahagian daripada pembentukan geologi yang unik yang dianggap sementara mengikut status Warisan Dunia Geopark ke Langkawi oleh UNESCO.

Tidak banyak yang diketahui tentang banyak gua di Langkawi. Kebanyakan pembentukan geologi yang pelik telah mencipta berjuta-juta tahun yang lalu. Ada yang terletak di tebing batu kapur yang sangat curam & hutan hujan dan sukar untuk diterokai. Walau bagaimanapun, beberapa daripada mereka boleh diakses. Sesetengah boleh diakses dengan berjalan kaki. Beberapa memerlukan bot dan anda mungkin boleh untuk melalui mereka di atas air dan menonton pembentukan batu kapur yang menggerunkan di siling bergantung di atas kepala anda.

langkawi-caves-01

Dalam salah satu gua anda akan mencari stalaktit dan stalagmit telah menyertai untuk membentuk lajur tunggal yang besar atau bentuk beberapa makhluk yang hidup. Dalam satu yang dinamakan sempena nama kelawar, anda boleh melihat jumlah besar kelawar buah setelah membuat rumah di sana dan tergantung dari siling.

Setiap kali kita kembali ke Langkawi, kita terus meneroka gua baru dan keseronokan yang hanya tumbuh dengan setiap penemuan baru. Baru-baru ini kita melihat tumbuhan yang dikenali sebagai “Living Fossil” di kompleks gua. Spesies tumbuhan sepatutnya hidup walaupun 400 juta tahun yang lalu.

Perhatikan bahawa dalam bahasa Melayu, perkataan ‘Gua’ bermaksud caves. Berikut adalah gua besar di Langkawi:

langkawi-bat-caves-01
Gua Kelawar – Bat Cave
The Bat gua terletak di tebing sungai Kilim dan di dalam tebing batu kapur. Ia adalah rumah kepada sebilangan besar Kelawar Buah Malaysia yang tergantung dari siling. Gua ini juga mempunyai formasi batu kapur yang menakjubkan ada yang menyerupai makhluk hidup. Jambatan pontoon di kawasan gua ini juga menawarkan berjalan kaki melalui kawasan paya bakau. Gua ini adalah sebahagian daripada Kilim Geopark dan boleh diakses dengan bot dari Jeti Kilim atau Tanjung Rhu jeti sungai.

Gua Buaya – Crocodile Cave
Ini merupakan satu lagi gua yang luar biasa yang anda boleh menerokai semasa lawatan bot Kilim Geopark. Ia dinamakan sedemikian kerana sekali kawasan gua yang digunakan menjadi habitat semula jadi buaya. Tetapi tidak lagi begitu dan ia adalah selamat untuk meneroka ia sekarang. Sungai Kilim pas hak melalui gua. Semasa air surut bot juga boleh melalui dan anda boleh melihat formasi batu kapur yang besar pada siling. Tidak ada mesti stalaktit atau stalagmit di sini walaupun. Siling yang lebih rendah dari gua itu bertenggek tempat untuk banyak kelawar buah-buahan.

Gua Porcupine – Gua Landak
Gua ini mungkin salah satu yang paling dikunjungi kerana ia adalah sebahagian daripada banyak lawatan standard dibungkus pulau dan terletak berpusat berhampiran dengan Kuah Town. Ia hanya beberapa minit memandu dari bandar. Dari jalan raya, anda akan perlu berjalan ke gua melalui laluan bawah berbatu penuh dengan batu-batu & batu.

Pintu masuk melengkung ke gua terletak kira-kira 20 meter di bawah paras jalan. Gua ini dinamakan sedemikian kerana mereka mengatakan bahawa landak kadang-kadang boleh dilihat di sini. Tetapi di dalam anda akan melihat banyak stalaktit dan stalagmit formasi yang besar dan juga beberapa kelawar. Sesetengah formasi menyerupai bentuk payung. A stalagmit tiang besar berdiri seperti sentri. Tetapi yang terbaik dari semua adalah pembentukan terapung yang kelihatan seperti taman tergantung.

Gua Dangli
Anda akan perlu untuk mengambil bot dari kawasan Pantai Tanjung Rhu dan melawat gua ini yang terletak di sebuah pulau luar pesisir dipanggil Pulau Dangli. Ia mengambil masa kira-kira 30 minit dengan bot dan anda boleh memasuki gua hanya semasa air surut. Sebenarnya ada dua buah gua di sini dengan nama yang sama dan ini adalah berbeza.

Apabila anda memasuki gua pertama anda akan melihat stalaktit & batu kapur formasi yang menakjubkan seperti yang payung, cendawan dan banyak struktur lain. Kemudian, anda akan perlu untuk lulus melalui keseluruhan yang sempit (kira-kira 3 meter lebar) dan kemudian mencapai kawasan hutan buluh. Dari sini kira-kira 30 meter cerun gua yang kedua. Ia mempunyai kedalaman kira-kira 20 meter dan juga mempunyai formasi yang sangat baik.

Gua Legends – Gua Cerita
Ini gua dua tingkat terletak di luar pesisir di utara perairan Langkawi kaya dengan legenda. Ia adalah sangat popular di kalangan pelancong dan mempunyai banyak formasi batu kapur yang pelik.

Gua Pasir Dagang
Gua ini terletak di kawasan air selatan pulau utama Langkawi. Anda akan perlu untuk mengambil menaiki bot (sebaik-baiknya dari Awana Porto Malai Terminal di Pantai Tengah) dan mencapai pantai dan kawasan Pantai Merchant pulau Pulau Dayang Bunting itu. Ini 100 meter gua lama terletak di sini. Anda akan tertarik dengan formasi aneh stalagmit. Gua ini mempunyai dinding batu kapur yang besar. aliran A mengalir melaluinya. Untuk memasuki gua, anda perlu mengharungi melalui air paras pinggang. Di dalam rasa airconditioning adalah disebabkan oleh angin sejuk yang berterusan mengalir melalui terowong.

Gua Langsir – Gua Banshee
Gua ini boleh dicapai dengan mudah dengan bot dari Kuah … mengambil masa kira-kira 15 minit perjalanan dengan bot. Walau bagaimanapun ini dianggap sebagai Gua ditakuti oleh penduduk tempatan. The tahyul tempatan bahawa gua adalah rumah kepada Banshee (a semangat wanita) yang menghisap darah tubuh manusia. Mitos ini telah dibentuk mungkin kerana bunyi yang nyaring dan ngeri yang keluar dari kedalaman gua. Ini adalah disebabkan oleh angin yang keluar melalui lubang ruang atas. Gua ini adalah rumah kepada sebilangan besar kelawar pemastautin. Hampir tidak ada stalaktit atau stalagmit formasi di dalam gua. Walaupun mendaki batu-batu mungkin kelihatan boleh dilakukan dari air, ia bertujuan untuk pendaki rock berpengalaman sahaja. Pendakian ke gua adalah sukar dan tidak boleh dibicarakan oleh berpengalaman. Ia memerlukan kemahiran dan kecergasan fizikal yang lengkap.

Gua Pinang atau Gua Badak
Gua ini terletak di luar aliran air di Kuala Kubang Badak dan utara Pulau Langkawi utama. Anda boleh sampai ke sana dengan menaiki bot dari kawasan Jeti Tanjung Rhu. Apabila di sana, anda perlu mendaki selama kira-kira 20 minit melalui tumbuh-tumbuhan keras dan berduri untuk mencapai gua. Adalah dianggarkan bahawa gua dan kawasan sekitarnya adalah di bawah beribu-ribu laut tahun yang lalu. Ia ditunjukkan oleh banyak kerang laut di dinding gua. Pintu masuk adalah kecil dan di tepi singkapan batu kapur yang besar.

Laluan A membawa ke dewan di bawah. Petikan mendapat sempit dan gelap sebagai anda naik turun tangga. Dan di dalam terdapat beribu-ribu kelawar (dikenali sebagai kelawar roundleaf Asia) yang bergantung pada siling dan terbang sekitar kerana anda boleh melihat mereka dalam lampu flash. Adalah dianggarkan bahawa Gua Pinang mempunyai hampir 10,000 kelawar yang lebih daripada mana-mana gua lain di Langkawi. Anda boleh melihat formasi besar stalaktit dan stalagmit di dalam gua dan juga pelbagai jenis serangga, liken dan lain-lain Ia mengambil masa kira-kira 20 minit sebelum anda boleh melihat cahaya matahari lagi anda keluar dari sisi yang lain, tetapi ia mengambil masa yang lebih lama untuk meneroka seluruh gua. Anggaran mengatakan bahawa Gua Pinang adalah kira-kira tiga kali saiz Gua Kelawar (Gua Kelawar), tetapi masih kerana akses yang sukar, ia tidak dikunjungi oleh pelancong.

Gua Tok Sabung
Gua ini terletak berhampiran dengan Gua Pinang dan sebaliknya ke pulau Pulau Jemurok itu. Terdapat dua pendekatan untuk gua. laluan yang lebih sukar adalah dari garis pantai yang memerlukan pendakian curam selama kira-kira 40 minit. Satu lagi laluan adalah melalui kuari marmar yang mencapai lantai singkapan batu kapur. Di dalam gua, stalaktit dan stalagmit formasi amat menakjubkan dan disebut-sebut sebagai antara yang terbaik di pulau itu. Gua ini juga rumah kepada beribu-ribu kelawar.

Update: Gua Tok Sabung telah dimusnahkan oleh Lafarge Cement syarikat untuk menggunakan tempat untuk pengeluaran simen.