Walaupun Langkawi adalah sebuah pulau kecil, ia menawarkan kepelbagaian yang menakjubkan alam semula jadi. Di mana lagi anda boleh mencari indah biru biru air laut dan gunung-gunung yang menjulang tinggi dengan pemandangan pada masa yang sama. Ini gunung dan beberapa kawasan lain mempunyai hutan hujan tebal yang penuh dengan pelbagai flora dan fauna. Dan di beberapa tempat di pulau itu anda akan kembali dalam masa seperti yang anda lihat kehidupan kampung mengantuk dan terbentang luas sawah & kehijauan. Terdapat beberapa taman di Langkawi dan tasik besar & lagun. Walaupun banyak tarikan alam semula jadi itu adalah dalam pulau utama, terdapat beberapa yang sedikit luar pesisir. Kerajaan telah melakukan yang terbaik untuk mengekalkan khazanah alam semula jadi ini dengan teliti.

langkawi-park-01

Langkawi telah diberikan tapak geopark warisan dunia oleh UNESCO. Terdapat tiga geopark di Langkawi termasuk Gunung Mat Cincang yang tertua, Kilim Rizab Hutan dan Pulau Dayang Bunting yang mempunyai pembentukan geo menakjubkan termasuk singkapan batu kapur, gua dan pemandangan laut. Dalam rizab Kilim, anda juga akan mendapati bakau dan haiwan & burung menakjubkan kehidupan.

Jadi, jika anda seorang pencinta alam semula jadi, kemudian mengambil beberapa tempat yang hebat dari senarai di bawah dan membuat rancangan untuk melawat mereka. Langkawi adalah jauh lebih daripada hanya beberapa pantai berpasir yang besar. Bagi tempat tarikan dalam pulau utama, anda akan memerlukan kereta sewa atau teksi untuk melawat tempat-tempat. Bagi kawasan luar pesisir, terdapat sewa bot yang mencukupi atau pelancongan boleh didapati.

Kilim Geopark & Bakau (Sungai Kilim, North East Langkawi)
Ini adalah salah satu daripada 10 tarikan utama di Langkawi. Anda akan perlu untuk mengambil lawatan bot dari jeti Kilim atau kawasan sungai Tanjung Rhu untuk meneroka warisan geopark ini. Seperti yang anda pergi bersama-sungai, anda boleh melihat pembentukan batu kapur yang menakjubkan dan paya bakau di sepanjang tebing. Terdapat pulau-pulau kecil yang mempunyai fosil berusia 480 juta tahun. Anda akan melihat lagun, pemandangan laut, gua, hutan hujan, banyak haiwan kecil dan burung hidup, dan lebih sebagai anda mengambil lawatan ini.
Lake of the pregnant maiden (Dayang Bunting Pulau)
Ini adalah tasik menarik disetiap indah dikelilingi oleh gunung dan dipisahkan dari laut oleh rabung berbatu nipis. Ini adalah tempat yang indah di pulau Dayang Bunting yang terletak luar pesisir di selatan pulau utama Langkawi. Tasik ini sesuai untuk berenang & berperahu, manakala di hutan gunung yang sangat baik untuk pemerhati burung. Ia adalah peluang yang ideal untuk jaringan dengan sifat tenang yang adalah yang terbaik. Tempat ini juga mempunyai dalam 10 tarikan kami.

Lagenda Park – The Park of Legends (Kuah Town)
Sebuah taman yang indah penuh dengan taman-taman berbunga dimanikur & pokok buah-buahan dan merentasi kawasan seluas 50 ekar. Beberapa bahagian menangkap cerita dan legenda pulau dengan banyak patung dan struktur, dan dengan itu nama taman. Ia mempunyai beberapa tasik dan juga pantai buatan manusia. Bersiar-siar melalui tumbuh-tumbuhan hijau yang subur di persekitaran yang tenang dan memahami banyak cerita legenda yang menjadikan pulau itu sejarah begitu istimewa.

Mardi Taman Teknologi Agro (Lubuk Semilang, berhampiran Kampung Buku, Padang Matsirat)
Sebuah ladang buah-buahan yang dikendalikan oleh Kerajaan. Terdapat lawatan berpandu boleh didapati yang menerangkan teknologi moden dan kaedah yang digunakan dalam pertanian dan juga membawa anda di sekitar kebun buah-buahan di mana anda dapat melihat pelbagai jenis buah-buahan yang ditanam secara organik. Anda juga mendapat peluang untuk merasai buah-buahan. Sebuah denai hutan menawarkan perjalanan bagus. Terdapat juga sebuah kafe yang menawarkan hidangan buah-buahan segar.

Pulau Payar Marine Park (Pulau Payar, South East Langkawi)
Terdapat lawatan bot menawarkan pakej sepanjang hari untuk Taman Laut yang terletak 30kms selatan pulau utama Langkawi. Taman marin menawarkan renang menarik, snorkeling dan menyelam peluang untuk kedua-dua orang baru dan pakar-pakar. Terdapat beberapa buah pantai indah dan terumbu laman yang menawarkan pelbagai jenis ikan yang berwarna-warni dan batu karang yang menakjubkan yang tidak dapat dilihat di tempat lain di seluruh Malaysia.

Telaga Harbour Park (Burau Bay, Pantai Kok)
Ia adalah kawasan pelabuhan yang indah dan mempunyai marina kapal layar di mana anda boleh melihat banyak kapal layar mega berlabuh. Sebuah kompleks Perdana Quay dengan laluan papan adalah tempat berlaku yang utama di sini. Ia penuh dengan kedai-kedai mewah, restoran & pub, dan menjadi hidup selepas gelap. Restoran-restoran dan bar berbaris di sepanjang kawasan air yang melihat seindah com lampu dengan pantulan di dalam air.

Langkawi Wildlife Park & Bird Paradise (Kilim kampung, North East Langkawi)
Ini adalah kompleks yang besar dengan laluan yang dilindungi. Walaupun pada mulanya bermula dengan kandang burung dengan koleksi besar burung, kemudian berkembang untuk menempatkan lebih daripada 150 spesies haiwan dan burung. Walau bagaimanapun, kebanyakan haiwan di sini adalah orang-orang yang spesies yang biasa didapati dan bukan mereka yang eksotik yang sukar untuk mengekalkan. Tetapi anda akan mendapati banyak makhluk lucu dan menarik di sini dan boleh memberi makan kepada binatang dan burung. Terdapat panduan yang terdapat di-rumah.

Taman Buaya (Datai, di Jalan Datai)
A perumahan ladang 20 ekar lebih 1000 buaya dan buaya. Ada makan dan sesi pertunjukan yang menggerunkan. Buaya disimpan dalam persekitaran terkawal tetapi pada masa yang sama hampir seperti di dalam habitat semulajadi mereka. Anda boleh melihat mereka dari jauh tetapi dekat selamat.

Laman Padi – Nasi Muzium & Garden (Pantai gong)
Tempat itu mempunyai beberapa sawah padi di mana beras ditanam dan dituai. Galeri Warisan adalah sebuah muzium beras yang mempamerkan sejarah dan evolusi penanaman padi & menuai di Langkawi dengan banyak pameran & paparannya, dan juga menjelaskan bagaimana padi ditanam. Kompleks ini juga mempunyai taman herba, melihat galeri, sebuah Taman Kepelbagaian di mana anda boleh diri anda cuba tangan anda dalam penanaman padi, beberapa restoran dan spa. Mengambil lawatan berpandu. Ia terletak di Pantai Cenang dan kemasukan adalah percuma.

Buffalo Park (Padang Matsirat, Kampung Nyior Chabang)
Ini adalah sebuah ladang tenusu dan taman, dan rumah kepada lebih 100 kerbau. Ladang ini ditubuhkan pada tetapan yang indah mempunyai regangan luas hijau dengan latar belakang Gunung Raya dan Gunung Mat Cincang gunung. Ia menghasilkan produk susu banyak termasuk keju (keju Mozarella termasuk), ais krim, Lassi, susu dan yogurt. Sebuah kafe di sini menjual produk serta stik daging lembu. Terdapat juga permainan yang ditawarkan di belakang kerbau dan kereta.

Memberi makan Eagle (Sungai Kilim, Langkawi utara timur)
Makan Eagle adalah cermin mata yang besar yang berlaku di sebuah kawasan air tenang di Kilim sungai. Sebilangan besar helang coklat kemerahan berlegar di sekitar langit dan menyelam dengan kelajuan yang hebat untuk merebut makanan yang dibuang ke dalam air dari bot.

Terapung Ikan Farm (Sungai Kilim, Langkawi utara timur)
Ladang ikan yang terletak di Sungai Kilim kekal bertahan di atas air dan kedai-kedai pelbagai jenis ikan dan hidupan marin termasuk ikan pari, pemanah, ketam ladam dan banyak lagi. Anda boleh memberi makan banyak daripada mereka. Kawasan air sekitar adalah menakjubkan dengan pemandangan tebing batu kapur yang menakjubkan, hutan bakau, rumah bot dan kapal layar mewujudkan suasana yang sempurna.

Pulau fosil – Pulau Anak Tikus (Kilim Geopark, utara timur Langkawi)
Ini adalah sebuah pulau kecil yang terletak di Kilim Geopark air adalah yang mempunyai batu-batu besar penuh dengan fosil yang berusia lebih kurang 480 juta tahun. Pulau ini juga menawarkan pemandangan yang menakjubkan tumbuhan yang tumbuh daripada batu-batu keras. Terdapat pokok yang walaupun wujud 200 juta tahun dahulu. Pandangan kawasan sekitarnya dari jambatan yang panjang adalah menakjubkan.

Pelawat Gunung Raya (Central Langkawi, Jalan Gunug Raya)
Ini adalah gunung tertinggi di Langkawi dengan ketinggian 881 meter. Gunung ini penuh dengan hutan tebal dengan pelbagai flora dan fauna. Pandangan dari atas seperti yang anda lihat pulau-pulau dan laut yang di bawah adalah yang menggerunkan. Terdapat sebuah taman, muzium dan sebuah resort di atas. Anda boleh mengambil kereta atau teksi dan memandu ke puncak dalam kira-kira 25-30 minit dari pangkalan.

Gunung Mat Cincang (Pantai Kok)
Terdapat beberapa cara untuk meneroka ini gunung kedua tertinggi di Langkawi. Anda boleh mengambil menaiki kereta kabel dan sampai ke puncak Gunung Mat Cincang. Dalam perjalanan anda mendapatkan paparan yang menggerunkan hutan hujan di lereng gunung, air terjun dan kehidupan burung. Dari atas anda mendapatkan pemandangan pulau-pulau di bawah. Anda juga boleh berjalan dari pangkal ke puncak, atau hanya berjalan-jalan cahaya melalui hutan hujan yang tebal.

CHOGM Park (Kuah)
Sebuah taman yang terletak di tengah-tengah bandar Kuah dan bersebelahan dengan masjid Al-Hana. Ia dicipta untuk memperingati 1989 Komanwel Ketua Of The Mesyuarat Kerajaan diadakan di Langkawi. Dengan taman yang indah, taman-taman dan pokok-pokok rendang, ia menawarkan tempat yang baik untuk berjalan-jalan di sekitar dan berehat. Terdapat pantai yang boleh diakses dari taman itu.

Tiger! Tiger! Galeri & pameran (Oriental Village, Teluk Burau, kawasan Pantai Kok)
Terletak di dalam Kampung Oriental, ini adalah satu inisiatif untuk meningkatkan kesedaran tentang harimau, terutamanya mengenai harimau Malaya. Zanah, harimau yang pertama dibawa masuk ke Langkawi disimpan di sini dan penonton boleh melihat telatah beliau hidup pada kolam atau taman. Terdapat juga galeri di sini dengan koleksi karya seni dari artis tempatan (seni kebanyakannya haiwan dan model kecil gajah & harimau).

Ular Sanctuary (Padang Matsirat, berhampiran Mardi Taman Teknologi Agro)
Sebuah taman perumahan pelbagai jenis ular yang terdapat di Malaysia. Charmers ular menjalankan hidup di amfiteater yang merupakan kemuncak utama dari tempat kudus. Terdapat juga pertunjukan di mana anda boleh menyentuh dan merasa ular tidak berbisa. Malangnya, tidak ada pemandu di taman. Jadi, melainkan anda masa itu dengan menunjukkan hidup, anda mungkin tidak akan menikmati banyak.