Anda akan melihat helang di banyak tempat di seluruh Langkawi. Lagipun nama pulau itu telah diberikan selepas helang merah coklat. Helang dalam bahasa Melayu bermakna Eagle dan Kawi adalah warna coklat kemerahan. Helang coklat kemerahan (juga dikenali sebagai layang-layang Brahminy) adalah bentuk yang paling biasa helang yang anda akan dapati di sini. Anda juga akan melihat banyak Laut Putih bellied Eagles di Langkawi juga yang bersaiz lebih besar.

langkawi-tarikan-eagle-feeding-01

Bidang-bidang yang memberi makan utama helang coklat kemerah-merahan di kawasan Sungai Kilim di hujung utara timur yang merupakan sebahagian daripada Kilim Geopark dan juga kawasan air dekat pulau Pulau Singa Besar terletak di selatan pulau utama. Ini adalah pemandangan yang menakjubkan di mana sejumlah besar helang mengelilingi langit dan menyelam ke dalam sungai untuk menangkap makanan mereka. Anda akan menonton ini selama kira-kira 20 minit sambil duduk di perahu.

Apabila anda sampai ke kawasan air yang tenang dikelilingi oleh hutan lebat, tukang perahu dimatikan enjin untuk menghilangkan kebisingan, pergi ke bahagian belakang perahu dengan beg yang penuh dengan kulit ayam dan mula melemparkan buah ke dalam air.

Elang di sini seolah-olah tahu apabila bot adalah sekitar mereka akan memiliki hari raya pada penawaran. Lihatlah langit dan anda akan melihat banyak burung helang berputar-putar. Dan kemudian mereka akan mula menukik ke bawah untuk menangkap makanan mereka terapung di atas air dan lepas landas di meludah saat. Menonton dengan hati-hati … sebaik sahaja mereka ambil kulit ayam dengan cakar mereka, mereka mula makan itu dalam penerbangan itu sendiri tidak meninggalkan peluang untuk pesaing mereka untuk mengambil bahagian.
langkawi-tarikan-eagle-feeding-02

Helang mempunyai penglihatan yang hebat dan benar-benar dapat cari pusat sasaran seperti ikan atau tikus kecil dari jarak 1 – 3 km. Apabila mereka menyelam, mereka boleh bergerak pada kelajuan 200 km per jam dan mengambil mangsa yang mungkin sehingga 6 lbs, lebih dari berat badan mereka sendiri.

Sementara makan, pada bila-bila masa yang anda akan melihat 30-40 helang berlegar di langit dan menukik ke bawah sebaik sahaja mereka mengenal pasti sasaran mereka. Eagle penduduk di Kilim Geopark telah terus di meningkat. Sekarang ada lebih dari 500 helang liar di daerah ini. Di Pulau Singa Besar, kira-kira 300 hingga 400 helang makan di pagi hari.

Kebanyakan helang ini telah terbiasa dengan bunyi enjin bot. Bahkan revving motor mungkin bertindak hidangan pembuka bagi mereka. Walau bagaimanapun, Januari hingga Mac adalah mungkin tidak masa yang sesuai untuk datang ke sini untuk menonton memberi makan elang kerana itulah masa untuk helang ke sarang dan membiak.

Sementara sisi memberi makan elang kelihatan menakjubkan, ia mungkin tidak untuk kepentingan kesihatan rajawali, seperti kulit ayam diternak komersial diberi makan kepada mereka. Jika anda sensitif kepada ini, maka anda perlu mengambil Tour Eco dianjurkan oleh pengusaha pelancongan mesra alam.
langkawi-tarikan-eagle-feeding-03

Cara melihat Eagle Feeding
Terdapat dua cara anda boleh melihat Eagle makan di Langkawi:

1) Mengambil tur Island Hopping Bot yang meliputi makan helang di Pulau Singa Besar atau,

2) Ambil Kilim Geopark & Bakau Boat Tour dari Jeti Kilim atau Tanjung Rhu.

Alternatif lain, anda boleh menaiki bot dari Jeti Kilim dan sampai ke kawasan makan dalam kira-kira 10 minit dari jeti. Tukang perahu atau panduan yang perlu membawa beg yang penuh dengan makanan untuk burung helang. Makan itu berlaku di kawasan air tenang yang dilindungi oleh pulau-pulau seperti Pulau Anak Kilim, Pulau Tanggkok dan juga oleh hutan paya bakau yang padat di pantai.