Senarai bazaar Ramadan tumpuan dan menarik Putrajaya 2023

Adakah anda bersedia untuk menyambut bulan Ramadhan yang mulia? Pada 23 Mac 2023, hari pertama Ramadhan bagi tahun 1444 Hijrah akan bermula. Ini memberi kita peluang untuk bertemu dengan bulan yang penuh berkat ini sekali lagi. Peluang ini harus dimanfaatkan sebaik mungkin untuk meningkatkan amalan dan ketaqwaan kita. Kita tidak tahu apakah kita akan bertemu lagi dengan bulan Ramadhan yang akan datang, jadi kita harus bersyukur dan berusaha sebaik mungkin di bulan yang mulia ini.

Selain mengerjakan ibadah seperti solat sunat Tarawih dan membaca al-Quran, kita juga harus menghargai nikmat Allah yang lain seperti nikmat berbuka puasa. Setelah menahan lapar dan dahaga sepanjang hari, berbuka merupakan salah satu nikmat yang memberikan kepuasan kepada kita sebagai insan biasa.

Di Malaysia, terdapat pelbagai cara untuk merayakan waktu berbuka sepanjang bulan Ramadhan. Banyak rakyat Malaysia membeli juadah berbuka di bazar-bazar Ramadhan. Karena itu, kebanjiran pengunjung ke Bazar Ramadhan bukanlah pemandangan yang asing lagi di negara kita. Ini adalah salah satu aktiviti yang paling sering dilakukan, terutama jika seseorang tidak berkesempatan untuk memasak di rumah sebagai persediaan berbuka puasa.

Sekali lagi, mari kita bersiap-siap untuk menyambut bulan Ramadhan yang mulia ini dengan hati yang terbuka dan tekad yang kuat untuk meningkatkan ketaqwaan kita kepada Allah. Semoga kita diberikan kekuatan dan kemampuan untuk menjalankan amalan yang baik sepanjang bulan yang penuh berkat ini.

Selain itu, bazar-bazar Ramadhan juga menjadi daya tarikan bagi warga Malaysia untuk memperoleh pelbagai juadah yang lezat seperti kuih-muih, satay, nasi kukus, mihun sup, roti john dan ayam bakar. Untuk memudahkan para pengunjung, banyak tapak bazar Ramadhan yang didirikan di seluruh negeri, termasuk di Putrajaya dan Cyberjaya.

 

Senarai Lokasi Bazar Ramadhan Putrajaya Dan Cyberjaya 2023

  1. Dataran Putrajaya, Presint 3 – bersebelahan Masjid Tuanku Zainal Abidin*
  2. Laman Perdana, Precint 1*
  3. Laman Duta, Precint 15*
  4. Park & Ride Cyberjaya (TAPAK Street Dining)
  5. TSI Sports Arena, Cyberjaya