Sepang adalah rumah Malaysia sukan permotoran, di mana tahunan Formula Satu perlumbaan diadakan dan juga rumah ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Sehingga tahun-tahun kebelakangan, Sepang lebih sedikit daripada sebuah bandar kecil yang terletak di selatan Kuala Lumpur, tetapi kerana ia telah berkembang menjadi salah satu hab utama acara terima kasih Malaysia kepada pembangunan Litar Antarabangsa Sepang (SIC).

Sejak perlumbaan Formula One (F1) pertama datang ke bandar pada tahun 1999, landasan yang telah menjadi salah satu yang paling popular di kalangan pemandu dan fans sama, sebahagiannya ke atmosfera unik yang dihasilkan oleh tempat duduk yang dua kali ganda-fronted.

Seramai 30,000 peminat boleh duduk dalam pendirian utama, menjadikannya kawah bunyi sepanjang kelayakan dan perlumbaan hari, manakala 100,000 petrolheads lain boleh memerah ke dalam banyak berdiri semula jadi litar.

Litar lumba kereta adalah salah satu yang paling maju dan mencabar di dunia, dan kini menjadi tuan rumah Grand Prix.The 5.5 km tahunan Malaysia SIC mempunyai 15 selekoh dan lapan jalan lurus, di mana kereta mencapai kelajuan lebih 300 km / j. Tidak seperti beberapa litar pada kalendar F1, Sepang menawarkan peluang untuk pemandu memotong, membuat untuk cermin mata kerap mendebarkan.

F1 bukan satu-satunya sukan permotoran utama untuk memanggil di Sepang, namun. Litar ini juga peringkat acara dari kejohanan MotoGP, dan juga tuan rumah Race Merdeka Endurance Malaysia, Malaysian Super Series, Litar 1,000 km Endurance Race dan yang tinggi-oktana Sepang Drag Battle.

Apa lagi, dengan bandar yang terletak hanya 85km dari pusat bandar Kuala Lumpur, ia juga mudah untuk membuat lawatan ke ibu negara Malaysia untuk tempat bersiar-siar semasa lawatan anda.

Bila masa yang sesuai?
Seperti kebanyakan Malaysia, cuaca Sepang adalah tropika yang panas dan lembap, dan cukup banyak yang sama sepanjang tahun dengan purata 35 ° C pada siang hari dan 25 ° C pada waktu malam. Sepang adalah rumah kepada Grand Prix Malaysia, oleh itu masa terbaik untuk pergi adalah sewaktu perlumbaan, yang biasanya berlaku pada Mac atau April.

Panduan ke Sepang

Melalui Udara
Sepang adalah rumah ke lapangan terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), titik utama Malaysia masuk bagi kebanyakan pengunjung. Litar Sepang adalah hanya 10 minit memandu timur lapangan terbang. Semua syarikat penerbangan antarabangsa dan serantau utama terbang ke KLIA.

Dengan Keretapi
Kereta api nasional Malaysia Keretapi Tanah Melayu (KTM) akan membawa anda ke Sepang pada garis Rawang-Seremban. Perjalanan kereta api mengambil masa satu jam dari KL Sentral. Turun di perhentian yang dipanggil Penilaian dan dari sana, mengambil Sepang Omnibus ke Sepang.

Bas
Semasa musim perlumbaan, terdapat pengangkutan rasmi untuk membawa anda ke Litar Sepang. Pelbagai pick-up dan drop-off titik termasuk KL Sentral, KLCC, lapangan terbang KLIA, lapangan terbang LCCT dan stesen kereta api KTM Penilaian. Semasa musim biasa, ada bas tempatan dari Puduraya Kuala Lumpur dan lapangan terbang KLIA menuju ke Sepang beberapa kali sehari.

Kereta
Memandu adalah salah satu cara terbaik untuk mendapatkan ke Sepang, kerana ia adalah mudah dan cukup banyak mudah di sepanjang Lebuhraya Utara-Selatan. Ambil Exit 214 di Nilai Utara jika anda datang dari selatan. Bagi mereka yang datang dari utara, mengambil Keluar 606 di KLIA Interchange.

Mendapat Sekitar Sepang
Cara terbaik untuk mendapatkan sekitar Sepang ialah dengan kereta atau teksi, sebagai di luar musim perlumbaan, pengangkutan awam adalah minimum. Terdapat banyak teksi dan agensi-agensi sewa kereta di lapangan terbang KLIA. Dengan teksi, ingat untuk berunding harga sebelum melompat dalam.