Inilah Yasmin Ahmad, seorang pengarah filem terkenal dari Malaysia yang mencipta karya-karya indah seperti Mukhsin dan Sepet. Tidak hanya itu, iklan-iklan ciptaannya juga telah memberi impak yang besar kepada penonton.

Kerana sumbangan kreatif beliau yang penuh nostalgia dan menyentuh hati ramai, maka berdirilah sebuah muzium untuk mengabadikan segala karya minda beliau. Melalui muzium ini, segala pencapaian dan kreativiti Yasmin Ahmad diharapkan dapat dihayati oleh generasi muda serta menjadi sumber inspirasi kepada para penggiat seni.

Pameran di dalam Muzium Yasmin Ahmad (Musium Kong Heng) / Yasmin at Kong Heng akan sentiasa diperbaharui setiap 6 bulan hingga setahun. Anda dapat menjumpai segala hasil karya beliau termasuk filem-filem, sajak, fotografi dan banyak lagi di dalam muzium ini. Ianya merupakan destinasi wajib yang harus dilawati oleh semua warga Malaysia.

Mari sertai kami di alamat Lorong Panglima (di belakang Container Hotel), Ipoh, Perak. Kami beroperasi pada hari Sabtu dan Ahad dari jam 10.00 pagi hingga 4.00 petang. Pintu muzium ini ditutup pada hari Cuti Umum, tetapi kami akan sentiasa menyambut anda dengan tangan terbuka pada hari operasi. Jadi, jangan lepaskan peluang untuk merasai keindahan kreativiti Yasmin Ahmad di Muzium Yasmin Ahmad (Musium Kong Heng) / Yasmin at Kong Heng!