Sebuah Serambi Jepun di Taman Rekreasi Dr. Seenivasagam

Di dalam Taman Rekreasi Dr. Seenivasagam, tersembunyi sebuah Taman Mini Jepun yang menakjubkan, mencengkam jiwa pengunjung dengan pesona tersendiri. Dengan keluasannya yang mencapai 1.2 hektar, taman dalam taman ini adalah sebuah destinasi unik yang pasti memikat hati anda.

Taman Mini Jepun ini dirancang dengan penuh kasih sayang oleh pegawai lanskap dari Majlis Bandaraya Ipoh. Dalam penyediaan pelan taman ini, mereka turut mencari bantuan kepakaran daripada Majlis Bandaraya Fukuoka, Jepun, untuk menambahkan keaslian Jepun ke dalam setiap sudut taman.

Taman Mini Jepun ini telah dirasmikan dan dibuka pada 30 Jun 1995 oleh Datuk Bandar Ipoh pada masa itu, Tuan Haji Ahmad Salleh Haji Sarif bersama bekas Datuk Bandar, Dato Haji Umar Haji Abu, dan bendahari Majlis Bandaraya Fukuoka, Encik Watanabe. Perasmian ini menandakan permulaan era baru bagi taman mini yang eksotik ini.

Sebaik sahaja anda memasuki Taman Mini Jepun ini, anda akan merasakan seperti berada di negara Jepun sendiri. Anda akan disambut oleh pepohon buluh yang anggun di pintu masuk dan laluan pejalan kaki yang dihiasi dengan batu-batu kecil yang berwarna-warni. Pilihan tumbuhan yang ditanam di taman ini disusun rapi untuk menyerupai suasana alam Jepun, termasuklah pokok pine dan willow.

Alamat: Jalan Keliling Dalam, 30300 Ipoh

Taman Mini Jepun di Taman Rekreasi Dr. Seenivasagam adalah destinasi menarik untuk anda menyelami budaya Jepun tanpa perlu mengembara jauh. Ia adalah serambi indah yang memaparkan kemegahan Jepun dalam suasana taman yang tenang dan harmoni. Marilah berjalan-jalan di sini dan nikmatilah setiap momen indah bersama keluarga dan rakan-rakan. Dapatkan pengalaman unik di sini dan biarkan diri anda diselubungi keanggunan dan ketenangan Jepun dalam Taman Mini Jepun yang eksklusif di Taman Rekreasi Dr. Seenivasagam, Ipoh!