Apabila keinginan untuk meraih ketenangan sejati mendera, mengapa tidak membawa keluarga ke destinasi menakjubkan di Taman Rimba Kledang Saiong.

Taman Rimba yang merangkumi luas sebanyak 2,188 hektar ini memukau dengan keindahan semula jadi yang terletak di Meru, hanya dalam jarak 15 km dari bandar raya Ipoh.

Salah satu tarikan utama di Taman Rimba ini, selain udara yang segar dan kehijauan pemandangan yang mengelilingi, adalah Taman Nepenthes atau lebih dikenali sebagai taman periuk kera. Di sini, lebih dari 70 jenis periuk kera yang unik dipamerkan, termasuklah 15 spesies periuk kera hibrid.

Jika anda berkunjung, pastikan merancang pelbagai aktiviti menarik. Selain menikmati keindahan taman periuk kera, anda boleh bersantai di ruang lepak yang menyediakan fasiliti BBQ, menikmati ketenangan dari gazebo yang indah, atau mengalami pengalaman berkhemah. Walau begitu, ingatlah untuk mendapatkan izin terlebih dahulu daripada Pejabat Hutan Daerah sebelum berkhemah.

Taman rimba ini juga menyediakan pelbagai kemudahan untuk keselesaan para pelawat termasuk tempat meletak kereta, kafeteria, tandas, dan papan informasi untuk pengetahuan anda.

Jadi, tidak ada alasan untuk melepaskan peluang ke Taman Rimba Kledang Saiong ini. Alamatnya terletak di Persiaran Meru Utama, Negeri Perak, dan beroperasi dari jam 6.00 pagi hingga 7.00 petang. Yang paling menarik, bayaran masuk ke destinasi ini adalah percuma! Jadi, jomlah kumpul kenangan indah bersama keluarga dalam suasana semula jadi yang menenangkan di Taman Rimba Kledang Saiong.