Kellie’s Castle adalah sebuah bangunan bersejarah yang terletak di Batu Gajah, Perak, Malaysia. Bangunan ini menjadi destinasi pelancongan popular di kalangan penduduk tempatan dan turis asing. Kellie’s Castle dikenali dengan keunikan arsitekturnya dan kisah tragis di balik pembangunannya.

Kellie’s Castle dibina pada awal abad ke-20 oleh seorang pengusaha British bernama William Kellie Smith. Dia memulakan pembinaan bangunan ini pada tahun 1915 sebagai hadiah untuk isterinya yang berasal dari Skotlandia. William Kellie Smith merancang bangunan ini dengan gaya arsitektur Eropah yang menggabungkan elemen-elemen India dan Timur Tengah. Bangunan ini dijadikan sebagai tempat tinggal keluarga Smith dan juga sebagai ladang getah.

Namun, pembinaan bangunan ini terpaksa dihentikan pada tahun 1926 apabila William Kellie Smith meninggal dunia akibat demam kuning semasa pulang dari percutian bersama isterinya di Portugal. Pembinaan bangunan ini terpaksa dihentikan kerana keluarga Smith mengalami kesukaran kewangan selepas kematian William Kellie Smith.

Sejarah yang tragis di balik pembinaan Kellie’s Castle menjadi satu tarikan pelancongan yang popular. Ada beberapa cerita mistik yang dikaitkan dengan bangunan ini. Salah satunya ialah kisah tentang hantu William Kellie Smith yang dikatakan masih menghuni bangunan ini. Ada juga cerita tentang seorang penunggang kuda yang sering dilihat melintasi bangunan ini pada waktu malam.

Kellie’s Castle kini menjadi tarikan pelancongan yang popular di kalangan penduduk tempatan dan turis asing. Bangunan ini dibuka kepada orang ramai sebagai pusat pelancongan pada tahun 2002 selepas dilakukan kerja pemulihan. Kellie’s Castle menawarkan pemandangan yang indah dan keunikan arsitekturnya. Pelawat juga dapat mengetahui kisah tragis di balik pembinaan bangunan ini melalui pameran foto dan dokumentari yang dipaparkan di dalam bangunan.

Kellie’s Castle menjadi salah satu simbol sejarah Perak yang dijaga dengan baik oleh pihak berkuasa tempatan. Pembinaan bangunan ini yang mengambil masa selama 11 tahun menunjukkan keazaman dan keupayaan William Kellie Smith sebagai seorang pengusaha British yang berjaya di Malaysia. Kellie’s Castle menjadi satu lagi saksi sejarah yang menunjukkan kepelbagaian arsitektur dan kekayaan sejarah Malaysia.

Terdapat bayaran tiket untuk masuk ke dalam Kellie’s Castle. Bayaran tiket ini digunakan untuk menyokong pengurusan dan pemeliharaan bangunan sejarah ini. Harga tiket biasanya berbeza untuk warganegara Malaysia dan turis asing. Pelawat juga boleh membeli tiket pakej yang termasuk pemandu pelancongan untuk mengetahui lebih lanjut tentang sejarah dan keunikan Kellie’s Castle. Jumlah bayaran tiket dan pakej pelancongan boleh berubah-ubah mengikut masa dan musim pelancongan. Oleh itu, disarankan untuk membuat penyelidikan terlebih dahulu atau menghubungi pihak pengurusan sebelum mengunjungi Kellie’s Castle.

Harga Tiket

Harga Tiket Walk-In

Warganegara

Dewasa (RM) – RM5
Kanak-Kanak (RM) – RM3

Pelancong Asing

Dewasa (RM) – RM10
Kanak-Kanak (RM) – RM8

 

Maklumat Penting

Alamat Kellie’s Castle ialah:

Kellie’s Castle, Batu 5, Jalan Gopeng , Batu Gajah, Malaysia

Untuk maklumat lanjut, anda boleh menghubungi Kellie’s Castle melalui nombor telefon berikut:

+605-365 3381

Anda juga boleh melawat laman web rasmi Kellie’s Castle di sini untuk mengetahui maklumat terkini mengenai tempat ini.

 

Kellie’s Castle terletak di selatan Ipoh, kira-kira 30 minit pemanduan dari Oldtown di Batu Gajah. Ia jauh lebih jauh daripada tarikan yang sudah kelihatan “jauh” seperti Kuil Kek Lok Tong. Laluan itu mudah, mengikut Lebuhraya 1 (yang bermula sebagai Jalan Raja Dr. Nazrin Shah) sehingga membelok ke Lebuhraya A8 Jalan Gopeng. Kemudian ia hanya memandu lurus untuk seketika sehingga Istana Kellie akan muncul di sebelah kiri anda.

Parking berharga RM2 bagi setiap kereta, yang akan dikutip bersama dengan bayaran masuk sebelum anda memandu masuk. Simpan resit yang diberikan kepada anda, kerana anda perlu menunjukkannya kepada kakitangan untuk dapat memasuki kawasan istana.