Awana SkyWay, terbang ke puncak dengan gaya, pengalaman terbang tinggi yang luar biasa dalam gondola berpintu kaca. Awana SkyWay yang baru memulai operasinya pada Agustus 2016 untuk naik dari stasiun Awana ke tujuan akhir di stasiun SkyAvenue hanya dalam waktu 10 menit, melaju dengan kecepatan maksimum 6 meter per detik.

Gondola-gondola terbang melintasi tarikan utama di resort ini, memberikan anda pemandangan indah dari udara dari Kuil Chin Swee hingga Twentieth Century Fox World Malaysia yang akan datang.

Genting Awana Skyway yang lama (dahulu dikenal sebagai kereta kabel Sri Layang) di Genting Highlands menghentikan operasinya pada April 2014 untuk memberi jalan bagi pembangunan sistem kereta kabel baru.

Awana Skyway yang baru memakan waktu 2 tahun untuk diselesaikan. Kenaikan dari Stasiun Awana (1,105 meter di atas permukaan laut) ke Stasiun SkyAvenue (1,725 meter di atas permukaan laut) adalah sejauh 620 meter.

Perjalanan dari Stasiun Awana ke Stasiun SkyAvenue memakan waktu sekitar 10 menit.

Anda boleh memarkir kereta anda di parkir Awana SkyWay, di mana terdapat 4,437 tempat letak kereta dan 633 tempat letak motosikal untuk memastikan banyak tempat letak kenderaan untuk tetamu.

Dari tempat letak kereta, anda boleh berjalan melalui jambatan penghubung ke bangunan Awana SkyWay. Daripada situ, anda boleh mengakses perjalanan kereta kabel Awana SkyWay yang akan membawa anda ke resort di puncak bukit.

Jika anda menggunakan bas ke Terminal Bas Awana, setelah tiba di Terminal Bas Awana, anda boleh ke Tingkat 4 bangunan untuk menaiki kereta kabel. Terdapat tanda arah untuk membimbing anda sepanjang jalan.

Terbang ke atas hanya dalam masa 10 minit dari Stesen Awana di pertengahan bukit ke Stesen SkyAvenue di puncak. Perkhidmatan bas shuttle percuma juga disediakan dari Awana Hotel ke Awana SkyWay dari jam 7:00 pagi hingga tengah malam.

Berapakah harga tiket?

Kaunter tiket terletak di Stesen Awana (Tingkat 2, Bangunan Awana SkyWay) dan Stesen SkyAvenue (Tingkat 4, SkyAvenue).

Untuk gondola standard, tiket adalah seharga RM9 untuk setiap orang atau 8GP bagi ahli Kad Ganjaran Genting. Pas papan naik pantas boleh dibeli dengan harga RM13. Bagi gondola dengan lantai kaca, tiket adalah seharga RM18 untuk setiap orang atau 18GP bagi ahli Kad Ganjaran Genting.