Taman Botani Perdana, sebelumnya dikenali sebagai Taman Tasik Perdana atau Taman Tasik, terletak di Taman Warisan Kuala Lumpur. Ia menawarkan pelbagai aktiviti dan pemandangan yang menyeronokkan untuk pelawat dari pelbagai lapisan masyarakat, dari pencinta alam dan keluarga dengan anak-anak kecil. Taman ini juga mempunyai ciri-ciri yang memberikan pengunjung suasana hutan hujan tropika, walaupun terletak di tengah-tengah bandar yang sibuk. Di sini, kami telah mengumpulkan perkara-perkara terbaik untuk dilihat dan dilakukan di Taman Tasik Perdana Kuala Lumpur jika anda mempunyai waktu petang untuk berkelah dan ingin berjauhan dari hiruk-pikuk bandar.

 

Perdana Botanical Gardens Outdoor Park

Meliputi 220 ekar di tengah-tengah Kuala Lumpur, taman botani Tasik Perdana memberikan rasa tenang dengan suasana hijau, jauh dari kekacauan kota. Terdapat taman permainan kanak-kanak, trek jogging, stesen senaman, dan perahu dayung, serta pelbagai patung luar ruang yang tersebar di kawasan tersebut, termasuk tiruan Stonehenge di England.

 

Muzium Seni Islam

Muzium Islam adalah koleksi swasta dan mempunyai beberapa pameran yang paling memukau dari dunia Islam. Keramik, fabrik, kaca, ukiran kayu dan koleksi Al-Quran adalah luar biasa dan bangunan itu sendiri moden, ringan dan bersih udara. Terdapat pelbagai kategori seni yang meluas, menyoroti kebudayaan dan sejarah.

Orchid Garden

Taman Orkid adalah tempat yang santai untuk menikmati bunga tropika eksotik di tengah-tengah taman yang indah dan hijau. Taman Orkid terletak di seberang KLBird Park di Taman Tasik Perdana yang menawan, hanya beberapa minit memandu dari pusat bandar yang sibuk. Taman Orkid adalah syurga bunga, di mana anda boleh mengagumi orkid dan mendapatkan tip untuk menanam bunga-bunga yang indah ini. Anda juga boleh membeli periuk orkid untuk dibawa pulang.

The Hibiscus Park

Taman Bunga Raya memaparkan pelbagai spesies bunga kebangsaan Malaysia, Bunga Raya (Hibiscus Rosa Sinensis). Antara tarikan dalam taman ini termasuk air terjun setinggi 4 meter, kolam, dan pancuran. Bangunan bergaya kolonial yang cantik telah diubahsuai menjadi dewan pameran dengan sebuah ruang teh dan galeri.

Herbarium Perdana Botanical Garden

Herbarium Taman Botani Perdana menyimpan koleksi tumbuhan berbunga dan berbuah dari Taman Botani Perdana dan kawasan hutan di Semenanjung Malaysia. Semua data taksonomi dikumpulkan dalam pangkalan data BRAHMS (Botanical Research and Herbarium Management System).

The Sunken Garden

Taman Tenggelam adalah taman parter yang dibuat hanya dari semak Acalypha siamensis dan Loropetalum chinense dengan tambahan bunga tahunan pada lereng. Penambahan periuk bergaya Grecian, yang mengandungi pelbagai petunia berwarna-warni, menambah kecantikan elegan taman. Terdapat beberapa kemudahan di taman untuk keselesaan pengunjung. Terdapat juga gazebo di mana anda boleh berehat dan menikmati kehijauan yang indah. Jika tidak, cari tempat-tempat indah yang merupakan lokasi hebat untuk fotografi.

National Monument

Tugu Negara adalah tugu peringatan perang yang terletak di tempat yang tinggi di bandar. Tempat ini dihiasi dengan pancuran, pencahayaan, dan taman hijau yang subur. Pemandangan skyline bandar dari tempat ini sangat indah seakan-akan pahlawan perang sedang memandang ke atas ibu negara dari tempat mereka berdiri. Ini adalah karya seni yang hebat yang memancarkan kenangan perang dan keberanian. Patung sejarah ini juga telah menempatkan tempatnya dalam buku rekod sebagai kumpulan patung perunggu bebas tertinggi.

Lake Gardens, the National Planetarium

Duduk di atas bukit kecil di luar Taman Tasik, Planetarium Negara menawarkan pandangan menarik terhadap cita-cita ekstraterestrial Malaysia. Ia didedikasikan untuk segala hal yang berkaitan dengan sains dan astronomi. Ini adalah tempat yang menyeronokkan dan pendidikan untuk kanak-kanak belajar tentang planet dan alam semesta. Pengunjung yang mempunyai perut yang kuat boleh menaiki “space ball” yang mensimulasikan kekuatan G yang tinggi semasa kembali ke bumi.

Taman Tasik, Kuala Lumpur 50480, Malaysia, +603 9235 4848

Kuala Lumpur Deer Park

Taman Rusa KL yang mempunyai kawasan seluas 2 hektar ini, mempunyai beberapa spesies rusa termasuk kancil. Kancil, juga dikenali sebagai pelanduk, adalah binatang berkuku terkecil di dunia. Spesies lain yang terdapat di taman ini ialah rusa fallow, rusa axis, dan rusa sambar. Kawasan pandangan dan penggandingan pagar yang terdapat di taman ini membolehkan pengunjung melihat rusa dengan lebih dekat. Suasana hijau dan subur di dalam dan luar taman ini membuatkan pengunjung dapat berjalan-jalan dalam taman dengan selesa walaupun terdedah kepada matahari.

Taman Rusa Kuala Lumpur, Jalan Perdana, Tasik Perdana, 50480 Kuala Lumpur, Malaysia, +603 2615 8188.

Cycad Island

Tasik itu mempunyai sebuah Pulau kecil di badan air yang lebih besar dan mempunyai dua kelompok buluh yang tumbuh pada pulau tersebut memberikan pemandangan yang paling indah ke tasik. Pulau yang lain, yang berfungsi sebagai jalan pintas ke kawasan di seberang tasik, mempunyai dua jambatan konkrit yang melintasi badan air yang sempit di sekitarnya. Satu koleksi cycad telah dimulakan di pulau ini memberikan namanya yang baru, “Pulau Cycad”. Koleksi spesies cycad dan sukulen, walaupun bermula dengan kecil, akan terus berkembang dengan lebih banyak spesies tempatan dan import.

Pulau Cycad, Jalan Kebun Bunga, Tasik Perdana, 55100 Kuala Lumpur, Malaysia, +603 2617 6404.