Visa & Pasport bagi Langkawi

Langkawi adalah sekumpulan pulau-pulau yang tergolong dalam negeri Kedah Malaysia. Oleh itu semua pelawat yang datang ke Langkawi dari negara-negara di luar negara akan memerlukan untuk membawa dokumen perjalanan yang sama seperti yang terpakai bagi kebanyakan bahagian di Malaysia.

langkawi-kastam
 
Jika anda tiba di Langkawi secara langsung dari negara asal anda, maka bergantung kepada tempat ketibaan anda (iaitu lapangan terbang antarabangsa, terminal pelayaran, terminal feri di Kuah dan lain-lain), anda akan perlu untuk melalui kastam dan imigresen formaliti kerana anda mendarat. Walau bagaimanapun jika pelabuhan awal anda daripada pendaratan di Malaysia adalah di tempat lain (contohnya di Kuala Lumpur di mana anda akan membersihkan kastam & imigresen), maka tidak ada lagi formaliti diperlukan di Langkawi.
 
Dalam seksyen yang berikut, anda akan tahu tentang dokumen perjalanan yang dikehendaki oleh pelawat asing yang datang ke Langkawi, atau untuk perkara itu, kepada mana-mana bahagian di Malaysia.

NOTA: peraturan-peraturan Imigresen tertakluk kepada perubahan. Anda mungkin mahu menyemak laman web Jabatan Imigresen Langkawi untuk semua kemas kini semasa (www.imi.gov.my).

Pasport & Dokumen Pelancongan
Satu Pasport yang sah adalah satu dokumen perjalanan penting semasa dalam perjalanan ke Malaysia. Anda harus memastikan bahawa pasport anda sah untuk sekurang-kurangnya 6 bulan di luar penginapan anda bertujuan di Malaysia. Jika pasport negara anda tidak diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia, maka anda perlu membawa dokumen perjalanan yang sah yang dikeluarkan oleh Pejabat Perwakilan Malaysia di negara anda untuk perjalanan ke Malaysia.

Semua pelawat asing dikehendaki mengisi Kad Ketibaan (IMM. 26) dan menyerahkannya kepada Pegawai Imigresen ketika tiba bersama-sama dengan pasport di pelabuhan pendaratan.

Jenis-jenis Visa
Terdapat tiga jenis visa yang dikeluarkan oleh Kerajaan Malaysia.

 • Single Entry Visa adalah untuk single entry ke Malaysia dan biasanya sah untuk tempoh 3 bulan dari tarikh terbitan. Ia biasanya digunakan untuk mereka yang ingin membuat lawatan sosial pendek.
 • Multiple Entry Visas biasanya dimaksudkan untuk lawatan perniagaan dan boleh mempunyai tempoh sah selama 3 hingga 6 bulan. Walau bagaimanapun, warga India dan China boleh memohon visa kemasukan berganda walaupun untuk lawatan berkaitan sosial / pelancongan. Visa tersebut biasanya mempunyai tempoh sah 1 tahun dari tarikh terbitan. Walau bagaimanapun, setiap penyertaan tidak boleh lebih daripada 30 hari.
 • Untuk mendapatkan Multiple Entry Visas sebagai pelancong, anda akan perlu untuk menunjukkan bahawa anda mempunyai dana yang mencukupi untuk mengekalkan penginapan anda di Malaysia dan juga mempunyai tiket pergi balik.
 • Pada masa ini, bayaran visa kemasukan tunggal atau berbilang kaum India adalah sebanyak RM50 dan bagi Warganegara China ialah RM30 (dikemaskini 30 Ogos 2012).
 • Transit Visa dikeluarkan kepada mereka yang membuat perjalanan ke negara-negara lain melalui Malaysia dan perlu atau suka meninggalkan kawasan lapangan terbang manakala di Malaysia.


Keperluan Visa mengikut negara
Bergantung kepada negara anda rumah (kewarganegaraan) dan tempoh berada di Malaysia, anda mungkin atau mungkin tidak perlu mendapatkan visa sebelum perjalanan anda ke Langkawi atau mana-mana bahagian lain di Malaysia. Sesetengah warga selalunya memerlukan visa walaupun tinggal adalah jalan yang mudah, manakala sesetengah akan memerlukan visa jika penginapan yang dicadangkan itu adalah di luar tempoh yang ditetapkan.

Negara-negara yang sentiasa memerlukan visa untuk masuk ke Malaysia
Afghanistan (Visa dengan rujukan), Angola, Bangladesh, Bhutan, Burkina Faso, Burundi, Cameroon, Republik Afrika Tengah, China, Colombia, Comoros, Republik Demokratik Congo, Republik Congo, Djibouti, Equatorial Guinea, Eritrea, Ethiopia, Ghana, Guinea- Bissau, Hong Kong (C / I atau D / I), India, Liberia, Mali, Mozambique, Myanmar (pasport biasa), Nepal, Niger, Nigeria, Pakistan, Rwanda, Serbia & Montenegro, Sri Lanka, Taiwan (15 hari tanpa visa), Bangsa-Bangsa Bersatu (Laissez Passer), Sahara Barat.

Negara-negara yang memerlukan visa untuk penginapan melebihi 3 bulan
Albania, Algeria, Argentina, Australia, Austria (Vienna), Bahrain, Belgium, Bosnia-Herzegovina, Brazil, Croatia, Cuba, Republik Czech, Denmark, Mesir, Finland, Perancis, Jerman, Hungary, Iceland, Ireland, Itali, Jepun, Jordan, Kyrgyzstan, Kuwait, Republik Kyrgyz, Lebanon, Liechtenstein, Luxembourg, Maghribi, Belanda, Norway, Oman, Peru, Poland, Qatar, Romania, St Marino, Arab Saudi, Slovakia, Korea Selatan, Sepanyol, Sweden, Switzerland, Tunisia, Turki, Turkmenistan, Emiriah Arab Bersatu, United Kingdom, Uruguay, Yemen


Negara-negara yang memerlukan visa untuk penginapan melebihi 1 bulan
Armenia, Azerbaijan, Barbados, Belarus, Benin, Bolivia, Bulgaria, Kemboja, Cape Verde, Chad, Chile, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Estonia, Gabon, Georgia, Greece, Guatemala, Guinea Republic, Haiti, Honduras, Hong Kong SAR, Kazakhstan, Latvia, Lithuania, Macau SAR, Macedonia, Madagascar, Moldova, Mauritania, Mexico, Monaco, Mongolia, Nicaragua, Korea Utara, North Yemen, Panama, Paraguay, Portugal, Rusia, Sao Tome & Principe, Senegal, Slovenia, Sudan, Surinam, Tajikistan, Togo, Ukraine, Upper Volta, Uzbekistan, Vatican City, Venezuela, Zaire, Zimbabwe.

Negara-negara yang memerlukan visa untuk penginapan melebihi 14 hari
Iran, Iraq, Libya, Macau (Travel Permit / Portugal CI), Palestin, Sierra Leone, Somalia, South Yemen, Syria, Cote d'Ivoire / pantai gading

Keperluan visa untuk negara lain

 • Warga Amerika Syarikat tidak memerlukan visa untuk masuk ke Malaysia (kecuali bagi mereka yang datang di tempat kerja a)
 • Negara-negara ASEAN: Kecuali Myanmar, rakyat negara-negara ASEAN lain yang tidak memerlukan visa untuk Malaysia selagi penginapan adalah kurang daripada 1 bulan. Selain itu ia akan diperlukan untuk semua kecuali Singapura dan Brunei.
 • Warganegara Israel akan sentiasa memerlukan visa dan kebenaran tambahan perlu diambil dari Kementerian Dalam Negeri Malaysia.
 • Republik Serbia dan Republik Montenegro warga juga akan memerlukan visa untuk memasuki Malaysia, namun tiada kebenaran berasingan diperlukan daripada Kementerian Dalam Negeri.
 • Semua Warganegara lain (iaitu orang-orang yang tidak disebut dalam seksyen di atas seperti Kanada dan lain-lain) tidak memerlukan visa untuk Malaysia untuk kekal sehingga satu bulan.

Dikemaskini Mac 2012

Bagaimana untuk memohon Visa Malaysia
Anda boleh memohon visa di mana-mana Pejabat perwakilan Malaysia di negara asal anda. Sebagai contoh di India, anda boleh membuat permohonan visa di Suruhanjaya Tinggi Malaysia di New Delhi. Pelancong dari India dan China juga boleh memohon visa dalam talian melalui sistem I-Visa.

Mana-mana jenis visa anda boleh memohon (iaitu kemasukan tunggal atau berbilang atau transit), terdapat dua kes semasa membuat permohonan:

1) Permohonan Visa tanpa merujuk (ini hanya untuk pelancong umum). Visa yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Tinggi Malaysia. Anda akan dikehendaki mengemukakan dokumen-dokumen berikut:

 • Pasport asal
 • Dua salinan pasport anda
 • Dua salinan borang permohonan visa (Borang IMM.47)
 • Dua keping gambar berukuran pasport (dengan latar belakang putih)
 • Asal dan dua salinan tiket (tiket pulang disahkan)
 • Bank kenyataan / cek kembara
 • Surat jemputan (jika ada)
 • Pembayaran yuran visa

2) Permohonan Visa Dengan Rujukan (ini diperlukan untuk pelajar, profesional dengan pas lawatan, yang berlaku pekerjaan, tanggungan dan lain-lain). Visa yang diluluskan oleh Jabatan Malaysia imigresen dan / atau lain-lain agensi yang mempunyai kuasa selepas permohonan itu telah dirujuk. Anda akan dikehendaki mengemukakan dokumen-dokumen berikut:

 • Surat kelulusan asal dari Jabatan Imigresen Malaysia / agensi pihak berkuasa lain
 • Pasport asal
 • Dua salinan pasport
 • Dua salinan borang permohonan visa (Borang IMM.47)
 • Dua keping gambar berukuran pasport (dengan latar belakang putih)
 • Asal dan dua salinan tiket penerbangan
 • Pembayaran yuran visa