Unkaizan Japanese Restaurant

Unkaizan adalah sebuah restoran Jepun yang asli di pulau itu, yang popular dengan pelancong dan penduduk tempatan. Restoran ini terletak di Pantai Tengah tetapi agak jauh dari locallity utama. Seperti yang anda pergi ke arah hujung selatan Pantai Tengah, bukit satu lorong yang curam tetapi pendek kiri membawa kepada restoran.
 
Unkaizan ditandai dengan keranjang lembu kecil dihiasi di pintu masuk. Apabila anda melihat bahawa, anda tahu bahawa anda telah mencapai langkah pintu daripada Unkaizan. Troli lembu sebenarnya dicipta oleh chef sendiri Katsuji Takabayashi yang mempunyai pengalaman yang luas dalam lima bintang membuat hidangan eksklusif Jepun seperti Suhshi, sashimi dan lain-lain dan juga gril arang, mi dan pelbagai jenis pencuci mulut enak. Beliau menyediakan semua hidangan di sini sendiri. Majalah Tatler Malaysia telah mengundi Unkaizan restoran terbaik di Malaysia selama enam tahun berturut-turut bermula 2005.

Restoran ini terletak di sebuah kawasan hutan di atas bukit dan menghadap ke laut Andaman. Ia adalah tenang indah sekitarnya. Tingkat atas mempunyai jenis biasa Zen daripada susunan tempat duduk tradisional Jepun. Di tingkat bawah terdapat tempat duduk berhawa dingin standard dalaman dan juga tempat duduk terbuka di teres taman di kalangan tumbuh-tumbuhan yang subur. Lihat matahari terbenam pada Andaman laut dari teres taman atau tempat duduk di tingkat atas adalah hebat.
 

langkawi-unkaizan-japanese-restaurant-01

 langkawi-unkaizan-japanese-restaurant-02 
 
Salah satu ciri-ciri utama restoran itu akuarium dalamannya ikan hidup dan makanan laut. Anda akan mendapati udang harimau, udang kara, Siakap garoupa dan lain-lain jenis ikan. Mereka bukan sahaja segar dan hidup, anda juga boleh memilih satu yang anda suka untuk dimasak dan dihidangkan. Dan ada cara masakan yang berbeza yang anda boleh memilih daripada seperti sashimi, shioyaki, teppanyaki, teriyaki, dan lain-lain karaage Kakitangan akan menerangkan gaya yang baik untuk sejenis ikan atau makanan laut.
 
Nah, terdapat beberapa cara anda boleh pergi tentang makan malam di sini. Sama ada mencari lembaga hitam mana istimewa hari itu dari tukang masak adalah tulisan tangan. Bergantung kepada musim, anda akan mendapati hidangan seperti udang hidup - anda boleh mendapatkannya panggang atau sashimi. Kadang-kadang anda juga boleh mendapatkan Lobster kamameshi mana beras dimasak dengan udang kara dalam periuk nasi tradisional. Hidangan istimewa lain termasuk ikan putih hidup seperti Siakap atau bass laut di mana anda boleh memilih gaya memasak seperti sashimi, grill, menggoreng teppanyaki dan lain-lain

Cara lain untuk makan di Unkaizan adalah untuk pergi untuk menu set. Di sini anda akan mendapat pilihan stik daging pinggang, tenderloin steak, fillet ikan putih, tulang rusuk mata coretan, dan lain-lain makanan laut pelbagai dan dihidangkan dengan nasi goreng, sup dan buah-buahan. Satu lagi pilihan yang besar adalah Sushi Gozen terdiri daripada Appetizer, sushi pelbagai, tempura, kastard telur, sup dan buah-buahan.

Selain daripada itu, terdapat pelbagai sushi dan sashimi termasuk barangan sushi digulung. Anda boleh memilih daripada tuna, salmon, udang harimau, kerang, sotong dan lain-lain Tetapi salah satu kegemaran peribadi kami di sini ialah butiran arang panggang seperti udang, makanan laut, ayam dan juga cods hitam yang dihidangkan pada panggangan arang kecil betul-betul di meja anda . Walaupun ia memberikan rasa arang yang segar, anda juga mendapat keseronokan kacau dan memanggang ia lagi dengan selera anda. Anda juga boleh mengambil alternatif stik disampaikan kepada pinggan panas. Mereka menyimpan pilihan bagus wain di bilik bawah tanah mereka.

langkawi-unkaizan-japanese-restaurant-03

langkawi-unkaizan-japanese-restaurant-04


Dalam pencuci mulut, anda boleh memilih dari buatan tangan ais krim, dalam ais krim goreng, kek beras dengan sos mitarashi, kek beras dengan kacang merah dan lain-lain

Tetapi ingat, makanan Jepun kira-kira kualiti dan kuantiti tidak. Jadi, jika anda mencari bahagian-bahagian yang enak, anda mungkin sedikit kecewa. Juga kos di sini adalah agak tinggi. Keseluruhan perkhidmatan yang agak baik dan mesra. Kakitangan adalah membantu untuk menerangkan anda tentang makanan dan cara masakan yang berbeza yang anda boleh memilih daripada.

Kod Pakaian
Smart kasual.

Waktu Buka
Hanya makan malam.
6 petang setiap hari buka sampai 11 malam kecuali hari Rabu ke-2 sebulan. Mereka menerima kad kredit.

Lokasi & Kenalan
Unkaizan, Lot395 Jalan Telok Baru, Pantai Tengah, 07000 Langkawi Kedah Malaysia
Telefon: 604-955-4118; Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Seperti yang anda pergi ke arah Awana Porto Malai Resort (sekarang dikenali sebagai Resorts World Langkawi) di hujung selatan Pantai Tengah, bertentangan dengan Lanai Resort anda akan mencari lorong yang menaiki bukit. Satu pendakian pendek akan sampai kepada anda untuk restoran. Malah anda akan melihat tanda-tanda di bawah pada jalan utama.