Top Restaurants di Tanjung Rhu & Teluk Yu

Anda akan pasti tidak datang ke pantai utara Langkawi hanya dengan rancangan untuk makan. Malah ada dikatakan tidak betul restoran di Tanjung Rhu dan Teluk Yu kawasan-kawasan lain dari restoran resort berasaskan & Bar yang terletak di Four Seasons Resort dan Tanjung Rhu Resort. Ini restoran resort sudah tentu mempunyai pandangan eksklusif perairan zamrud dan pantai peribadi berpasir indah. Tetapi ini kebanyakannya bertujuan untuk tetamu daripada hotel walaupun sebagai tetamu di luar anda juga boleh makan di dalamnya. Walau bagaimanapun semua restoran ini menjadi sebahagian daripada lima resort permulaan agak mahal dan boleh menjadi sangat berat pada poket anda. Tetapi beberapa daripada mereka do berkhidmat makanan yang sangat baik masakan pelbagai dan kreatif.

langkawi-tangjung-rhu
 
Selain dari restoran hotel itu sendiri, anda hanya boleh mencari beberapa yang lain yang bertaburan gerai-gerai makanan tempatan di kawasan ini, beberapa daripada mereka sudah tentu telah berkembang dalam kedudukan untuk menuntut kemasyhuran restoran. Satu kedai makan itu adalah betul-betul di pantai awam Tanjung Rhu. Selain daripada berkhidmat beberapa barangan makanan ringan tempatan, restoran ini menawarkan air kelapa segar, minuman sejuk dan minuman lain. Ia juga menghidangkan makanan Melayu semasa waktu makan tengah hari dan mempunyai kawasan tempat duduk di dalam dan di luar beratap. Anda mendapatkan pemandangan pantai dan laut dari sini juga.
 
Di kawasan Teluk Yu, anda akan mendapati beberapa gerai makanan di kawasan Black Sand Beach di dalam kompleks pasaran tempatan. Terdapat juga restoran di sudut barat Beach Shark Bay terutamanya yang menghidangkan makanan ringan dan minuman, tetapi mempunyai pemandangan lautan.
 
Walau bagaimanapun untuk makan yang betul, anda hanya mempunyai pilihan restoran-restoran resort di bahagian pulau itu. Berikut adalah yang terbaik:
 
Ikan Ikan Restoran
(Category: mewah, Masakan: Melayu, Lokasi: Tanjung Rhu)
Ikan Ikan yang bermaksud ikan dalam Bahasa Melayu adalah sebuah restoran eksklusif bertaraf tinggi yang terletak di Four Seasons Resort. Restoran ini mengkhusus dalam Masakan Melayu tulen. Ia mempunyai empat bahagian termasuk teres terbuka jati udara, ruang makan tertutup dengan pemandangan laut dari satu pihak dan kawasan taman yang subur daripada yang lain, bar koktel dan ruang makan peribadi. Restoran ini dibuka hanya untuk makan malam.
 

  
 
Kelapa Grill
(Category: mewah, Masakan: Western, Lokasi: Tanjung Rhu)
Terletak di dalam Four Seasons Resort, yang terbaik daripada ini restoran gaya bistro adalah lokasinya di tepi pantai peribadi. Pada masa makan tengah hari ia berfungsi tambang ringan termasuk sandwic, pizza, kacau goreng dan lain-lain barangan Semasa makan malam menu mengembang untuk menampung banyak lebih item hidangan utama termasuk stik dan rusuk api-panggang dengan sempurna dengan herba segar dan bahan-bahan. Restoran ini juga mempunyai pilihan yang bagus koktel dan minuman. Menikmati minuman seperti yang anda menonton matahari terbenam di laut Andaman daripada sini adalah benar-benar satu pengalaman yang istimewa.
 
Serai Restaurant
(Category: mewah, Masakan: Itali, Lokasi: Tanjung Rhu)
Terletak di dalam Four Seasons Resort, restoran ini juga terletak betul-betul di tepi pantai itu. Tuil rendah dengan teres yang berbumbung menyajikan sarapan manakala tangga membawa ke tingkat atas untuk kedua-dua di dalam dan juga makan di tempat terbuka pada waktu petang.
 
Restoran ini menawarkan masakan Itali klasik. Bahagian dalam ruang makan mempunyai suasana yang bergaya dengan permohonan daripada batu dan kayu, candelier rotan, periuk tembaga dan loceng angin, yang semuanya sempurna gel untuk mewujudkan suasana yang hebat. Restoran ini juga menyajikan makan malam romantis di pantai dan di bawah khemah yang dibawa dari Rajasthan di India.
 
Rhu Bar
(Category: mewah, Masakan: Jepun, Lokasi: Tanjung Rhu)
Rhu Bar lounge eksklusif yang terletak di dalam Four Seasons Resort dan membuka keluar ke pantai persendirian. Ia menyajikan makanan ringan masakan Jepun dan pelbagai koktel & wain. Dengan Mughal gantung buaian dari India, paip air Turki, sofa rotan dengan kusyen berwarna-warni, suasana yang benar-benar bangsawan dan indah. Ia beroperasi dari jam 3 petang sehingga tengah malam.
 
Sands Restoran
(Category: mewah, Masakan: Melayu / Asia / Barat, Lokasi: Tanjung Rhu)
Sands adalah sebuah restoran tepi pantai yang terletak di dalam Tanjung Rhu Resort. Selain daripada pemandangan indah air dan konsep makan terbuka, restoran ini mempunyai taman seperti menetapkan dengan tumbuh-tumbuhan tertutup, batu-batu kecil dan kolam. Keseluruhan suasana yang kasual dan santai. Ia menghidangkan pelbagai Melayu, tambang Asia dan Barat dan masih terbuka untuk sarapan pagi, makan tengah hari dan makan malam.
 

  
 
The Rhu
(Category: mewah, Masakan: Fusion, Lokasi: Tanjung Rhu)
Ini adalah restoran mewah terletak betul-betul di pantai persendirian Tanjung Rhu Resort dan menyajikan pelbagai hidangan fusion timur & barat. Ia memerlukan kod pakaian rasmi untuk kedua-dua lelaki dan wanita. Restoran ini mempunyai kedua-dua bilik berhawa dingin tertutup makan serta beratap ruang makan terbuka yang mempunyai pemandangan air dan pulau-pulau luar pesisir. Ia dibuka untuk makan malam.
 
Saffron Restaurant
(Category: mewah, Masakan: Mediterranean, Lokasi: Tanjung Rhu)
Satu lagi restoran tepi pantai Tanjung Rhu Resort, Saffron mempunyai kedua-dua tempat duduk dalaman dan luaran. Bahagian luar adalah ideal untuk melihat matahari terbenam yang menakjubkan di Laut Andaman. Ia menghidangkan pelbagai hidangan Mediterranean. Kepakaran termasuk hidangan seperti quesadilla ayam, makanan laut dan lain-lain paella Ia terbuka untuk makan tengahari dan makan malam.