The Cliff Restaurant & Bar

Apabila anda mencari tiga ciri yang paling didambakan mana-mana restoran yang baik seperti lokasi, kualiti makanan dan keramahan dalam perkhidmatan, The Cliff boleh berada dalam senarai lima di Langkawi. Restoran ini terletak di hujung selatan Pantai Cenang di belakang Underwater World. Satu alleyway membawa ke restoran yang selainnya tidak boleh dilihat dari jalan utama. Walau bagaimanapun di pintu masuk ke alleyway itu, terdapat satu papan besar yang memaparkan menu penuh dan eksotik dengan banyak hidangan yang inovatif dengan harga mereka.

langkawi-the-cliff
 
Semua hidangan inovatif ciptaan Chef Khairul yang telah memenangi pertandingan masakan negara 'The Culinaire Malaysia' pada tahun 2005 dan 2009. Melayu dan Continental hidangan dengan sentuhan inovatif bersama-sama dengan persembahan besar itu sendiri boleh membuat hari untuk anda.
 
Sering kali anda akan mencari bermotor lepas lalang berdiri oleh lembaga besar melihat menu yang menakjubkan dan kemudian merenung melalui alleyway yang cuba untuk mendapatkan gambaran dan memahami apa tempat ini selepas semua. Jika anda berjalan di alleyway, anda akan mendapati restoran yang bertengger di tebing dengan pemandangan panorama laut, pulau-pulau luar pesisir dan hampir regangan penuh Pantai Cenang Beach. 

langkawi-the-cliff-02
 
Ini adalah tebing yang sama dengan pembentukan berbatu tinggi yang memisahkan Pantai Cenang pantai dari Pantai Tengah. Dan restoran yang duduk betul-betul di tengah-tengah kedua-dua dan tinggi di tebing ... apa lokasi yang !!! Jika anda menyasarkan matahari terbenam (lebih kurang pukul 7 malam), kemudian pada mulanya duduk di dalam seksyen bar untuk menikmati beberapa koktel inovatif mereka berkhidmat atau hanya mempunyai bir sejuk.
 
Bar dinamakan sebagai D'Reef boleh menampung kira-kira 40 orang. Ia mempunyai penutup bumbung tetapi dibuka dari semua pihak. Tidak kira ke mana anda duduk, anda akan mendapat pemandangan air dan angin laut yang lembut. Ini mungkin tempat terbaik untuk menikmati pemandangan indah matahari terbenam. Sesetengah koktel kegemaran kami adalah espresso-martini dan racun romantis meningkat.

langkawi-the-cliff-03

Anda kemudiannya boleh bergerak ke dalam ruang makan yang luas yang boleh memuatkan kira-kira 120 orang. Seperti yang anda lihat dalam gambar di atas, ruang makan yang moden dengan rasuk logam dalam siling memegang bumbung separa telus. Jadual makan semua diliputi dengan bersih alas meja putih dan kerusi berwarna putih memberi ia kelihatan mewah.

Jika anda bercadang untuk menonton pemandangan matahari terbenam dari ruang makan dan mengambil terbaik meja sisi lautan, maka anda perlu membuat tempahan terlebih dahulu. Terdapat hanya beberapa jadual yang menikmati pemandangan terbaik dari ruang makan, walaupun jadual lain juga mempunyai pemandangan yang bagus.
 
Hidangan telah inovatif yang dinamakan oleh tukang masak dengan jenaka yang besar dan semangat. Salah satu permulaan kegemaran kami di The Cliff adalah Pulau Payar dinamakan sempena sebuah pulau kecil di kepulauan Langkawi. Ia asam diperap rangup goreng Ikan (ikan) Kurau dalam menggigit bersaiz bahagian dan dihidangkan dengan cili manis, cubed nanas kolak, daun kari, kacang dan daun ketumbar. Ideal untuk memilikinya dengan beberapa wain atau bir sejuk.

langkawi-the-cliff-04

Satu lagi starter besar adalah 3 Sekawan (bermaksud tiga rakan-rakan yang hebat laut). Ini adalah satu pinggan makanan laut yang datang dengan tiga makanan laut yang berbeza - panggang sotong bayi, filet ikan dilapisi tepung roti (garoupa) dihidangkan dengan sos dan hidangan mini panggang udang galah bayi. Hidangan ini dihidangkan di atas katil daripada lompat timun salad. Anda juga boleh memulakan dengan The Cliff Caeser Salad (RM28) yang berkhidmat dengan raja udang, daging lembu daging bersama-sama dengan salad dan bahan-bahan lain.
 
Satu lagi hidangan yang sangat baik adalah Udang Sungai Kilim yang terdiri daripada Raja Udang ditangkap di sungai tempatan dan dihidangkan dengan hirisan nipis pisang digoreng dicelup dalam kuah kari masala.
 
Tetapi kami hidangan yang paling kegemaran utama kursus di sini dan mungkin yang paling popular dengan makan kembali adalah The Cliff Redang Tok (RM48). Ia adalah daging lembu tradisional dihidangkan dengan tumis lengkuas, halia, serai, kunyit, cili dan kelapa. Ini seperti rebus daging lembu tradisional dan pergi baik dengan jeruk yang disertakan. Ia dihidang bersama nasi yg Dibumbui dengan cashews ditaburkan di atasnya. Ini adalah hidangan tandatangan The Cliff.
 

  
 
Tetapi ada banyak pilihan lain dan menu adalah benar-benar rumit. Beberapa kursus utama kegemaran kami yang lain adalah Kambing Teluk Nibong (RM68, tumis kambing betis berkhidmat dalam ketumbar yg Dibumbui, tomato dan yogurt kuah), Ayam Tok Janggut (RM68, duo ayam bakar dengan sos antawada, kuali goreng udang air tawar), Daging Halia (RM48, kacau sangat popular goreng daging lembu dengan halia, asparagus dan lobak merah). Selalunya wain rumah pelengkap ditawarkan bersama-sama dengan makanan anda.
 
Tidak ramai notis bahawa terdapat bahagian yang lain di kawasan restoran yang dipanggil Gelombang. Ia merupakan satu kawasan terbuka sepanjang garis air dan lengkap dengan meja, kerusi dan payung oren. Kawasan tempat duduk yang boleh memuatkan 60 orang dan menawarkan suasana yang romantis untuk pasangan. Ia di luar kawasan restoran utama dan sepanjang laluan yang membawa ke pantai Cenang itu.
 
Keseluruhan, perkhidmatan ini sangat ramah dan kakitangan terlatih. Kami telah ke restoran ini beberapa kali dan tidak pernah kembali dengan apa-apa aduan.
 
Pakaian:
Smart kasual.
 
Waktu Buka
Hidangan Makan Tengahari & Makan Malam. 12 tengah hari hingga 11 malam setiap hari. Kad kredit diterima.
 
Lokasi & Kenalan
Lot 63 & 40, Jalan Pantai Chenang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Darul Aman.
Telefon: 604-953 3228 +; Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
The Cliff terletak di hujung selatan Pantai Cenang dan di belakang Underwater World. Satu laluan sempit dari jalan utama membawa ke restoran.