Privilege Restaurant & Bar

Ini disebut-sebut sebagai salah satu restoran-restoran terbaik di Langkawi, dan jadi saya terpaksa mencuba ini untuk mengesahkan bahawa. Terletak di Perdana Quay di Telaga Harbor Park, terdapat beberapa anak tangga untuk mendaki apabila anda memasuki restoran ini menawan dihiasi dengan baik di tingkat pertama.

langkawi-PrivilegeRestaurantBar
 
Bahagian ini sangat baik dilakukan dan menggabungkan warna merah dan putih untuk mewujudkan suasana yang sangat selesa tetapi moden dengan sentuhan kelas. Jika anda ingin mempunyai pemandangan pelabuhan, anda perlu menempah sebuah meja tingkap sebelah terlebih dahulu. Pada hujung minggu, restoran ini benar-benar mendapat penuh dan masa menunggu itu, dijangkakan besar. Pada hari-hari minggu walaupun, anda boleh berjalan kaki di dalam dan mendapatkan meja.
 
Jadi apa yang khusus restoran ini? Well, saya fikir ia cemerlang dalam lebih daripada satu dimensi. Dalam makanan, ia akan menjadi salah untuk mengatakan bahawa ia menghidangkan makanan Melayu biasa atau tradisional. Ia sebenarnya memberi sentuhan intuitif untuk hampir semua masakan Melayu yang ditawarkan. Ini adalah di mana inovasi pemilik Peter Ting dan Chef Anuar Hassan mula bermain. Sebagai contoh, Rendang Daging Lembu itu bukan sahaja dihidangkan dengan nasi kukus aromatik, ia juga dilengkapi dengan sup kelapa.

Dan bagaimana pula mewah yang otak otak - yang dikukus & ikan pedas dan telur mula dibungkus dalam daun pisang dengan tango dan asam tomato salsa? Atau Pai Tee - udang dihidangkan dengan pucuk buluh? Menu ini penuh dengan permulaan pereka itu dan kursus utama gabungan. Dan mereka juga berkhidmat mocktails eksotik (koktel iaitu bukan alkohol) seperti Purple Sari, Red Kebaya dan lain-lain.

Satu lagi perkara yang saya suka adalah penyampaian makanan. Walaupun bahagian-bahagian mungkin tidak kelihatan sangat besar, tetapi mereka cukup baik untuk pemakan purata. Tetapi saya merasakan fokus utama Petrus adalah kepada kualiti dan persembahan yang kedua-duanya yang sangat baik.
 
Butiran dan sentuhan lembut di kedua-dua hidangan dan hiasan restoran itu mencerminkan hakikat bahawa pemilik Peter yang mempunyai pengalaman yang luas dalam industri hotel sebelum dia membuka restoran ini sendiri. Dia akan berada di sekitar kebanyakan masa dan secara peribadi menyelia jika apa-apa yang memerlukan perhatian seorang.
 
Selain daripada masakan Melayu, terdapat juga masakan India dan gabungan yang ada dalam menu. Walaupun menu makanan yang tidak begitu luas, kebanyakan barangan adalah lazat dan disediakan benar-benar baik.
 
Pada permulaan, anda juga boleh mencuba salah satu pinggan. India, Melayu dan Nyonya pinggan semua agak bagus. Ini pinggan India datang dengan samosa, salad cendawan dan Mozzarella pakoras keju. Saya benar-benar suka bahawa. Rangkaian harga adalah RM 18 - 24 Satu lagi pilihan yang besar adalah buatan sendiri panggang Ayam Satay dihidangkan dengan bawang, timun & kukus kek lobak & kuah kacang.

Antara kegemaran kami dalam kursus utama di sini panggang Lamb Rack dengan telur & Cendawan, Rendang Daging, 5-Spice Roasted Duck, Raja Udang 'Sambal' dihidangkan dengan ketiga-tiga daripada beras dan lain-lain panggang 5-rempah itik payudara dihidangkan dengan kukus kek lobak putih dan bawang putih bok choy. Kursus-kursus utama dari RM30 dan seterusnya RM60 atau lebih bergantung kepada apa yang anda memesan. Terdapat juga hidangan vegetarian dan Gluten Percuma di menu.

Walaupun ada kek, brulee dan ais krim dalam pencuci mulut, salah satu perkara yang paling popular ialah panggang ais krim pisang buatan sendiri. Anda mungkin akan kembali hanya untuk satu kali ini lebih. Jangan ketinggalan. Ia menggerunkan. Pilihan besar yang lain akan menjadi gula Melaka ais krim atau pencuci mulut bernama Cendol yang datang dengan gula ais krim Melaka dan disampaikan kepada sama ada sebelah jelly tepung beras dan krim kelapa tebal. Anda benar-benar perlu meletakkan kedua-dua krim dan jeli ke dalam ais krim dan kacau dengan batang serai .... Cendol ais adalah hebat!
 
Terdapat sebuah bar yang bagus dan ia dipenuhi. Walaupun pilihan wain tidak banyak, akan dapat memenuhi paling. Pelbagai bir boleh didapati daripada Tiger (RM 6), Carlsberg Kemarau (RM 6), Heineken (RM 8), Guinness Stout (RM 7), Corona (RM 10). Terdapat pelbagai koktel (RM 16 dan ke atas) dan roh-roh. Mereka berkhidmat minuman bukan alkohol juga seperti kopi, jus buah-buahan segar dan lain-lain
 
Keseluruhan perkhidmatan yang sangat bagus dan mesra ... kredit kepada latihan Peters kepada kakitangannya. Ada wi-fi percuma di dalam. Restoran ini berfungsi sebagai alternatif makan besar kepada pelancong menginap di hotel berdekatan seperti The Danna dan Berjaya Resort.
 
Pakaian:
Smart kasual.
 
Waktu Buka
Isnin - Sabtu: 12 tengah hari - 11 malam. Hidangan Makan Tengahari & Makan Malam.
Ahad tertutup. Happy hour (3:00-19:00). Mereka menerima kad kredit.
 
Lokasi & Kenalan
B8, Tingkat 1, Perdana Quay, Telaga Harbour Park, Langkawi
Telefon: +60 4-956 1188; Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.