Panduan Shopping di Langkawi

Jika anda bertanya pelancong atas tiga sebab melawat Langkawi, 9 daripada 10 akan berkata membeli-belah sebagai salah seorang daripada mereka. Mengapa? Kerana pada tahun 1987 Kerajaan Malaysia telah dikecualikan pulau ini daripada cukai. Ertinya kini terdapat banyak pelbagai jenis barangan di pulau itu yang anda akan mendapat di pada  harga ekonomi bebas.

langkawi-duty-free-shop

Dan apakah item-item yang anda boleh merancang untuk membeli di Langkawi? Juga senarai boleh menjadi tidak berkesudahan dan pulau ini telah datang yang dikenali sebagai syurga membeli-belah. Item termasuk hadiah & cenderamata, seni & kraf, barang kemas & jam tangan, minuman keras dan tembakau, coklat, minyak wangi, pakaian, kamera, elektronik, barang-barang isi rumah, alat memasak dan banyak lagi.

Bagaimanapun itu tidak bermakna bahawa semua kedai di pulau ini adalah bebas cukai. Terdapat kedai-kedai yang ditetapkan, pusat-pusat membeli-belah dan pusat membeli-belah yang bebas cukai. Tetapi mujurlah mereka banyak bilangannya dan terletak di banyak tempat.

langkawi-duty-free-shop-02

Kepekatan maksimum kedai-kedai membeli-belah termasuk kedai-kedai bebas cukai adalah di bandar Kuah yang merupakan hab komersial Langkawi. Ia mempunyai sejumlah besar kompleks membeli-belah (bangunan dengan beberapa tingkat penuh dengan kedai-kedai yang menjual pelbagai item) serta kedai-kedai berjenama bebas.

Tempat terbaik seterusnya untuk membeli-belah Pantai Cenang yang merupakan tempat kegemaran bagi kebanyakan pelancong kerana pantai yang indah dan banyak restoran. Terdapat banyak gerai-gerai tepi jalan yang menjual pelbagai barangan (beberapa yang sangat popular untuk membeli murah tetapi bergaya), kedai-kedai yang betul, sebuah pusat membeli-belah Cenang baru dan beberapa kedai-kedai bebas cukai baik di sini juga.

Tetapi ambil perhatian bahawa terdapat beberapa kedai-kedai dan pusat membeli-belah yang jauh lebih murah daripada yang lain manakala menjual jenis yang sama barang-barang. Dan ini berlaku kepada kedai-kedai bebas cukai juga. Jadi, anda perlu tahu di mana untuk pergi untuk membeli-belah.


Kategori membeli-belah
Dalam bahagian bawah, saya telah mencipta beberapa kategori barangan membeli-belah. Setiap link akan membawa anda ke kedai-kedai atas dan pusat membeli-belah yang menjual kategori seperti item. Jadi menyemak imbas melalui kategori di bawah, dan memilih salah satu minat anda untuk mengetahui tentang pilihan membeli-belah yang terbaik dalam kategori masing-masing.

Bebas Cukai beli-belah (coklat, minuman keras & wain, rokok, minyak wangi ...)
Beberapa barangan yang terbaik yang dibeli daripada kedai-kedai Bebas Cukai ... anda akan mendapatkan mereka murah & baik. Barangan tersebut termasuklah coklat, minuman keras & arak, rokok, minyak wangi & kosmetik, beg bagasi & beg pakaian, memasak & ware dapur, kasut sukan dan lain-lain Tahu tentang kedai-kedai yang terbaik untuk membeli barang-barang ini.

Art & Craft di Langkawi
Jika anda mengambil kepentingan dalam karya seni dan kraftangan barangan, anda akan mempunyai banyak untuk menawarkan dari Langkawi. Terdapat banyak bakat-bakat tempatan, tukang-tukang dan artis di pulau itu yang mencipta karya seni eksklusif yang dijual. Kompleks Kraf ini menunjukkan pelbagai jenis seni & kraf kerja dari artis-artis tempatan termasuk kerja kayu, direka perak & tembaga item, kertas & pulpa dan banyak lagi. Atma Alam Batik Art Village adalah kompleks yang terkenal dengan tangan seni batik dicetak ke atas kain sutera & asas yang lain, dan juga lukisan asal. Faizy Crystal dan Langkawi Kristal adalah rumah kaca meniup mewujudkan barangan kaca eksklusif dan kristal. Dan sudah tentu terdapat banyak kedai-kedai lain.

Kedai Hadiah & Cenderamata
Jadi yang merupakan cenderamata & hadiah barangan terbaik di Langkawi dan kedai-kedai utama yang anda perlu membeli mereka daripada? Sebenarnya ada banyak pilihan dan bergantung kepada apa yang anda boleh mencari dengan tepat. Terdapat indah karya seni dan kraf ware, dan kemudian terdapat barangan popular seperti Langkawi dicetak kemeja-T, pakaian, topi & topi, gelang kunci, tali pinggang, berdiri & lebih. Dapatkan maklumat tentang kedai-kedai yang terbaik di Langkawi untuk hadiah & cenderamata barangan dan produk mereka.

Perfumes & Kosmetik
Langkawi adalah syurga bagi pencinta minyak wangi & kosmetik. Anda akan melihat hampir semua jenama di dunia di sini. Tetapi beberapa kedai boleh menjadi sangat mahal. Terdapat beberapa kedai-kedai khusus dan pusat-pusat membeli-belah yang sangat kegemaran kepada pelancong apabila ia datang untuk membeli minyak wangi dan produk kosmetik. Semak pautan untuk maklumat penuh.

Kedai Barang Kemas di Langkawi
Jika anda tahu kedai-kedai yang betul, barang kemas di Langkawi boleh menjadi 25-30% lebih murah daripada lain di Malaysia dan anda akan mendapat inspirasi reka bentuk pulau indah yang jarang ditemui di tempat lain. Apatah lagi, kebanyakan barang kemas menawarkan seumur hidup membeli balik jaminan. Jadi mengapa tunggu?

Makanan Tempatan & Outlets
Langkawi telah menerima pakai pelbagai masakan Malaysia yang asli serta gabungan makanan India dan Cina. Tahu tentang makanan Melayu asli di Langkawi yang mesti mempunyai dan di mana untuk membeli makanan atau makan cara penduduk tempatan lakukan.

Produk Tempatan & Kedai
Bagi produk yang berasal dari Langkawi seperti pelbagai jenis minyak semula jadi dan ubat-ubatan herba, atau tangan yang dibuat bahan-bahan pakaian dan perhiasan, anda akan perlu pergi ke tempat-tempat di mana penduduk tempatan pergi. Anda tidak akan mencari mereka di kedai-kedai moden atau kompleks membeli-belah.


Top Shopping Pusat & Kedai
Jika anda mempunyai masa yang terhad dan suka untuk mengetuai lurus untuk membeli-belah bahagian atas pusat, pusat membeli & kedai di pulau itu, kemudian melawat Pusat Membeli-belah Top & Kedai di Langkawi

Membeli-belah mengikut lokasi
Jika anda lebih suka untuk tahu tentang kedai-kedai yang terbaik & pusat membeli-belah dengan kawasan, kemudian pergi melalui:

1) Membeli-belah di Kuah: ini merupakan pusat utama membeli-belah di Langkawi ... penuh dengan kedai-kedai bebas cukai dan pusat-pusat membeli-belah dan kedai-kedai khusus juga.

2) Membeli-belah di Pantai Cenang: Banyak kedai-kedai dan juga pusat membeli-belah di sepanjang jalan utama. Terdapat juga membeli-belah bebas cukai di sini.

3) Pantai Kok Shopping - Oriental Village: Pusat beli-belah di Pantai Kok adalah di Oriental Village di mana terdapat beberapa kedai-kedai menjual cenderamata & hadiah, aksesori, pakaian dan lain-lain

4) Membeli-belah di Padang Matsirat: Kewajipan membeli-belah percuma di lapangan terbang yang boleh bebas diakses oleh semua. Juga rumah kepada seni batik dan penjaja gerai eksklusif.