Lapangan Terbang Langkawi

Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi adalah satu-satunya lapangan terbang di pulau itu. Ini adalah di mana semua penerbangan antarabangsa dan domestik ke Langkawi beroperasi. Lapangan terbang ini terletak di pulau utama (iaitu Pulau Langkawi) di Padang Matsirat iaitu kira-kira 25 minit memandu jarak dari bandar ibu Kuah. Ia satu lapangan terbang kecil tidak jumbai. Sebelum tahun 1987 lapangan terbang ini hanya jalur pendaratan kecil. Hari-hari ia digunakan untuk mengendalikan hanya kira-kira 20 penumpang sehari. Selepas kerja-kerja pengubahsuaian utama, lapangan terbang yang betul pertama Langkawi dibuat operasi pada 1 Julai, 1987 Dan pada 2hb November 1988, penerbangan antarabangsa pertama mula beroperasi di Langkawi.
 
Pada tahun 1991, lebih banyak penambahbaikan dan perkembangan telah dilakukan. Lapangan Terbang Langkawi mula mendapat kepentingan yang besar kerana ia bermula hosting Langkawi International Maritime and Aerospace Exhibition (LIMA), satu acara mega yang diadakan di sini dua tahun sekali. Acara ini mempamerkan aeroangkasa terkini dan teknologi maritim dan udara besar menunjukkan di mana pemain-pemain utama dari seluruh dunia mengambil bahagian. Acara ini adalah alat untuk mengeluarkan orang ramai yang besar bukan sahaja dari Malaysia, tetapi juga dari negara-negara Asia dan di seluruh dunia.

Oleh kerana permintaan dan populariti dalam pelancongan yang semakin meningkat, Ubahsuai yang besar sekali lagi dilakukan pada tahun 1995. kemudahan lapangan terbang Langkawi telah direka semula dan dibina untuk mengendalikan kapasiti penumpang tahunan sebanyak 2.5 juta dan kapasiti waktu puncak 1000 penumpang (pada bila-bila masa ). Hari ini ia sudah mengendalikan lebih 1.5 juta penumpang setiap tahun.
 

langkawi-airport-main-01  
 
Kemudahan tempat letak kereta dinaikkan untuk menampung sehingga 500 kereta berbanding hanya 100 sebelum ini. Kedai bebas kira-kira 25 tugas telah dibuka di lapangan terbang termasuk beberapa restoran-restoran dan kafe. Ruang teh ketibaan dan berlepas dewan telah meningkat hampir 4 kali.

langkawi-airport-arrival-hall

Ketibaan
Selepas tanah penerbangan, anda perlu berjalan di sepanjang landasan untuk jarak yang pendek untuk mencapai balai ketibaan. Tidak ada yang dilindungi jet berjalan kaki atau aero-jambatan di sini. Jadi, jika hujan, anda mungkin basah melainkan tangan anak-anak kapal ke atas payung kepada anda. Dan pada hari yang cerah panas, anda mungkin berpeluh oleh masa yang anda sampai ke dewan ketibaan berhawa dingin.

Lounge ketibaan adalah mudah. Ia satu dewan besar dengan kawasan tuntutan bagasi dan siri gerai menawarkan penyewaan kereta dan perkhidmatan teksi. Walau bagaimanapun koridor keluar membawa kepada satu lagi bidang dewan yang lebih besar selepas pintu gelongsor yang sama dengan berlepas. Di sini anda akan mendapat semua kedai-kedai bebas dan kafe bertugas. Malah kawasan umum ini boleh diakses oleh sesiapa sahaja (tidak semestinya hanya penumpang).

Jangan mengharapkan terlalu banyak menonjol berkilauan kedai-kedai dan tempat-tempat makan, walaupun terdapat beberapa kafe dan kedai-kedai yang bagus di sini seperti Starbucks, Marrybrown, Polo, Kenny Rogers dan lain-lain Anda benar-benar tidak perlu membeli apa-apa di lapangan terbang melainkan anda segera memerlukan sesuatu. Seluruh pulau adalah bebas cukai dan ada bebas cukai pusat membeli-belah yang banyak di pulau itu. Tetapi jika anda perlu untuk sebab-sebab tertentu, maka menyemak Langkawi Airport Duty Free Shopping.

Visa & Pasport di Imigresen
Jika anda warganegara asing dan pelabuhan anda masuk adalah di Langkawi, maka anda perlu mengisi borang pendaratan dan menyerahkannya kepada Pegawai Imigresen bersama-sama dengan pasport anda semasa ketibaan. Anda juga mungkin perlu visa bergantung kepada negara asal dan tempoh & jenis penginapan. Lawati Visa & Pasport bagi Langkawi / Malaysia tahu tentang dokumen perjalanan yang anda perlu bersedia dengan.
 


Lapangan Terbang Pengangkutan & Serahan
Pilihan terbaik adalah untuk mengambil teksi untuk hotel anda. Terdapat kaunter teksi pra-bayar pada balai ketibaan dengan kadar diterbitkan untuk destinasi yang berbeza. Ini adalah pilihan yang paling mudah dan senang. Walau bagaimanapun, jika anda mahu menjadi pada anda sendiri, maka anda boleh juga menyewa kereta di lapangan terbang. Terdapat beberapa syarikat-syarikat sewa kereta di balai ketibaan. Anda juga boleh mendapatkan daripada perkhidmatan limosin swasta. Lawati Langkawi Airport Transfer untuk maklumat lanjut.
 
ATM, Telefon Awam, Pertukaran Mata Wang, Pusat Maklumat Pelancong
Al Rahji dan Maybank mempunyai ATM di balai ketibaan (satu berhampiran kedai Polo dan satu lagi berhampiran Starbucks). Maybank juga mempunyai kaunter di sini untuk pertukaran mata wang (seperti yang anda hanya keluar dari koridor keluar tiba ke kawasan yang sama).
 
Maybank beroperasi di antara 9:15-04:30 Isnin - Khamis; 09:15-16:00 Jumaat; ia ditutup pada hujung minggu. Saya telah bertukar-tukar mata wang kedua-dua di Kuala Lumpur dan Lapangan Terbang Langkawi. Saya mendapati Maybank di Langkawi yang menawarkan satu kadar yang terbaik. Lady di kaunter walaupun kelihatan mengantuk, adalah super pantas dalam menangani nota. Bertentangan hak untuk kaunter Maybank dan di sisi lain koridor, anda akan melihat satu lagi kaunter pertukaran mata wang.
 
Terdapat banyak telefon awam berhampiran pintu keluar balai ketibaan. Anda boleh menggunakan kad kredit anda, syiling tempatan atau kad panggilan (yang anda boleh membeli dari zon bebas cukai) untuk membuat panggilan. Troli boleh didapati bebas daripada caj, dan anda boleh membawa mereka sehingga ke titik teksi.
 
Terdapat juga Pusat Maklumat Pelancong di Langkawi lapangan terbang kawasan ketibaan. Ia bertentangan hak untuk Kaunter Tukaran Mata Wang Maybank. Anda boleh mengambil peta percuma dan risalah, dan juga mendapatkan cadangan mengenai Tarikan atas dan Lawatan ke pulau itu.
 
Semak Hotel di Langkawi untuk tahu tentang hotel terbaik mengikut kategori dan lokasi.
 
Belepasan
Saya sering mendapati trafik yang agak berat di terminal berlepas, terutamanya jika penerbangan anda meninggalkan pada waktu petang atau malam. Oleh itu, cuba untuk datang ke sini sekurang-kurangnya menyimpan dua jam di tangan sebagai beratur panjang dijangka semasa mendaftar di kaunter.

Walaupun berlepas, kaunter daftar masuk berada di kawasan dewan besar yang sama iaitu sama dengan penumpang yang tiba di mana terdapat kedai-kedai bebas cukai. Walau bagaimanapun, ia di hujung dewan (sebelah kiri). Terdapat beberapa kedai-kedai bebas cukai di sini menjual barangan kosmetik, minyak wangi, pakaian, cenderamata & hadiah, aksesori dan juga minuman keras dan tembakau. Ini adalah peluang anda untuk mengambil barang bebas cukai dari Langkawi dalam kes anda terlepas dalam membeli-belah semasa menginap di pulau itu.
 

langkawi-airport-duty-free-03  
 
Secara umum harga di sini jauh lebih murah daripada di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumkpur. Jadi, jika anda kembali melalui KL dan merancang untuk melakukan membeli-belah bebas cukai di sana, yang pertama kita lihat perkara-perkara di lapangan terbang Langkawi. Saya telah membeli tiga bungkus coklat di ruang berlepas Langkawi dan kemudiannya diperiksa di lapangan terbang Kuala Lumpur yang menawarkan hanya dua pek dengan harga yang sama.
 
Sebaik sahaja anda melengkapkan pemeriksaan keselamatan dalam, maka anda akan masuk ke dalam ruang berlepas itu yang bertujuan semata-mata untuk penumpang yang berlepas. Terdapat deretan kerusi menghadapi landasan dan anda akan melihat banyak penerbangan berlepas atau mendarat.

Di balai berlepas domestik, terdapat sebuah kafe kecil di snek jualan bahagian belakang seperti sedutan Tuna, sandwic ayam, barang-barang makanan ringan yang dibungkus seperti wafer dan lain-lain dan juga teh, kopi dan minuman sejuk. Harga yang sangat berpatutan. Anda juga akan mendapatkan ais krim di sini. Ini adalah tempat yang baik untuk mengambil sarapan anda jika anda mengambil penerbangan pagi. Kami sentiasa berbuat demikian. Terdapat beberapa jadual pusingan kecil dengan kerusi diletakkan di hadapannya dan dikelilingi oleh bunga-bunga persembahan yang memberikan anda suasana yang selesa baik sedikit untuk mengambil kopi dan makanan ringan anda.