Langkawi International Maritime and Aerospace Exhibition

Sekali dalam dua tahun ini acara adalah pameran yang terbesar dan paling popular aeroangkasa dan teknologi maritim di seluruh rantau Asia. Salah satu daya tarikan utama ialah pertunjukan udara besar.

langkawi-LIMA-01

langkawi-LIMA-03
 
Pameran LIMA diadakan terutamanya di Pusat Pameran Antarabangsa Mahsuri (MIEC) yang terletak bersebelahan dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi. Beratus-ratus aeroangkasa dan maritim pengeluar utama dari seluruh dunia mengambil bahagian dan mempamerkan teknologi moden dalam industri aeroangkasa.
 
Acara ini pertama kali diadakan pada tahun 1991 dan sejak itu ia terus berkembang dalam kedudukan dan populariti. Lebih 160,000 pelawat, kedua-dua orang ramai dan peniaga datang untuk menyaksikan pameran dan pertunjukan udara. LIMA juga telah berkembang sebagai salah satu platform terbesar untuk pembeli dan pengeluar pesawat. Pengeluar dapat memaparkan dan menunjukkan produk mereka di hadapan para pemimpin Kerajaan yang dimiliki oleh kedua-dua jabatan tentera dan awam yang datang dari pelbagai negara di seluruh Asia. Jumlah yang besar tawaran perniagaan melanda dalam setiap peristiwa tersebut.
 
Pusat Pameran Antarabangsa Mahsuri (MIEC) adalah kawasan pameran utama di mana kebanyakan sebahagian daripada peristiwa itu berlaku termasuk paparan udara. Ia terletak bersebelahan dengan lapangan terbang. Pusat pameran mempunyai lebih 22,000 meter persegi ruang tertutup dengan siling yang tinggi di mana semua jenis pameran termasuk kraf besar dan berat dipaparkan. Ia juga mempunyai kawasan luar lebih 49,000 meter persegi dan sebuah galeri tontonan.
 
Seluruh pulau mendapat penuh dengan pengunjung, peniaga, pegawai dan pembesar-pembesar semasa hari kejadian yang biasanya berlaku lebih daripada 4 hingga 5 hari. Bagi pengunjung awam (kecuali untuk kanak-kanak dan warga tua), terdapat bayaran masuk (RM10 seorang) dan salah satu keperluan untuk mendaftar di dewan pameran. Pelawat perdagangan membayar bayaran masuk yang lebih tinggi daripada RM50.
 

langkawi-LIMA-02  
 
Pasangan terakhir hari pameran itu biasanya terbuka kepada orang ramai apabila demonstrasi maritim (biasanya di Resort World Langkawi) dan Display Udara (di MIEC) berlaku.
 
Agenda acara juga termasuk program seperti perbincangan Forum Terbuka, Anugerah Penerbangan Program, International Maritime Food Festival, Program Kerjaya dan lain-lain di mana pengunjung awam boleh menyertai. Walau bagaimanapun, pelawat perdagangan juga mengambil bahagian adalah beberapa mesyuarat B2B, persidangan dan lain-lain
 
Kemaskini 2013: The 2013 LIMA dijadualkan dari 26-30 Mac.
Kemaskini 2014: The 2015 LIMA dijadualkan dari 17-21 Mac.
 
Hubungi Maklumat (Penganjur)
35F-1-6, Jalan Wangsa Delima 5,
Seksyen 5, Wangsa Maju, 53300 Kuala Lumpur, Malaysia.
Telefon: +603 4142 1699; Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
http://www.lima.com.my/index.html