Langkawi Airport Transfer

Tidak ada perkhidmatan bas di lapangan terbang Langkawi. Jadi untuk mencapai hotel anda dari lapangan terbang, pilihan adalah kereta sewa (pandu sendiri), teksi, atau perkhidmatan ulang-alik swasta / dikongsi. Untuk pengangkutan peribadi atau berkongsi, adalah lebih baik untuk menempah perkhidmatan dalam talian melalui internet dan terdapat beberapa pengendali talian yang menawarkan perkhidmatan tersebut. Ingat, Langkawi adalah sebuah pulau kecil dan tidak ada jarak perlu mengambil lebih daripada 40 minit dari lapangan terbang (kecuali anda memandu sehingga gunung-gunung). Demikian melainkan jika anda memerlukan perkhidmatan peribadi, anda tidak benar-benar memerlukan perkhidmatan ulang-alik peribadi yang telah diatur.

langkawi-car-rental-01
 
Sewa kereta di Lapangan Terbang
Sebelum koridor keluar di sebelah kanan dan juga di tengah-tengah balai ketibaan, terdapat beberapa penyewaan kereta. Seperti yang anda berjalan, orang-orang dan wanita di gerai-gerai akan melambai pada anda dan menjemput anda untuk melihat tawaran sewa kereta mereka. Malah kereta sewa berlaku untuk menjadi pilihan yang paling kos efektif dan akan memberikan anda semua fleksibiliti yang anda perlukan. Tetapi anda harus selesa dengan pemanduan sebelah kiri, jika tidak, anda tidak perlu pergi untuk pilihan ini.

Jika anda membuat keputusan untuk pergi untuk sewa kereta, kemudian memilih sebuah agensi terkenal yang menyediakan kereta berlesen dengan permit yang betul. Pengendali di dalam balai ketibaan semua berlesen.
 

 
Saya cadangkan anda mempertimbangkan salah satu daripada pergi di luar dan menyewa kereta dari salah satu daripada beberapa pengendali rendang pada kadar yang lebih murah. Juga menyemak perlindungan insurans seperti yang ramai yang tidak memberi perlindungan sehingga RM 2,000 yang pertama. Lawati Car Rentals Langkawi untuk mendapatkan wawasan ke dalam bagaimana untuk menyewa kereta di Langkawi, apa yang anda perlu berhati-hati kira-kira, kadar dan sewa yang terbaik di pulau ini.

langkawi-taxi-01

Teksi di Lapangan Terbang
Pilihan yang paling biasa ialah teksi, walaupun mereka berubah menjadi sedikit mahal. Di sebelah kiri Dewan koridor Ketibaan yang membawa kepada pintu keluar, terdapat beberapa kaunter yang menawarkan pra kupon dibayar. Kadar adalah tetap untuk pelbagai destinasi di pulau itu. Orang di kaunter akan meminta anda untuk hotel anda, mencari tempat dan memberitahu anda kadar. Anda membayar tambang yang lebih awal dan mereka memberi anda kupon.
 
Pada akhir koridor jalan keluar dan di luar pintu gelongsor terdapat meja kecil (Teksi Pusat Perkhidmatan). Serahkan kupon untuk wanita itu di meja dan dia akan memanggil satu daripada pemacu menunggu berdekatan untuk membawa anda ke teksi anda. Walaupun kebanyakan pemandu di pulau itu adalah lelaki, ada juga pemandu wanita dan kesemua mereka akan membantu anda memuatkan bagasi anda di dalam but. Pemandu tidak mengharapkan tip. Teksi standard boleh mengambil masa sehingga empat penumpang (satu di depan dan tiga di belakang). Anda dikehendaki memakai tali pinggang tempat duduk kedua-dua di tempat duduk depan dan juga di bahagian belakang.

Kadar teksi (sehingga 4 orang) dari lapangan terbang ke beberapa tempat utama di Langkawi (Untuk bilangan lebih daripada orang dalam teksi yang lebih besar, kadar adalah lebih tinggi)

 • Lapangan terbang ke tempat-tempat di Padang Matsirat (lapangan terbang & kawasan berdekatan): RM12
 • Lapangan terbang ke Pantai Cenang (kawasan pantai yang paling popular di barat): RM18
 • Lapangan terbang ke Pantai Tengah (satu lagi pantai yang besar di sebelah Pantai Cenang): RM20
 • Airport kepada Bandar Kuah (ibu Langkawi): RM24
 • Lapangan terbang ke Pantai Kok (Harbour Park, Mutiara Barau Bay, Berjaya Resort): RM24
 • Airport kepada Kereta Kabel, Kampung Oriental: RM24
 • Airport kepada Air Hangat / Black Sand Beach: RM25
 • Airport ke Tanjung Rhu: RM30
 • Lapangan terbang ke Gunung Raya Golf Club / Kisap: RM35
 • Lapangan terbang ke Jeti Kilim, Taman Hidupan Liar: RM35
 • Lapangan terbang ke Gunung Raya: RM50
 • Lapangan terbang ke Datai Bay, Amerika (The Datai, The Andaman, Datai Golf Club): RM60

Anda juga boleh mendapatkan teksi dengan kadar setiap jam (RM25 sejam bagi minimum empat jam, sehingga 4 orang, waktu tambahan RM25). Teksi lebih besar dengan kapasiti lebih tinggi akan dikenakan bayaran tambahan. Perhatikan bahawa The Datai, The Andaman dan Gunung Raya tidak dilindungi di bawah kadar setiap jam.
 
Semak Teksi Langkawi untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perkhidmatan teksi di Pulau Langkawi.