Kedai Bebas Cuti di Langkawi Airport

Terdapat beberapa kedai-kedai bebas cukai di Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi. Anda boleh mula membeli-belah sebaik sahaja anda mendarat atau semasa berlepas. Tetapi, kedai-kedai bebas cukai di lapangan terbang malangnya tidak cukup murah. Malah berbanding dengan orang-orang di Bandar Kuah, mereka agak mahal. Demikian melainkan jika anda tidak mempunyai masa untuk membeli-belah semasa menginap di Langkawi, anda lebih baik mengawal nafsu membeli-belah anda di lapangan terbang. Walau bagaimanapun, anda akan dapat membeli kebanyakan barang umum bahawa pelancong mahu di kedai-kedai bebas cukai. Kedai-kedai semua berbaris di sebuah dewan besar yang biasa yang biasa kepada kedua-dua yang tiba dan berlepas penumpang.

langkawi-airport-duty-free-01
 
Terdapat kedai yang besar menjual minyak wangi & kosmetik. Ia mempunyai koleksi hampir semua jenama terkenal. Satu bahagian belakang kedai yang menjual pelbagai barangan termasuk Langkawi timbul T-shirt, kemeja T berjenama, pakaian dan bahan-bahan pakaian untuk lelaki & wanita, dan banyak hadiah dan cenderamata item. Anda akan mendapat banyak reka bentuk yang berbeza cincin utama antara RM5 hingga RM15 sekeping.

Tetapi salah satu perkara cenderamata terbaik untuk membeli dari lapangan terbang dan kegemaran kami adalah plaster-of-Paris model Golden Brown Eagles duduk di atas batu. Selepas semua simbol utama Langkawi adalah Golden Eagle Brown dari mana ia mendapat namanya sendiri. Terdapat banyak model yang berbeza daripada helang pelbagai saiz dan reka bentuk eksklusif. Mereka kemas akan pek dalam bungkusan bukti kejutan. Apabila saya berbanding mereka dengan harga yang saya lihat di Jetty Point Complex membeli-belah di Bandar Kuah, saya mendapati mereka untuk menjadi sedikit lebih murah di sini.
 

langkawi-airport-duty-free-02  
 
Satu lagi kedai besar menjual minuman keras dan tembakau. Ia juga mempunyai koleksi bagus pelbagai jenama. Tetapi mereka pasti lebih mahal daripada kedai bebas cukai yang lain di pulau itu.

Selain daripada kedai-kedai rasmi yang besar, terdapat juga beberapa gerai yang berbaris sepanjang tengah dewan. Mereka mempunyai pelbagai produk kecil termasuk pakaian, kosmetik dan cenderamata lain dan barang-barang hadiah.
 
Selain daripada kedai-kedai bebas cukai, terdapat beberapa kafe di dalam. Starbucks dan Marry Brown adalah dua kafe yang paling popular di sini. Kedua-duanya adalah tempat yang hebat untuk mendapatkan beberapa burger, sandwich dan kopi. Marry Brown juga membuat beberapa mi besar dan ayam & nasi persediaan. Mereka kedua-duanya menawarkan pelbagai jenis ais krim dan minuman sejuk & jus.