Chin Swee Cave Temple

Chin Swee Cave Temple adalah tarikan pelancong yang popular dan tapak agama terletak beberapa km sebelum puncak Genting Highlands pada tajam, cerun berbatu. Pada asalnya sebuah kuil gua, tahun pembangunan telah menghasilkan sebuah kompleks fizikal luas yang menjangkau jauh di luar ruang mezbah, berakar dalam seni bina Cina tradisional dinyatakan oleh dewan solat hiasan, patung berwarna-warni, lengkungan mewah dan menara pagoda ikoniknya. Kuil ini dibina oleh pengasas Genting (Lim Goh Tong) untuk memuliakan Buddha angka Chin Swee, setahun selepas dibina resort dan kasino pertama pada tahun 1975. Laman ini dipilih kerana ia mengingatkan beliau landskap kampung kelahirannya di Fujian, China.

chin-swee-temple

Tediously dibina lebih 18 tahun dengan asas yang digali dari batu hampar pepejal, jentera moden eschewed kerana rupa bumi yang curam yang menyebabkan tempoh pembangunan luar biasa panjangnya. Pada tahun 1994, Kuil Chin Swee akhirnya dibuka kepada orang ramai, tetapi lapisan additonal ditambah lebih berikutnya tahun untuk mewujudkan pelawat kompleks yang luas lihat hari ini. Berkembang banyak dari akarnya, kuil itu tidak lagi membayar penghormatan mutlak untuk Chin Swee, tetapi pastice agama Buddha, Taoisme, Shamanisme, Confucianisme dan pelbagai 'isme' lain daripada kepercayaan kaum Cina. Pelbagai dewa-dewa yang dikaitkan dengan orang-orang kepercayaan sampah sebatian dalam bentuk patung-patung batu, patung, kuil, mezbah dan lukisan - beberapa cahaya hati imaginasi fantastis, sementara yang lain yang bersifat mengerikan.

Dewan kuil asal yang menempatkan Chin Swee mezbah hitam yang dihadapi terletak di bawah kompleks, tersembunyi sedikit jauh ke dalam kebuk berbatu. Sebahagian daripada struktur terkemuka untuk meneroka termasuk ikon pagoda sembilan tingkat itu diterangi oleh lampu, Sky Terrace - dataran luas di atas kompleks itu dengan tujuan lembah, 'Sepuluh Dewan Neraka' - satu puncak bukit landai berjalan lalu bercerita patung dibina ke ceruk gua kecil, dan akhirnya, 15 meter patung Buddha gergasi tinggi desak antara kanopi hutan di seberang bukit. Lim Goh Tong Hall menyediakan penginapan kuil untuk pengunjung manakala restoran menyajikan makanan vegetarian. Terdapat juga sebuah stesen kereta kabel yang menghubungkan antara Awana Skyway Genting dan Resort yang beroperasi pada hujung minggu dan cuti umum.