Bat Cave (dikenali sebagai Gua Kelawar dalam bahasa Melayu) terletak di Sungai Kilim dan berhampiran dengan Jeti Kilim, tetapi di seberang sungai. Anda perlu mengambil bot untuk sampai ke gua. Gua ini adalah sebahagian daripada Kilim Geopark dan juga ditunjukkan sebagai sebahagian daripada Kilim Geopark Tour.

Selepas anda turun perahu, ada jembatan kayu yang melalui kawasan hutan paya laut dan kanan ke dalam Gua Kelawar. Gua ini dinamakan demikian kerana penduduk besar Kelawar Buah Malaysia yang berada di sini. Panduan atau tukang perahu akan memberikan lampu suluh sebelum anda memasuki gua. Ia agak gelap dan menyeramkan di dalam.

langkawi-tarikan-bat-cave-01

Setelah anda memasukkan seksyen gua dengan siling tinggi (kira-kira 10 meter kepala clearance), anda akan merasakan bahawa ada banyak banyak makhluk hidup di dalam. Anda tidak akan melihat mereka sehingga anda menunjukkan lampu suluh ke arah langit-langit dan akan terpesona melihat begitu banyak kelawar hitam tergantung di sana dan melihat Anda.

Malah ada yang akan terbang di atas kepala anda dan membuat suara melengking. Jangan bimbang mereka tidak berbahaya. Saya diberitahu bahawa terdapat lebih dari 1.000 kelelawar yang bertengger di Gua Kelawar. Mereka telah memilih kawasan gua yang gelap ini karena suhu dan kelembaban di dalam sesuai dengan mereka. Terdapat tiga spesies kelawar yang wujud di dalam gua dan memberi makan terutamanya buah-buahan.
langkawi-tarikan-bat-cave-02

langkawi-tarikan-bat-cave-03

Seperti yang anda berjalan di atas jambatan yang akan melalui gua dengan panjang di dalam kira-kira 100 meter, anda akan diminta untuk berdiam diri, tidak merokok dan tidak berkelip cahaya terlalu banyak ke dalam mata kelawar seperti yang akan berbahaya bagi mereka . Gua lebih besar dengan siling yang tinggi di mana anda mencari kelawar adalah kira-kira 750 persegi. Meter di kawasan. Terdapat juga satu bahagian gua yang lebih kecil dengan ketinggian yang rendah (1-3 meter untuk benarkan di atas kepala) iaitu kira-kira 250 persegi. Meter di kawasan.

Jembatan pergi kanan melalui gua dan keluar pada sisi yang bertentangan di tempat terbuka. Seperti yang anda berjalan di sepanjang, melihat formasi batu kapur yang di dalam gua. Dalam satu pasukan seperti ini, stalaktit yang tergantung dari langit-langit dan stalagmit yang semakin meningkat dari lantai telah bergabung dan membentuk satu kolom besar-besaran.

Ada formasi yang telah mengambil struktur dan bentuk pelbagai makhluk. Satu lagi pasukan seperti ini kelihatan seperti seekor ular, ia juga dikenali sebagai stalaktit yang hidup. Anda akan melihat titisan air keluar dari mulut ular itu.

Ponton (kaki) jambatan selepas keluar di tempat terbuka dari pihak yang bertentangan, terus melalui paya bakau. Di satu sisi jambatan adalah tebing batu kapur yang penuh dengan tanaman dan pokok-pokok. Dari satu bahagian jambatan saat anda melihat ke arah tebing, anda akan melihat tumbuhan pelik yang kelihatan seperti pakis dan tergantung dari tebing.
langkawi-tarikan-bat-cave-04

Pokok ini dipanggil Cycad (secara saintifik dikenali sebagai Cycad Clivicola). Ia merupakan tumbuhan primitif yang wujud 200 juta tahun dahulu sebelum zaman dinosaur. Kerana ia adalah sebuah kilang lama, ada yang memanggilnya “fosil hidup”.

The Cycads dapat tumbuh dan hidup di permukaan keras seperti batu kapur dan tanah liat. Mereka anehnya mempunyai ciri-ciri yang sama dengan manusia. Misalnya pakis haji wanita adalah yang paling menarik, dan tumbuh-tumbuhan dengan batang besar & lurus adalah mel. Perempuan yang mengeluarkan semula melalui persenyawaan benih yang berlaku di dalam kon perempuan.

Bagaimana untuk mencapai Gua Kelawar
Anda boleh menaiki bot dari jeti sungai Tanjung Rhu, atau dari Jeti Kilim yang terletak di pinggir timur laut Langkawi. Anda perlu mengambil teksi untuk datang ke jeti. Gua Kelawar juga dibahas sebagai sebahagian daripada Kilim Geopark & Mangrove Tour. Gua ini terletak cukup dekat dengan Jeti Kilim. Jadi, jika anda merancang untuk melawat hanya gua, kemudian menaiki bot dari Jeti Kilim yang akan lebih murah dan lebih mudah.