Tomato Nasi Kandar

Adalah sebuah restoran yang sangat popular di Pantai Cenang dengan kedua-dua pelancong dan penduduk tempatan. Ini adalah kerana anda mendapatkan makanan yang baik pada harga yang berpatutan. Pantai Cenang adalah tempat pelancongan yang panas dan kebanyakan restoran di sini adalah terlalu mahal. Yang ini menawarkan penangguhan bagus dari lain makanan sangat berharga di mana.

langkawi-tomoto-nasi-kandar-01
 
Jika anda berjalan di sepanjang Pantai Cenang jalan (Jalan Pantai Cenang), ia sukar untuk terlepas satu ini. Ia terletak berhampiran dengan AB Motel dan bertentangan dengan Cenang Mall yang baru. Anda akan mendapati meja diletakkan di tingkat bawah di bumbung meliputi kawasan makan terbuka (terbuka) dengan kerusi plastik. Beberapa jadual hampir melimpah ke kaki lima. Terdapat juga seksyen berhawa dingin hanya dalam kes haba yang terlalu banyak bertolak ansur.
 
Jika anda datang semasa makan tengah hari atau makan malam waktu, sudah tentu anda akan mencari restoran yang agak penuh dan akan berjuang untuk mendapatkan meja kosong. Walau bagaimanapun satu kelebihan yang besar daripada tempat ini bahawa itu dibuka 24 jam dan anda mendapat makanan segar sepanjang masa.

Jadi apa jenis makanan yang patut anda cuba di sini? Serta nama restoran itu sendiri mencadangkan, anda pasti perlu mencuba nasi tomato bersama-sama dengan hidangan lain. Kami telah makan di sini beberapa kali. Anda boleh mempunyai hidangan yang bagus untuk RM10 untuk 15RM seorang. Mereka pada dasarnya berkhidmat makanan Melayu India dan tempatan termasuk hidangan halal Pakistan. Ia bermula sebagai sebuah kedai makan Mamak (pada dasarnya menghidangkan makanan Muslim) tetapi kini berkembang ke dalam masakan India dan Melayu.
 

langkawi-tomoto-nasi-kandar-03 
Baru-baru ini mereka telah membuka baru Roti Canai kaunter di mana mereka membuat rotis segar (roti) termasuk roti naan yang dibuat tandoor (ketuhar tanah). Menu adalah agak luas.
 
Berikut adalah beberapa kegemaran peribadi kita apabila ia datang kepada makanan di sini:
 
Jika anda suka makanan India, kemudian pergi untuk perkara tandoor seperti roti naan (keju atau bawang putih naan jika kamu mahu), ayam tikka masala, anak ikan dan lain-lain daging kambing tumis juga disediakan dengan baik. Malah dosas selatan India sangat baik dilakukan. Mengiringi bahawa dengan beberapa minuman seperti teh halia atau minuman sejuk. Mereka mempunyai pilihan yang baik makanan vegetarian juga.
 
Dalam makanan Melayu, cuba beberapa beras tomato atau roti canai, roti & nasi kandar (beras), maggie goreng dengan telur Mata (mereka benar-benar bersedia dengan baik), murtabak ayam, mamak mie atau sepinggan ikan pedas dengan nasi putih kelapa.
 
Perhatikan bahawa kebanyakan (kari) masakan India dan Melayu yang sangat pedas. Jika anda tidak mahu makanan pedas, meminta pelayan untuk membantu anda dengan menu. Sebagai contoh mi dan sate ayam akan menjadi pilihan yang baik jika anda mahu ada rempah. Jika tidak, anda mungkin mendapati beras yang agak pedas.

Restoran ini tidak memberi apa-apa alkohol. Perkhidmatan ini agak lambat terutama apabila ia akan menjadi sesak. Tetapi mengapa anda perlu mengambil berat? Kakitangan agak friendly. Dan anda datang ke sini untuk mempunyai makanan yang baik pada harga murah, dan tidak untuk perkhidmatan ini. Apabila restoran penuh, atmosfera boleh mendapatkan cukup huru-hara dan bising. 

langkawi-tomoto-nasi-kandar-02

Waktu Buka
Mereka berkhidmat sarapan pagi, makan tengah hari dan makan malam. Buka 24 jam.
Ditutup pada hari Jumaat (13:15-2:30) dan Selasa
 
Lokasi & Kenalan
Ia terletak berhampiran dengan Dunia Bawah Air dan bertentangan Mall Cenang di Pantai Cenang.
Jalan Pantai Cenang (berhampiran AB Motel).