Shopping di Kuah

Sebagai pelancong, anda datang ke bandar Kuah dasarnya untuk membeli-belah. Walaupun terdapat beberapa tarikan lain di bandar, semua mengambil tempat duduk belakang apabila dibandingkan dengan pelbagai duti yang menarik kedai-kedai bebas & khusus dan barang-barang anda tiba di sini pada harga yang menjimatkan.
 
Ingatlah bahawa semua kedai-kedai di sini tidak bebas cukai. Terdapat lebih daripada 20 kedai-kedai itu, pusat-pusat membeli-belah & Pasaraya yang menawarkan barangan bebas cukai di Kuah. Beberapa daripada mereka adalah di dalam Pusat Bandar Kuah dan dalam jarak berjalan kaki yang mudah. Bagi sesetengah orang, anda perlu menaiki teksi pendek.
 
Tetapi terdapat beberapa kedai khusus, walaupun tidak bebas cukai yang sangat baik dan menawarkan produk yang unik pada harga yang munasabah murah. Dalam bahagian bawah, saya akan membincangkan kedai yang terbaik dan pusat-pusat membeli-belah di Kuah - kedua-dua bebas cukai dan bukan bebas cukai.
 
Jika anda benar-benar suka untuk membuat yang terbaik daripada membeli-belah di Langkawi, anda mesti bajet sekurang-kurangnya satu hari penuh untuk membeli-belah di Kuah sendiri.
 
Anda akan mendapat pelbagai barangan untuk membeli-belah di sini pada harga yang murah. Beberapa perkara yang paling popular yang dijual pada harga yang menarik adalah coklat, wain dari sederhana dengan kualiti terbaik dengan pelbagai jenama, minuman keras & rokok, minyak wangi hampir semua jenama, kasut sukan berjenama diskaun, barangan dapur, kuih, beg bagasi dan juga spa produk.
 
Sementara pasaran super dan kompleks membeli-belah akan mempunyai pelbagai kedai-kedai menjual pelbagai barangan, tetapi dari masa ke masa mereka telah membuat nama untuk diri mereka sendiri dalam jenis tertentu produk yang mereka jual untuk kualiti & harga. Jadi mensasarkan kedai & pusat membeli berdasarkan apa yang anda bercadang untuk membeli daripada pergi sekitar secara rawak untuk mencari sesuatu yang anda mungkin suka.
 
Dengan setiap satu daripada kedai-kedai dan pusat membeli-belah di bawah, saya telah membincangkan apa produk tandatangan mereka.
 

langkawi-haji-ismail-group 
Haji Ismail Group (Bebas Cukai)
Mereka telah membuat satu jenama yang besar untuk diri mereka sendiri di coklat dan beberapa barangan lain seperti barangan dapur, pinggan mangkuk, beg & beg pakaian, kain batik cap, tuala dan lain-lain, dan mereka bebas cukai dijual. Ia bermula perniagaan kecil yang dimulakan oleh Haji Ismail bin Haji Ahmad pada tahun 1987 dan secara rasmi ditubuhkan sebagai sebuah syarikat pada Januari 2005 Ia masih berjalan sebagai perniagaan keluarga.
 
Anda akan mendapat semua jenis coklat di sini semua jenama, dan mereka adalah murah. Anda akan mendapati jenama seperti Hershey, Cadbury ini, Ritter Sukan, Toblerone dan lain-lain lagi. Mereka adalah lebih murah daripada walaupun Zon kedai bebas cukai yang anda akan dapati di pelbagai tempat di pulau itu.

Mereka mempunyai lima cawangan di Bandar Kuah. Semua cawangan stok barangan sama seperti yang dinyatakan di atas, kecuali cawangan yang terletak di Jalan Pandak Mayah 2 yang pakar dalam coklat. Ini adalah sebuah kedai yang unik dan membanjiri oleh pelancong sepanjang masa.
 
Waktu Buka
Harian, 10:00-10:00
 
Alamat Kenalan
1) 802, 803 & 804, Jalan Pandak Mayah 2, Kuah; Telefon: 604-9672714 / 15 (kedai Chocolate)
2) Bil 23.25 & 27, Jalan Pandak Mayah 6, Kuah; Telefon: 604-9669397
3) # 66, Jalan Pandak Mayah 5, Kuah; Telefon: 604-9666513
4) Kompleks Jetty Point, Kuah; Telefon: 604-9672755
5) No 27b-32b, Kompleks Cayman, Kuah; Telefon: 604-9692702

langkawi-LangkawiFairShoppingMall 
Langkawi Fair Shopping Mall (Bebas Cukai)
Ini adalah salah satu yang tertua di bandar dan mempunyai lebih 100 kedai-kedai dan pasaran super besar di tingkat bawah. Terdapat juga Pusat Mata Wang Pertukaran, dan beberapa pakaian dan elektronik kedai-kedai di sini. Pusat membeli-belah ini sekali adalah yang paling popular pusat membeli-belah bebas cukai di Kuah. Tetapi dari masa ke masa banyak kompleks membeli-belah dan pusat membeli-lain telah dibuka, dan hasilnya beberapa kedai di sini telah ditutup. Walaupun ia kekal sebagai salah satu yang terbesar.

Semua kedai-kedai tidak Bebas Cukai. Orang-orang yang menjual coklat (koleksi besar dan murah), minuman keras dan rokok adalah bebas cukai. Terdapat juga sebuah kedai Nike menawarkan diskaun yang baik pada kasut sukan, tetapi mungkin tidak mempunyai koleksi yang mencukupi.
 
Kedai Bebas Cukai Samudra Jabatan menjual pelbagai kosmetik, minyak wangi, barangan kulit, pakaian sukan, aksesori, kuih, minuman keras dan rokok. Anda mendapatkan sebenar murah baju-T di sini.
 

Jika anda berminat untuk minyak wangi dan produk spa, terdapat beberapa kedai-kedai yang bagus di pusat membeli-belah. Satu adalah Perfume Desire. Mereka mempunyai beberapa 200 wangian berjenama untuk lelaki & wanita dan dari jenama seperti Davidoff, Chanel, Elizabeth Arden, Versace, Gucci, Hugo Boss dan banyak lagi.
 
Yang lain adalah aroma gunung yang menawarkan pelbagai produk buatan tangan aromatherapic termasuk aroma dan banyak produk spa semula jadi. Langkawi Fair Shopping Mall juga mempunyai beberapa kedai-kedai makan. Terdapat Donalds Mc di dalam dan restoran yang bagus Thai di pintu masuk.
 
Waktu Buka: harian, 10:00-22:00
Alamat dan Perhubungan: Lot FF8, Jalan Persiaran Putra, Langkawi; Telefon: + (604) 969 8100
 
Al Ikhsan
Ini adalah salah satu kedai yang terbaik di bandar dan terletak di tempat yang saya suka, di sudut di mana dua jalan bertemu. Ini adalah di mana anda perlu pergi jika anda mencari kasut sukan berjenama dan memakai. Mereka mempunyai jenama besar seperti Nike, Adidas, Puma, Reebok dan sebagainya bagi lelaki, wanita dan kanak-kanak.

Walaupun anda mungkin tidak akan mendapat paling besar koleksi, apabila anda melihat harga, ia sangat menarik. Mereka benar-benar murah. Malah di mana-mana peringkat anda mungkin untuk mencari sepasang kasut berjenama baik untuk kurang daripada RM100. Kadang-kadang dalam kelegaan, anda akan mendapat barangan (kasut dan pakaian) di bawah RM50. Mereka juga menjual pelbagai jenis pakaian sukan, baju-T dan memakai.
 
Waktu Buka: harian, 10:00-22:00
Alamat dan Perhubungan: 94 Persiaran Putra, Kuah. Telefon: (604) 966 7437
 
Pusat Beli-belah Saga (Bebas Cukai)
Satu lagi bebas cukai kompleks membeli-belah dengan pelbagai produk pada harga yang menarik. Ini adalah perniagaan keluarga yang dikendalikan yang bermula pada skala yang kecil dalam tahun 1980-an dan telah berkembang kepada kedudukan yang besar dari masa ke masa. Walaupun mereka mempunyai pelbagai barangan dijual, Saga pakar dalam perdagangan minuman keras. Tawaran besar yang lain bernilai mengkaji adalah Dapur, Coklat dan Rokok mereka.

Waktu Buka: Setiap hari, 10 pagi hingga 10 malam.
Alamat dan Perhubungan: No 12-21B, Jalan Penarak, Pekan Baru Kuah, 07000 Langkawi.
Telefon: (604) 969 8001; Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 

langkawi-kompleks-jetty-point

Jetty Point Complex Beli Belah (Bebas Cukai)
Ini adalah sebuah kompleks membeli-belah dua tingkat yang terletak di pintu masuk Jeti Kuah. Cara lapangan terbang menawarkan duti mudah membeli-belah percuma untuk penumpang penerbangan, Kompleks Jetty Point Beli Belah yang dimaksudkan terutamanya untuk pengunjung yang tiba atau meninggalkan dengan feri dari / ke tanah besar Malaysia atau di tempat lain. Walau bagaimanapun seperti lapangan terbang, barang-barang di sini agak mahal, walaupun bebas cukai.
 
Terdapat kedai-kedai kecil di tingkat bawah yang menjual barang-barang seperti barang kemas, jam tangan, coklat, barangan cenderamata, kaca mata hitam & cermin mata, kasut, produk elektronik kecil dan lain-lain Perkara-perkara lain termasuk minuman keras, batik, barangan kraftangan, pakaian lelaki & wanita, kristal & barangan kaca , minyak wangi, kuih dan lain-lain Walaupun anda tidak membeli apa-apa dari sini, memandangkan kawasan air dari luar dengan latar belakang gunung yang menggerunkan dan membuat ia bernilai lawatan.

Terdapat restoran, pusat makanan segera dan tempat letak kereta yang mencukupi.
 
Waktu Buka: harian, 10:00-22:00
Alamat dan Perhubungan: Lot 15, Kompleks nama Perniagaan Kelibang, Kuah
Telefon: + (604) 966 7560 atau + (604) 969 7973; Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
Zeno & Timur asli Beli Belah Bebas Cukai (Duti Free)
Kedai-kedai bebas cukai dua duti yang terletak bersebelahan antara satu sama lain di tengah-tengah Kuah Town. Kedua-dua sama dan menjual pelbagai barangan. Tetapi perkara utama yang anda perlu mensasarkan sini adalah coklat dan kuih. Zeno dan Timur asli kedua-duanya mempunyai pelbagai coklat yang dijual pada harga yang amat lumayan.

Tetapi adakah menyemak tarikh terutamanya apabila anda melihat tawaran menarik seperti "Buy 2 get 1 percuma". Mereka menawarkan harga pembersihan apabila jangka hayat produk seperti coklat adalah hampir akhir.

Kedua-dua kedai-kedai juga mempunyai koleksi bagus minuman keras, terutamanya wiski dan dijual pada harga yang amat menarik. Beberapa item lain yang anda akan dapati di Zeno termasuk rokok & cerut, beg bagasi, minyak wangi, pakaian, peralatan dapur dan lain-lain pada harga yang berpatutan.

Waktu Buka: 9:00-09:30
Alamat dan Perhubungan: 20, 22 & 24, Jalan Pandak Mayah 6, Pusat Bandar Kuah
Telefon (Zeno): (604) 969 8289
 
Langkawi Parade Mega Mall (Bebas Cukai)
terletak di luar bandar Kuah dan berhampiran dengan Padang Matsirat, ini adalah sebuah kompleks membeli-belah besar yang mempunyai pasar raya tiga tingkat (Teow Soon Huat) penuh dengan gedung menjual pelbagai barangan bebas cukai. Kedai ini sangat terkenal dengan coklat, minuman keras, arak, tembakau, minyak wangi & kosmetik. Beberapa kedai-kedai di sini menjual barangan & pakaian fesyen lelaki & wanita. Terdapat kedai-kedai yang menjual kanak-kanak memakai dan juga beg bagasi. Harga di 60 kedai ganjil yang sangat berpatutan. Pusat membeli-belah juga mempunyai beberapa buah restoran, tempat letak kereta bertingkat, teater filem dan lain-lain
 
Alamat dan Perhubungan:
Langkawi Parade Megamall
A14-15, Pokok Assam, Langkawi
Telefon: (604) 966 5017/5018; Email: enquirytshbhd.com
 
Idaman Suri
Sebuah tempat yang sangat terkenal dengan penduduk tempatan adalah Idaman Suri yang secara harfiah bererti "Keinginan Suri rumah ini". Ini pusat membeli-belah di sebuah bangunan kuning besar di sudut persimpangan yang benar-benar memenuhi keperluan hampir semua keinginan yang suri rumah boleh mempunyai. Yang masak & Perkakas dapur barang-barang seperti periuk & kuali, peralatan makan, periuk teh & set mempunyai reka bentuk yang besar dan sangat murah. Mereka menjual pelbagai barangan lain termasuk coklat (banyak kelainan dengan bahagian khusus untuk itu yang dikenali sebagai 'Choc Stop'), gula-gula, peralatan rumah, perabot dan banyak lagi. Pusat membeli-belah adalah sedikit jauh dari pusat bandar dan anda boleh mendapatkan kepadanya dari jalan raya Jalan Air Hangat (menaiki teksi pendek).
 
Alamat dan Perhubungan:
1 Taman Seri Berlian (Kuah), Langkawi; Telefon: + (604) 966 3353
 
The Spa Shop
Mereka adalah kedua-dua penjual dan peruncit seluruh Produk Spa di pulau itu. Mereka mempunyai pelbagai produk spa dalam penjualan ... merenung daripada minyak urut spa, produk aromatherapic, sabun spa ... banyak daripada mereka. Walaupun pusat-pusat spa di sekitar pulau merupakan pelanggan utama mereka, anda juga boleh berjalan di dalam dan membeli beberapa produk yang menarik perhatian anda dan membawa mereka pulang untuk rawatan terapi spa sendiri dan urut. Produk ini sangat kompetitif.

Waktu Buka: 10 pagi - 9 malam, setiap hari
Alamat dan Perhubungan: 52, Jalan Pandak Mayah 5, Pusat Bandar Kuah; Telefon: (604) 966 8078
 
16 Degree Wine Shop
Jika anda seorang kekasih wain, ini adalah tempat untuk pergi. Mereka mempunyai pilihan yang besar wain dari seluruh dunia. Walaupun tidak kedai Bebas Cukai, mereka masih mempunyai banyak jenama yang agak berpatutan harganya seperti Coohawarra, Wolf Blass dan lain-lain.

Waktu Buka: 11:00-21:00, setiap hari
Alamat dan Perhubungan: No 6, Jalan Pandak Mayah, Pusat Bandar Kuah; Telefon: + (604) 969 8285
 
Cuban Attitude (Duty Free)
Jika anda adalah orang cerut, maka ini adalah tempat untuk pergi. Ini adalah sebuah kedai bebas cukai dan kedai konsep pertama di pulau itu menjual cerut dan produk tembakau. Produk mereka termasuk cerut dari Cuba, Amerika Latin & lain-lain tempat, paip, rokok, tembakau dan aksesori. Selain daripada cerut Cuba sahih, anda akan mendapat pelbagai cerut berperisa di sini juga.

Mereka juga mempunyai bilik merokok cerut kecil di mana anda boleh menikmati cerut anda. Pemilik kedai adalah dalam tergesa-gesa dan anda boleh mengambil masa untuk mengimbas kedai atau mempunyai asap anda.
 
Waktu Buka: 9:30-10:00
Alamat dan Perhubungan: 14, Jalan Pandak Mayah 6, Pusat Bandar Kuah
Telefon: + (604) 969 8283; Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
All Time Collections
Sangat munasabah berharga kedai menjual memakai lelaki dan wanita. Anda tidak akan mencari mana-mana jenama besar di sini. Ini semua adalah buatan tempatan pakaian dan pakaian bahan. Kedai itu bagus dan selesa dan kakitangan yang cukup friendly. Ini adalah tempat yang baik untuk membeli barang-barang Batik Jawa ... banyak jenis dan koleksi. Anda juga akan mendapat koleksi besar pusingan leher baju-T dengan lambang Langkawi pada mereka dan munasabah berharga. Perkara-perkara lain termasuk linen kapas & dibuat baju & blaus.
 
Alamat dan Perhubungan: 23, Jalan Pandak Mayah 1, Kuah; Telefon: + (604) 966 4663
 
OIB Utara Enterprise
Jika anda sedang mencari untuk ikan kering, maka ini adalah tempat untuk datang. Outlet utama mereka di Kuah dikenali sebagai Rasa Enterprise. Mereka pakar dalam ikan bilis kering (ikan bilis). Terdapat pelbagai jenis ikan bilis yang dijual yang boleh kos dari RM15 kepada RM30 sekilogram. Anda boleh membeli dalam pek yang lebih kecil juga. Syarikat ini adalah penjual seluruh ikan kering dan eksport ke pelbagai negara, termasuk United Kingdom dan Amerika Syarikat.
 
Alamat dan Perhubungan: Lot 19 Taman Sri Negeri, Kuah, Langkawi
Telefon: 604-9671355 / 6012-4273792
 
Minyak Wangi
Jika anda sedang mencari untuk minyak wangi hebat, dalam bajet atau eksklusif jenama, Kuah adalah tempat utama untuk mendapatkan mereka. Walaupun kebanyakan pusat-pusat membeli-belah yang besar dan pusat membeli-belah akan mempunyai koleksi yang baik, terdapat kedai-kedai khusus (sebahagiannya bebas cukai) yang menawarkan pelbagai jauh lebih luas tanda dan walaupun wangian pereka yang jika tidak jarang untuk mencari. Semak Perfumes & Cosmetics untuk maklumat penuh.