Restoran Siti Fatimah

Walaupun restoran ini terletak di kawasan Kuah tetapi tidak di pusat bandar utama. Jika anda seorang pelancong dan cuba untuk mencari restoran untuk kali pertama, ia mungkin mengambil sedikit masa untuk mencari ia. Ada dalam kampung (kampung) Mata Air dan sebelum Tok Senik Resort.

langkawi-restaurant-siti-fatimah
 
Penduduk tempatan yang tahu ia akan tetap kembali untuk makanan mewah, segar dan murah ia berfungsi semasa makan tengah hari. Ia juga menyajikan sarapan walaupun. Restoran ini menghidangkan makanan tradisional Melayu (masakan Melayu kebanyakannya utara) semasa waktu makan tengah hari itu. Masa terbaik untuk datang adalah sekitar 11:30 menewaskan tergesa-gesa. Kerana populariti yang tinggi, ini juga merupakan tempat makan tengah hari bagi banyak pengusaha pelancongan tempatan yang membawa pelancong di sini untuk memberi mereka rasa benar sahih masakan tempatan.
 
Jika anda datang dari Kuah, kemudian memandu di sepanjang jalan utama Jalan Padang Matsirat yang membawa ke arah lapangan terbang. Selepas menyeberangi Hospital Langkawi anda akan mendapat lampu isyarat. Belok kanan dan tidak lama selepas itu restoran yang berada di sebelah kanan anda.

Dengan pokok-pokok yang berbeza banyak dan perladangan di atas tanah, suasana keseluruhan di mana restoran yang terletak kelihatan agak hijau dan menarik. Ini adalah restoran milik keluarga dan pemilik keluarga tinggal di rumah di bahagian belakang restoran. Mereka juga mempunyai susunan homestay untuk pelancong.
 
Berbalik kepada restoran itu, jika anda datang pada waktu puncak seperti 01:00pm atau lebih, ia akan sibuk dengan pelancong. manakala kawasan yang agak besar dan terdapat tempat duduk yang cukup, anda masih boleh berjuang untuk mendapatkan tempat duduk pada waktu puncak. Dan sekali tergesa-gesa itu hilang, maka akan makanan (yang kebanyakannya).

langkawi-restaurant-siti-fatimah-02

Jadi apakah hidangan kegemaran kami di Siti Fatimah? Juga mereka berkhidmat pelbagai masakan Melayu (sekali saya mengira dan memberikan sehingga selepas dikira 50. Perlu ada 70 jenis campur semua disusun di atas meja yang besar). Mereka semua dihidangkan dalam gaya bufet. Jadi, anda mengambil apa sahaja yang anda mahu dan kemudian pergi ke kaunter dan membayar untuk apa yang anda meningkat.
 
Mereka menawarkan beberapa jenis Ikan Goreng dan Ikan Bakar (barbeku Ikan, cuba ikan kucing jika anda suka) dan juga besar Ayam goreng (ayam goreng dan kegemaran atas kami di sini). Walaupun ayam rangup dari luar, di dalamnya masih sangat lembut dan lembap. Rasa hebat. Kari ayam kelapa juga disediakan dengan baik.
 
Jika anda suka ikan, maka pasti mencuba kari ikan masin (ikan talang Gulai Masin) ... ia benar-benar hebat! Anda juga boleh pergi untuk ikan bakar atau goreng dengan pelbagai jenis sambals, perasa panas atau air asam jawa dalam belacan ... barangan hebat !!

Di atas meja yang anda akan menemui banyak sayur-sayuran, salad dan kari, perasa dan sudah tentu panas seperti Air Asam, Sambal Belacan dan Sambal Belacan Keresik. Jangan lupa untuk memesan minuman ('Minum'). Mereka membuat pelbagai jenis minuman termasuk teh ais.
 
Kakitangan sangat ramah dan agak cekap. Tetapi ingat bahawa ini adalah selepas semua restoran bajet di mana orang ramai datang ke sini untuk makanan segar murah & baik. Jadi ini bukanlah tempat di mana anda mahu untuk menghabiskan masa yang panjang dan menikmati berbual dengan keluarga atau kawan-kawan, dan bukan memberi tumpuan kepada makanan, makan, gembira dan bergerak ke atas.
 

  
Waktu Buka
Mereka berkhidmat sarapan pagi dan makan tengah hari.
Buka dari pukul 7 pagi sehingga 5 petang. Ditutup pada hari Rabu.
 
Lokasi & Kenalan
Restoran Siti Fatimah (Berhampiran Tok Senik Resort)
Batu 5, KG. Mata Air, Jalan Mata Ayer, Langkawi
Telefon: (604) 955 2754; 012 4737430