Restaurants di Air Hangat & Kilim

Kawasan keseluruhan di kawasan timur utara Pulau utama adalah agak tidak mempunyai restoran dan kedai-kedai makan. Malah kawasan Air Hangat mempunyai hampir tiada restoran lain daripada satu restoran di hotel di dalam kompleks Air Hangat Kampung yang menyajikan masakan Melayu dan Indonesia yang bagus Thai,. Jadi, jika anda melawat mata air panas di kampung Air Hangat yang telah baru-baru ini dinaik taraf menjadi sebuah kompleks kebudayaan, maka anda boleh merancang untuk makan tengah hari anda di restoran ini.

langkawi-air-hangat
 
Saya tidak ternampak mana-mana restoran yang betul di kawasan Kilim kecuali restoran terapung di Sungai Kilim. Kebanyakan kedai-kedai makan di sini adalah gerai-gerai tepi jalan tempatan dan secara amnya tidak digalakkan untuk pelancong. Ladang ikan dan restoran terapung di sungai Kilim yang boleh diakses dengan bot dari jeti Kilim dan ia mengambil perjalanan beberapa minit untuk sampai ke restoran. Perkhidmatan bot adalah percuma jika anda merancang untuk mengambil makan tengah hari atau makan malam anda di sana.
 
Hole in the wall restaurant (Ikan ladang dan restoran terapung)
(Kategori: Mid Range, Masakan: Melayu & Thai, Location: Sungai Kilim)
 
Ini adalah ladang ikan & restoran terapung di sungai Kilim itu. Sekeliling kawasan air, paya bakau dan pemandangan dari tebing-tebing batu kapur mewujudkan suasana semula jadi yang indah untuk menikmati makanan. Mereka berkhidmat kedua-dua makan tengah hari dan makan malam dan menawarkan bot percuma mengambil perkhidmatan dari jeti Kilim itu. Pemilik juga membolehkan anda untuk memilih ikan hidup anda atau makanan laut dari kereta-kereta kebal dan masak untuk anda. Item termasuk ikan, udang, udang karang, ketam, Siakap, sotong dan lain-lain bersedia dalam gaya Melayu dan Thai. Lilin dinyalakan makan malam di tepi air adalah satu pengalaman romantis yang indah.