Langkawi Teksi

Teksi adalah cara yang paling mudah dan popular pengangkutan awam di Langkawi. Walau bagaimanapun mereka juga berubah menjadi agak mahal jika anda bercadang untuk menggunakan perkhidmatan teksi yang kerap. A pendek terletak 15 minit boleh dikenakan bayaran RM18. Teksi di Langkawi tidak berjalan di meter. Terdapat tambang yang ditetapkan antara tempat. Walaupun saya tidak melihat apa-apa carta bercetak yang memberitahu anda dengan jelas kadar antara dua mata, pemandu teksi semua seolah-olah mengenali mereka dengan hati dan akan memberitahu anda tambang dengan segera sebaik sahaja anda memberitahu mereka di mana anda mahu pergi.

langkawi-teksi-01

Terdapat banyak teksi yang ada di seluruh pulau dan mereka semua adalah berhawa dingin. Sementara sebahagian besar pemandu teksi di Langkawi adalah lelaki, terdapat juga beberapa pemandu wanita. Walaupun ada teksi yang sepatutnya berdiri di tempat-tempat seperti lapangan terbang dan Jeti Kuah di mana kebanyakan pengunjung tiba, anda juga boleh mencari teksi yang diletakkan di sudut-sudut jalan atau menghalang mereka jika anda melihat salah satu akan kosong. Ambil perhatian bahawa disebabkan saiz kecil Langkawi, titik ke titik maksimum memandu masa tidak melebihi 40 minit kecuali jika anda pergi dalam bulatan atau memandu sehingga gunung. Utara dengan jarak maksimum Selatan sang gagak terbang adalah 25kms dan timur ke barat adalah sedikit lebih.

langkawi-teksi-02

Langkawi Tambang Teksi & Kadar
Berikut adalah beberapa tambang sampel antara tempat-tempat untuk anda untuk mendapatkan beberapa idea tentang kadar teksi di Langkawi:

 • Di antara kawasan pantai Pantai Cenang dan lapangan terbang: RM18
 • Di antara kawasan pantai Pantai Tengah dan lapangan terbang: RM20
 • Antara lapangan terbang dan pekan Kuah / Jeti: RM24
 • Antara lapangan terbang dan Pantai Kok (Harbor Park, Barau Bay, Berjaya Resort): RM24
 • Antara lapangan terbang dan Cable Car, Oriental Village: RM24
 • Antara lapangan terbang dan Tanjung Rhu: RM30
 • Antara lapangan terbang dan Jeti Kilim / Taman Hidupan Liar: RM35
 • Antara lapangan terbang dan Datai Bay Area: RM60
 • Antara Pantai Cenang dan puncak Gunung Raya: RM50
 • Antara Bandar Kuah / Jeti dan Pantai Cenang / Tengah / lapangan terbang: RM24
 • Antara Bandar Kuah / Jeti dan Mutiara Burau Bay / Berjaya Resort: RM36
 • Antara Bandar Kuah / Jeti dan Kereta Park / kabel Harbor: RM36


Nota: Dari 11:00 pada waktu malam sehingga 7:00 pagi, anda akan perlu membayar kos tambahan sebanyak 50% ke atas dan ke atas tambang teksi biasa. Sebagai contoh tambang biasa RM18 akan menjadi RM27 dalam tempoh ini.

Kapasiti teksi dan Riding Norma
Teksi sedan standard (seperti dalam gambar di atas) boleh menampung sehingga 4 penumpang (satu di depan dan tiga di belakang) termasuk pemandu. Walau bagaimanapun untuk keselesaan, sehingga 2 penumpang di belakang yang tepat. Semua harus memakai tali pinggang tempat duduk termasuk penumpang di tempat duduk belakang.

Belakang tali pinggang norma telah mula berkuat kuasa baru-baru ini dan ada pemeriksaan polis yang berlaku di jalan raya untuk mengenakan peraturan baru. Semasa lawatan terakhir kami dan dalam perjalanan dari lapangan terbang ke Pantai Cenang, kami berhenti untuk pemeriksaan ringkas oleh pegawai-pegawai polis di jalan raya.

Mereka sopan meminta anda untuk memakai tali pinggang jika anda tidak berbuat demikian, dan memberikan renungan tegas pada pemandu dan juga bertukar-tukar kata-kata kesat kerana tidak mempunyai memastikan dasar tali pinggang tempat duduk dengan penumpang.

Siapa memiliki teksi?
Dalam banyak kes pemandu tidak memiliki kenderaan dan bukan memandu kenderaan yang dimiliki oleh agensi atau beberapa pemilik lain, dan membuat gaji harian dari tambang yang mereka terima daripada para penumpang. Mereka perlu memberi semula jumlah minimum kepada pemilik daripada pendapatan harian mereka.

Tetapi dalam beberapa kes, pemandu yang memiliki kenderaan sendiri. Saya diberitahu bahawa baru lima duduk Nissan membuat kos teksi kira-kira RM 75,000 di pulau itu. Pemandu teksi yang memiliki teksi sendiri mendapatkan pinjaman bank dan membayar pinjaman dalam kira-kira 15 tahun. Mereka lebih suka untuk akhirnya membuat aset dengan membayar sebahagian daripada pendapatan mereka kepada bank dan bukan memberikannya kepada agensi.

Menyewa / Menempah sebuah teksi di Langkawi
Anda boleh sentiasa menyewa teksi di Langkawi mengikut jam. Jika anda merancang untuk melawat beberapa tempat pelancongan di pulau itu selama setengah hari atau penuh, ia boleh menjadi satu idea yang hebat untuk menempah teksi daripada mengambil kereta persendirian dari hotel yang akan jauh lebih mahal. Jika anda dapat mencari pemandu yang betul, dia boleh menjadi pemandu pelancong yang besar juga dan anda akan mendapat perkhidmatan yang percuma.

Kadar setiap jam untuk teksi (sehingga empat orang kapasiti) adalah RM25 dan anda akan perlu mengupah untuk sekurang-kurangnya 4 jam (iaitu untuk RM100). Anda boleh melakukan perjalanan bagi apa-apa jarak atau menutup apa-apa bilangan mata yang anda mahu dalam masa yang anda tempah teksi. Satu-satunya kawasan yang tidak termasuk di bawah kadar setiap jam adalah kawasan Datai dan Gunung Raya (puncak gunung). Mereka dianggap jauh atau pada ketinggian yang memerlukan bayaran tambahan. Malah salah satu cara kadar teksi ke The Datai Resort atau Gunung Raya adalah RM60.


Saya telah melihat kebanyakan pemandu teksi lumus memandu tanpa soalan apabila anda meminta mereka untuk membawa anda ke pelbagai tempat-tempat menarik di sekitar pulau. Sebenarnya bahan api (atau gas) agak murah di Langkawi dan oleh itu pemacu benar-benar bimbang banyak tentang kos bahan api. Walau bagaimanapun, anda akan perlu untuk piagam atau menempah teksi untuk sekurang-kurangnya empat jam.

Anda sama ada boleh menempah teksi dengan menghampiri seorang pemandu teksi di tempat kejadian (dalam kebanyakan kes pemandu bersetuju) atau meminta beliau untuk menjemput anda pada masa tertentu dari hotel anda. Mereka tidak mengenakan apa-apa tambahan untuk perkhidmatan yang meningkat, walaupun hotel anda mungkin pada suatu jarak.

TIP (semasa menyewa teksi mengikut jam)
1. Anda perlu memberitahu pemandu teksi terlebih dahulu tempat-tempat yang anda mahu lawati. Mereka boleh merancang dan mengoptimumkan laluan dengan cara yang supaya anda tidak berakhir dengan membuang masa pergi ke belakang dan sebagainya, dan mengambil laluan lebih lama.
2. Cuba untuk mengambil teksi yang pemandu adalah pemilik teksi. Seseorang pemunya sentiasa menyimpan teksi sendiri dalam keadaan yang baik. Teksi agensi yang dipandu pemandu disewa biasanya tidak dalam keadaan yang sangat baik.
3. Beritahu pemandu terlebih dahulu bahawa anda mungkin perlu untuk meregangkan masa anda di luar jam dirancang anda supaya dia tidak merancang perjalanan lain di siang hari. Jika anda tidak biasa dengan pulau itu, anda tidak boleh meramalkan dengan tepat berapa banyak masa yang anda perlukan di tempat-tempat yang anda lawati. Sebagai contoh, pada beberapa hari anda mungkin mendapati tiket antrian panjang di kereta kabel dan masa menunggu boleh melebihi satu jam.
4 Ia adalah dinasihatkan untuk menempah teksi semasa melawat beberapa tempat seperti / kampung Oriental Kereta Kabel, Kampung Batik dan lain-lain Walaupun ada teksi yang ada di sana, pada masa tergesa-gesa yang anda tidak akan mencari mana-mana.

Maklumat Lanjut
Persatuan Teksi Langkawi
13, Bangunan Cempaka kuah, 07000 Langkawi, Kedah Darul Aman
Pejabat: 604-9663975, Cell: 019 4370619
Lapangan terbang: 604-955 1800