Langkawi Makanan Tempatan & Outlets

Langkawi penuh dengan restoran terutama di bandar Kuah & Pantai Cenang yang menawarkan semua jenis makanan dan minuman tempatan. Walau bagaimanapun apabila anda melihat ke dalam cerita di dalam dan cuba untuk memikirkan di mana pulau lebih suka pergi untuk membeli makanan tempatan atau makan, anda sering akan mendapati bahawa penduduk tempatan menggunakan beberapa pilihan lain daripada pergi hanya untuk restoran. Oleh kerana restoran di Langkawi boleh mahal, terutamanya orang-orang yang menawarkan masakan asli Malaysia tulen dalam persekitaran yang agak goodand selesa.

langkawi-peanutpancake
 
Sebaliknya pasar malam tempatan menetapkan setiap hari di tempat-tempat yang berbeza di pulau yang terkenal kerana mengambil makanan Melayu murah. Ramai penduduk tempatan dan Ekspatriat juga makan makanan di atas tapak sambil berdiri dan mempunyai berbual dengan satu sama lain. Ia bukan hanya kira-kira makanan di sini, ia juga suasana mesra yang besar.

Satu lagi kegemaran penduduk tempatan 'adalah Gerai Kuih yang boleh didapati di beberapa tempat di pulau itu. Mereka menjual tangan dibuat makanan ringan yang lazat, kek, kuih dan tambang tempatan yang lain.

langkawi-nasi-goreng
 
Langkawi Makanan Tempatan
Mari kita lihat pertama ke dalam yang merupakan hidangan tempatan atas yang seharusnya berada di dalam senarai keutamaan anda. Perhatikan bahawa makanan Melayu tempatan boleh agak pedas dan mereka menggunakan semua jenis herba tempatan & tumbuh-tumbuhan untuk mendapatkan rasa dan aroma yang unik dalam persediaan mereka.
 

 
Di Langkawi makanan Malaysia menikmati gabungan masakan etnik yang berbeza termasuk Bahasa Melayu, persediaan India & Cina, dan dalam beberapa kes, anda juga akan mendapat hidangan fusion seperti Nyonya yang merupakan gabungan persediaan Melayu dan Cina.
 
Tetapi jika anda mahu pergi untuk makanan Melayu asli di Langkawi, di sini adalah orang-orang yang cuba pertama:
 
1) Nasi Dagang: Ini satu sarapan lewat pagi atau barang makan tengah hari. Beras dikukus santan dihidangkan dengan kari ikan pedas dan termasuk barangan lain seperti telur rebus, kelapa goreng dan jeruk.
 
2) Nasi Kandar: Satu lagi hidangan kegemaran tempatan di mana beras dikukus dihidangkan dengan beberapa kari yang berbeza perisa yang berbeza bersama-sama dengan satu atau lebih daripada barang-barang seperti kepingan ayam goreng, kiub daging lembu, ikan, kambing, udang, sotong dan sebagainya.
 
3) Nasi Lemak: Satu lagi mesti mempunyai. Beras direndam di dalam krim kelapa & kukus dan sering disampaikan kepada pisang atau daun pandan. Aroma merupakan fokus utama. Ia mempunyai kacang panggang, telur rebus, keping timun dan kering ikan bilis kecil (billis ikan sambal) di dalamnya. Anda boleh menemani dengan ayam atau daging lembu rendang di mana daging yang dimasak dalam santan kaya & kari.
 
4) Nasi Ayam: Juga dikenali sebagai Nasi Ayam di mana beras disediakan dalam stok ayam dan dihidangkan dengan ayam goreng panggang atau dalam.
 
5) Ikan Bakar: Ikan bermakna ikan dan Ikan Bakar dalam bahasa Melayu bermaksud ikan terbakar. Panggang atau ikan barbeku dihidangkan dengan sos pedas. Walaupun memanggang, mereka perap ikan dengan rempah dan semasa berkhidmat, sering dihidangkan di atas daun pisang. Selain daripada ikan, makanan laut dan ikan pari (Ikan Pari) juga digunakan sebagai variasi.
 
6) Satay Malaysia: daging barbeku pada batang. Mereka campuran kunyit untuk memberikan warna. Berkhidmat biasanya dengan kuah kacang.
 
7) Roti Canai: A pancake rata nipis yang disediakan dengan menggunakan tepung gandum, minyak / mentega, dan kemudian goreng pada plat besi. Ia kemudian dihidangkan dengan Dahl dan ikan atau kari ayam. Terdapat variasi lain, contohnya Roti telur akan mempunyai telur, Roti Pisang mempunyai pisang dan lain-lain Ini adalah kegemaran penduduk tempatan 'untuk sarapan pagi dan makan tengah hari.
 

8) Char Kuay Teo: mi Beras kacau goreng dengan udang, telur, taugeh dan lain-lain Satu kegemaran besar penduduk tempatan dan dianggap sebagai penjaja makanan biasa.
 
9) Kai Fan: hidangan ini juga dikenali sebagai nasi ayam. Sebenarnya persediaan yang sama dilakukan dengan pelbagai jenis daging termasuk daging babi, daging lembu, itik dan lain-lain Tetapi yang paling popular di pulau itu kekal sebagai beras dikukus dihidangkan dengan ayam. Pertama ayam diperap dengan rempah dan herba yang berbeza. Ia kemudian dipanggang sehingga perang keemasan rangup. Nasi yang dimasak secara berasingan dengan pati ayam dan dihidangkan dengan ayam bersama-sama dengan kepingan timun. Delicious ..
 
Jika anda suka rasa Nyonya (Melayu & Cina fusion) makanan, kemudian mencuba beberapa hidangan berikut. Perhatikan bahawa kebanyakan masakan Nyonya akan menggunakan bahan-bahan seperti santan, serai, kunyit, cili, sambal dan lain-lain hidangan seperti ini telah menyebabkan selepas Chines pedagang menetap di Melaka dan mula menyesuaikan diri dengan cara hidup Melayu.
 
1) Acar Ikan: ikan goreng kecil dicelup dalam jeruk (campuran asam jawa, minyak & bawang putih).
 
2) Acar Awak: Beberapa jenis sayur-sayuran disediakan Pickle.
 
3) Asam Pedas: kari ikan disediakan dengan kepingan nenas.
 
4) Chili Crab: Ketam adalah kacau dipecat dengan pelbagai bahan-bahan seperti cili, serai, kunyit, belacan, bawang, bawang putih, tomato dan lain-lain boleh menjadi agak pedas.
 
Dan sudah tentu banyak gula-gula, kek, pencuci mulut dan snek yang tempatan yang dikenali sebagai makanan Kuih yang boleh didapati di beberapa buah gerai di pulau itu, yang menawarkan anda rasa besar makanan tempatan.
 
Di mana untuk makan atau membeli makanan tempatan di Langkawi
Terdapat dua cara anda boleh mencuba makanan tempatan yang sahih dalam Langkjawi. Sama ada pergi ke restoran terkenal berdekatan yang menyajikan makanan Melayu, yang merupakan cara yang banyak pelancong lakukan. Atau pergi ke tempat-tempat di mana penduduk tempatan kebanyakannya pergi diri sendiri untuk mendapatkan makanan murah yang baik seperti di pasar malam atau gerai kuih setiap hari.
 

Jika anda mencari restoran yang besar (anggaran atau kelas atas) yang menghidangkan masakan Melayu asli, kemudian melawat Restoran Top Langkawi dan lihat bahagian yang pertama yang memperincikan yang menghidangkan makanan Melayu yang besar.
 
Jika anda bukan mencari untuk membeli atau makan makanan tempatan yang besar benar-benar murah cara pulau kebanyakannya lakukan, maka anda perlu mencari di seksyen yang berikut.
 
Pasar Malam Langkawi
Ini seperti pasaran negara atau bazar yang diadakan pada setiap hari di tempat yang berbeza di Langkawi. Vendor dan penduduk kampung membuka gerai sementara yang menjual pelbagai makanan tempatan dan banyak barangan lain seperti perhiasan, cenderamata, pakaian dan lain-lain Ini adalah tempat pertemuan besar untuk penduduk tempatan, pelancong dan ekspatriat. Makanan yang disediakan dan ditawarkan paip panas pada harga yang benar-benar murah. Suasana yang ramah dan akan memberikan anda rasa besar suasana pasaran tempatan.
 
Kuih Makanan & Gerai di Langkawi
Barangan makanan atau kuih Kueh yang sangat popular dengan penduduk tempatan di pulau itu. Mereka bersifat barangan pencuci mulut, kek, biskut dan makanan ringan. Mereka adalah sama ada dikukus atau digoreng dan diperbuat daripada pelbagai bahan bergantung kepada jenis termasuk tepung beras, tepung gandum, kelapa, gula, pandan dan sebagainya. Kek kelihatan sangat berwarna-warni manakala cookies adalah kegemaran panas semasa waktu perayaan. Beberapa gerai di pulau itu menjual baru disediakan makanan kuih. Tahu tentang perkara yang kegemaran untuk penduduk tempatan, bagaimana ia disediakan dan di mana untuk mendapatkan mereka.