Langkawi Duty Free Shopping

Sejak masa itu pada tahun 1987 apabila Langkawi diperolehi status bebas cukai itu, pelancong dari bahagian-bahagian lain di Malaysia dan negara-negara di luar negara telah mencurah masuk ke Langkawi.

Di mana lagi anda akan menemui destinasi pulau yang menawarkan pantai yang indah berpasir, air biru firus, pemandangan yang indah dan apa yang ditambah pula dengan peluang untuk membeli-belah bebas cukai yang besar ??

Terdapat beberapa perkara yang perlu ambil perhatian semasa melakukan membeli-belah bebas cukai di Langkawi. Pertama, walaupun Langkawi adalah sebuah pulau bebas cukai, semua kedai-kedai atau pusat membeli-belah tidak menawarkan barangan pada harga bebas cukai. Terdapat kedai-kedai yang dikhususkan dan pusat membeli-belah untuk itu, tetapi terdapat banyak kedai-kedai seperti & pusat membeli-belah di pulau itu. Walaupun kebanyakan mereka adalah terletak di Kuah, sebahagian daripada mereka juga boleh didapati di tempat-tempat lain di pulau itu. Jika anda serius untuk melakukan membeli-belah bebas cukai, anda perlu merancang lawatan ke Kuah Town untuk sekurang-kurangnya setengah hari.

Kedua, kedai-kedai bebas cukai tidak semua duti yang murah. Beberapa pusat-pusat membeli-belah seperti Kompleks Jetty Point Shopping yang terletak berhampiran Jeti Kuah menawarkan barangan pada harga yang lebih tinggi daripada beberapa orang lain walaupun ia adalah bebas cukai. Begitu juga di lapangan terbang, harga adalah agak lebih tinggi daripada apa yang anda dapatkan di bandar. Untuk beberapa sebab, harga asas barang-barang di sini disimpan tinggi. Jadi, anda perlu berhati-hati memilih membeli-belah pusat / kedai jika anda ingin membeli barang-barang murah.

Satu perkara lagi sebelum saya menyelam ke dalam apa yang adalah yang terbaik duti membeli percuma dan kedai-kedai di Langkawi. Perhatikan bahawa anda dibenarkan untuk membeli bebas cukai barang sebaik sahaja anda mendarat di Langkawi. Sebagai contoh, anda boleh membeli Alkohol (tiada sekatan) dari kedai-kedai bebas cukai lapangan terbang atau di tempat lain apabila anda mendarat dan terus membeli dan menggunakan bahawa sepanjang penginapan anda di pulau itu. Tetapi berapa banyak yang anda boleh mengambil kembali rumah akan bergantung kepada sekatan kastam di negara asal anda.

langkawi-duty-free-shop-03


Yang paling popular barang-barang bebas cukai di Langkawi?
Walaupun terdapat pelbagai jenis barangan yang terdapat di pulau itu yang ditawarkan pada harga bebas cukai, nilai yang paling bagi harga dan orang-orang yang popular adalah terhad kepada beberapa item. Dan mereka adalah:

1) Coklat ... harga kira-kira 30-40% kurang berbanding Kuala Lumpur dan anda akan sukar melihat jenis. Petua: Jangan menyemak tarikh luput. Kadang-kadang tawaran yang sangat lumayan diberikan untuk membersihkan orang-orang luar yang mencapai jangka hayat. Anda kadang-kadang boleh melihat tawaran seperti 'Beli 2 mendapatkan 1 percuma' di mana anda perlu menyemak untuk tarikh.

2) Minuman Keras, Wain & Beer ... mereka benar-benar murah di sini. Petua: Semasa membeli minuman keras, jika anda membayar secara tunai dan bukannya kad kredit, banyak kedai-kedai bebas cukai akan menawarkan diskaun 10-12% pada harga yang dicetak. Jadi periksa di kaunter sebelum membayar.

3) Rokok & Cigars ... jauh lebih murah daripada di Kuala Lumpur. Tetapi tidak membeli dari lapangan terbang Langkawi.

4) Perfumes pelbagai jenama. Di sesetengah tempat yang anda akan mendapat pelbagai wangian berjenama dari pelbagai jenama. Lot murah daripada Kuala Lumpur.

5) Perkakas memasak & peralatan makan barang-barang seperti periuk, kuali, cawan & pinggan mangkuk dan lain-lain Terdapat pelbagai jenama Corelle, Luminarc, CoringWare, Visions, Pyrex, Acropal dan La Gourmet dan banyak lagi. Di sesetengah tempat yang anda akan mendapati mereka benar-benar murah.

6) Beg & beg pakaian ... jika anda merancang untuk melakukan banyak membeli-belah di Langkawi dan ingin membawa balik banyak barang balik rumah, ia adalah idea yang baik untuk membeli bagasi tambahan atau beg pakaian di Langkawi. Sesetengah mungkin jenama palsu (seperti Polo dan lain-lain), tetapi mereka masih baik dan berkekalan, dan sangat murah. Tetapi anda mendapatkan jenama tulen terlalu pada harga diskaun.

7) Kasut sukan & pakaian ... banyak jenama besar seperti Nike & Adidas dengan diskaun hebat!

Terdapat banyak barang-barang lain seperti produk spa, kuih, kamera & aksesori, kosmetik, jam tangan dan elektronik yang boleh didapati di kedai-kedai yang berbeza yang bertaburan di seluruh bandar. Seperti yang anda berjalan-jalan di sekitar pusat bandar, anda akan mendapati mereka yang banyak.

Perhatikan bahawa manakala memasuki pulau itu, anda boleh membawa dalam hampir apa-apa dan apa-apa amaun tanpa membayar duti atau cukai jualan (kecuali beberapa barangan tertentu seperti getah, marmar, ikan bilis dan produk petroleum). Ini kerana Langkawi menikmati status bebas cukai ini. Tetapi ada benar-benar tidak perlu membawa barangan dalam. Terdapat banyak kedai-kedai bebas cukai di sekitar pulau termasuk di lapangan terbang di mana semua ini boleh didapati pada harga yang munasabah murah. Untuk penggunaan di pulau itu, anda boleh membeli seberapa banyak barangan bebas cukai yang anda mahu (seperti arak, tembakau, minyak wangi, kosmetik dan lain-lain) dengan segera selepas pendaratan atau memasuki Langkawi.

Tetapi anda tidak boleh tentu membawa barangan yang tidak terhad ke rumah. Berapa banyak anda boleh mengambil kembali rumah akan bergantung kepada peraturan kastam kewajipan negara asal anda.

Duty Free Shopping di Kuah
Kuah adalah ibu kota Langkawi dan pusat komersial utama. Kepekatan utama kedai-kedai bebas cukai adalah di Bandar Kuah. Terdapat kira-kira 20 kedai-kedai dan kompleks membeli-belah di bandar yang menawarkan barangan bebas cukai. Mereka semua kebanyakannya dalam jarak berjalan kecuali beberapa. Anda akan mendapat semua jenis barangan bebas cukai di sini termasuk arak & wain, tembakau, minyak wangi, coklat, bagasi & beg, pakaian, peralatan dapur dan banyak lagi. Walaupun terdapat pusat membeli-belah yang besar di Kuah, terdapat juga kedai-kedai yang lebih kecil bebas menjual barangan khusus seperti minyak wangi, produk spa, ikan kering, kuih dan lain-lain

Semak membeli-belah di Kua tahu mengenai kedai-kedai bebas cukai atas dan pusat-pusat membeli-belah di bandar Kuah sama dengan persembahan atas, lokasi dan kenalan mereka.

Duty Free Shopping di Pantai Cenang
Pantai Cenang menjadi tempat pelancongan panas, terdapat beberapa pusat membeli-belah bebas cukai yang telah datang di kawasan itu. Jika anda tinggal di Pantai Cenang dan tidak berminat untuk mengambil teksi dan kepala untuk bandar Kuah, maka anda masih boleh melakukan beberapa membeli-belah bebas cukai yang baik di sini. Beberapa perkara yang anda akan mendapat pada harga yang hebat termasuk tembakau, minuman keras, coklat, minyak wangi, beg bagasi, pilih barangan elektronik dan lain-lain

Semak Duty Free Shopping di Pantai Cenang untuk maklumat penuh.

Duty Free Shopping di Lapangan Terbang Langkawi
Jika anda tidak mencari masa untuk membeli-belah sambil bercuti di Langkawi, anda akan mempunyai peluang terakhir anda untuk mendapatkan barangan bebas cukai di lapangan terbang, jika sudah tentu anda meninggalkan pulau melalui udara. Walaupun tiba, anda juga boleh membeli-belah di lapangan terbang selepas mendarat. Dan yang lebih menarik ialah, jika anda sudah tinggal di pulau itu, anda sentiasa mempunyai akses percuma ke bebas cukai dewan membeli-belah di Lapangan Terbang Langkawi.

Anda boleh membeli pelbagai barangan hadiah & cenderamata besar daripada sini termasuk plaster Paris dibuat model helang coklat kemerahan bentuk & saiz yang berbeza, cincin utama dan lain-lain Terdapat beberapa kedai yang menjual kosmetik, minyak wangi, cermin mata hitam, pakaian & T-shirts dari pelbagai jenama, minuman keras dan tembakau dan pelbagai barangan lain.

Semak Langkawi Airport Duty Free Shopping untuk maklumat lengkap tentang kedai-kedai bebas cukai dan barang-barang yang ditawarkan.