Langkawi Sky Bridge

Jika anda pernah membayangkan berjalan di atas jambatan yang tergantung tinggi di langit dan berendam dalam pandangan menyeronokkan gunung dan laut di bawah, anda benar-benar dapat memenuhi impian itu di Langkawi. Jambatan langit yang merupakan sebahagian daripada pelan induk Gunung Mat Cincang Geo Park, telah dirancang dan dibina untuk memberikan apa-apa pengalaman yang selainnya tidak mungkin dicapai. Ia adalah jambatan gantung melengkung terbuat dari baja yang menggantung di ketinggian kira-kira 700 meter dari permukaan laut dan disokong oleh tiang tunggal di tengah-tengah.

langkawi-tarikan-sky-bridge-01
 
Tiang yang merupakan menara tinggi seperti struktur, mempunyai rekod ketinggian berbuka 82 meter dari tempat ia berpijak di punggung bukit dan membuat jambatan digantung di ruang terbuka di sebelah puncak Gunung Mat Cincang. Jadi di mana skybridge dan bagaimana anda sampai ke sana? Jambatan ini terletak di puncak Gunung Mat Cincang. Anda akan perlu untuk mengambil menaiki kereta kabel dari Oriental Village di kawasan Pantai Kok, pergi ke stesen atas dan kemudian mengakses jambatan. Itulah satu-satunya cara anda boleh mencapai skybridge.

Dari kereta kabel yang anda dapat pemandangan gunung, hutan hujan, lembah yang indah, laut Andaman dan pulau-pulau di atasnya. Dari stesen atas, ada cara pendekatan dan penerbangan yang panjang curam tangga menuju ke jambatan. Ini beberapa pendakian dalam perjalanan pulang dan tidak sesuai untuk mereka yang mengalami masalah mobiliti. Namun kebanyakan mereka membuatnya. Tangga dan jambatan telah baru-baru diperbaiki dan diubahsuai. Langit jambatan melengkung adalah 125 meter panjang dan 1.8 meter lebar. Hal ini dianggap antara yang paling panjang jambatan pejalan kaki yang melengkung di dunia.
 

langkawi-tarikan-sky-bridge-02  
 
Ia tergantung di ruang di atas gunung hutan dara yang menawarkan pemandangan yang luar biasa. Pada hari yang cerah anda mendapatkan pemandangan laut Andaman dan pulau-pulau, dan juga beberapa bahagian dari Thailand.
 
Terdapat dua platform segitiga di kedua-dua hujung jambatan itu, yang lebih luas dan berfungsi sebagai peristirahatan dan paparan kawasan yang dikhaskan untuk para wisatawan. Bentuk melengkung jambatan memberikan perasaan yang unik seperti yang anda berjalan di sepanjang. Ia memberikan perspektif yang berbeza dari persekitaran dengan setiap giliran lembut yang anda ambil. Jambatan itu sebenarnya menghubungkan Gunung Matcincang dengan gunung jiran.
 
Skybridge cukup aman. Ia mempunyai dua pagar besi pepejal di kedua-dua pihak dan juga kawat baja mesh di bawah. Jadi anda tidak boleh jatuh.
 
Anda mesti tertanya-tanya bagaimana sebuah jambatan melengkung digantung telah dibina dan dipasang begitu tinggi di langit. Ya, ia dianggap sebagai salah satu keajaiban kejuruteraan di dunia. Ia harus mengambil kira banyak faktor seperti mengimbangi dari bahagian atas sebuah tiang tunggal, beban yang optimum dan distribusi yang benar di seluruh jambatan, pra-fabrikasi jambatan dan bagaimana untuk memasang di kawasan yang sukar seperti yang tinggi. Bahkan setelah fabrikasi, keseluruhan jambatan itu ditarik balik dengan helikopter sampai ke puncak gunung dan kemudian dipasang ke tiang.

Beberapa fakta tentang Sky Bridge Langkawi:

 • Jumlah panjang jambatan adalah 125 meter;
 • Ketinggian tiang atau struktur yang hanya menyokong adalah 82 meter;
 • Tiang dihubungkan dengan bumi pada ketinggian 605 meter di atas permukaan laut;
 • Oleh itu, puncak tiang itu adalah pada ketinggian 687 meter (82 + 605) di atas permukaan laut;
 • Kapasiti maksimum jambatan adalah 200 orang;
 • Kawasan jambatan adalah 500 meter persegi.;
 • Jambatan langit telah dibina dan ditauliahkan selama 12 bulan dan antara Aug 2003 hingga Ogos 2004;
 • Ia dibuka kepada orang ramai pada 27 Februari 2005.


Jam Buka:

 • Isnin hingga Khamis: 10:00-18:00
 • Jumaat hingga Ahad (dan cuti umum): 09:30-07:00
 • Rabu sahaja: 12noon hingga 6 petang


Yuran kemasukan

 • Dewasa: RM30 seorang (kanak-kanak RM20). Yuran hidangan termasuk menaiki kereta kabel ini. Tiada had masa sebaik sahaja anda masuk selagi anda keluar pada saat itu ditutup pada hari tersebut.
 • Kadar di atas adalah untuk pelancong asing. Rakyat Malaysia mempunyai kadar yang lebih rendah.


Tips:

 • Jika mendung di sekitar jambatan dan puncak Gunung Mat Cincang, anda tidak akan mendapat apa-apa pandangan. Jadi lihat dari asas (Oriental Village) jika terdapat pembentukan awan sebelum anda membeli tiket anda. Pemandu teksi dapat membantu anda.
 • Jembatan ini biasanya masih ditutup kerana penyelenggaraan. Kami terpaksa mencuba beberapa kali sebelum membuat akhirnya. Jadi memanggil mereka dan mengetahui apakah jambatan ini dibuka. Maklumat hubungan diberikan di bawah.
 • Tidak akan beratur panjang di kereta kabel kaunter tiket dan juga di kawasan gondola menunggu. Jumlah masa menunggu boleh menjadi lebih dari satu jam bergantung kepada masa dan hari dalam seminggu. Jadi pergi lebih awal sebelum kaunter dibuka.


Lokasi & Kenalan
Kereta Kabel Langkawi, Oriental Village, Burau Bay, Alamat
07100 Langkawi, Kedah Darul Aman, Malaysia
Telefon: +604 959 4225; E-mel: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ia terletak di sebelah barat laut Langkawi di kawasan Patai Kok. Anda boleh mengambil teksi atau kereta sewa untuk sampai ke kereta kabel yang beroperasi dari Oriental Village.