Kilim Jetty Langkawi

Jeti Kilim adalah dermaga perahu dan terletak di pinggir timur laut Langkawi di Kilim sungai. Sejumlah besar motor yang berlabuh di sini terutama yang digunakan untuk mengambil pelancong di sekitar Kilim Geopark. Geopark meliputi kawasan seluas 100 kilometer persegi, dan mempunyai pembentukan geologi yang menakjubkan seperti tebing batu kapur yang megah, beberapa pulau, pemandangan laut, pantai, gua, lagun dan banyak tarikan lain termasuk paya bakau di sepanjang pantai. Semasa musim pelancongan, ramai pelancong berkumpul di sini di kawasan jeti sepanjang hari untuk memulakan lawatan geopark.

langkawi-tarikan-kilim-jetty-01
 
Kilim infrastruktur jeti karena itu telah dinaik taraf untuk memenuhi kemasukan sedemikian besar pelancong. Bahkan sebelum anda memasuki jeti, ada daerah luar penuh dengan kedai-kedai dan gerai-gerai menjual pelbagai jenis makanan seperti makanan ringan, minuman sejuk, pakaian dan cenderamata.

Melainkan anda telah membawa, ia adalah idea yang baik untuk mengambil sedikit air dan snek yang botol dari sini sebelum anda memulakan perjalanan perahu anda. Terdapat juga ruang tamu yang dilindungi sebelum penerbangan langkah-langkah yang membawa ke air di mana kapal yang diparkir. Dari kawasan tempat duduk yang anda boleh menonton sungai Kilim, bank hutan dan tebing yang tinggi di sepanjang garis pantai dan melihat kapal meninggalkan satu demi satu untuk pelancongan geopark.

langkawi-tarikan-kilim-jetty-02

langkawi-tarikan-kilim-jetty-03

Bagaimana untuk mencapai Jeti Kilim
Jeti Kilim terletak di tepi timur utara Lankwai dan di tebing sungai Kilim. Anda perlu mengambil teksi untuk datang ke jeti.
 

Dari jalan Jalan udara Hangat dan hanya selepas Galeria Perdana, akan ada sisi jalan (lencongan) yang membawa terus ke Jeti Kilim dan berakhir di sana. Banyak bas dan van pelancong datang ke sini untuk membawa pelancong untuk Kilim Geopark & Mangrove Tour.

Tarikan berhampiran
Ada beberapa tempat yang luar biasa dan geo-tapak di kawasan Kilim Geopark. Ada megah tebing limau batu, gua, beberapa pulau dengan flora & fauna yang unik, laguna & tasik, pantai, pemandangan laut dan banyak lagi. Anda juga akan dapat melihat Eagle Feeding di daerah ini. Anda juga patut melawat Galeria Perdana terletak berhampiran dengan jeti dan di jalan Air Hangat.